«Teisipäeval tegime Gerdiga esimese trenni. Arvan, et see on meile mõlemale hea lahendus. Oleme Vesteinni käe all olnud ja Indrek teab ka minu tausta hästi.» Märt Israel koostööst ­olümpiavõitja Gerd KanterigaFoto: Tiina Kõrtsini
Kergejõustik
21. november 2014, 07:00

Kettaheitja dramaatiline aasta: operatsioonist taastumine, uus vigastus, uus lõikus, abielulahutus

Märt Israel talub vapralt saatuse karme piitsalööke (18)

Kolme suve taguse MMi neljas kettaheitja Märt Israel jätab seljataha elu kõige karmima aasta. 2014 algas talle operatsioonist taastumisega, augustikuise EMi nurjas uus vigastus, septembris tuli jälle lõikusele minna ja oktoobris üle elada abielulahutus. Vapralt tagasilööke talunud mulk alustas äsja ühistreeninguid Gerd Kanteriga ega ole kaotanud lootust jõuda tiitlivõistlusel poodiumile.

Kui Israel 2013. aasta suvel rannet vigastas ning MMi rongilt maha jäi, läks ta juba augustis käeoperatsioonile ja uskus, et järgmisel hooajal astub areenile sama tugevana kui varem.

Karksi-Nuiast pärit kergejõustiklane ei osanud aimatagi, et tema eluteele satub varasemast rohkem takistusi, mille ületamine osutub eriti vaevarikkaks. Käetraumast kosumine oli pikk ja keeruline protsess.

"Ranne oli ikka päris nõrk," meenutab tänavu jaanuaris vaikselt erialaste treeningutega alustanud Israel katsumusi. Ta lisab muigamisi: "Alguses panin liblikaid paarikümne meetri peale."

Treenis läbi valu

Tunnetuse kättesaamiseks sooritas Israel palju heiteid nii-öelda paigalt. "Tahe oli suur, treenisin läbi valu," meenutab 31aastane sportlane musta tööd, mida tuli teha eduka comeback’i huvides.

Pärast augustis toimunud Eesti meistrivõistlusi, kui EMini oli jäänud vaid üks nädal, hakkas Israeli ketas lendama nii, nagu ta sisimas oli juba ammu lootnud. Hooaja tähtsaimal mõõduvõtmisel lõppvõistlusele ehk 12 parema hulka jõudmine ei tohtinuks olla mingi probleem.

"Ma olin üle pika aja väga heas vormis," kinnitab Israel. "Aga viimase treeningu lõpus tundsin heite ajal lähendajalihases valu. Jätsin trenni pooleli ja panin reiele jääd peale. Mõtlesin, et midagi hullu pole. Paraku juhtus EMi esimesel proovikatsel sama asi ja etteaste oligi läbi."

Ometi polnud Israeli kannatuste rada kaugeltki otsa saanud. 2. septembril opereeris doktor Madis Rahu visa spordimehe hüppeliigest, mis kohati tegi põrgulikku valu.

"Vasaku jala hüppeliigesel oli tekkinud osteofüüt ehk rahva keeli luuoga," selgitab Israel. "Kui koormus tõusis, andis probleem kohe tunda. Tänavu suvel läks seis vahepeal nii hulluks, et pidin kogu aeg jalga teipima, muidu poleks saanud heita."

Oktoobris langes Israeli niigi pilgeni täis kannatustekarikasse veel üks tilk tõrva – abielulahutus, mille üksikasjadest ta härrasmehena ei räägi. Pärast sellise kadalipu läbimist tõstaks nii mõnigi nõrgema iseloomuga sportlane käed üles ja läheks kergema vastupanu teed. Kuid Israel seab endiselt suuri sihte.

"Tahan Rio de Janeiro olümpiamängudeni korralikult sporti teha," arutleb ta. "Tegelikult on sinna jäänud vaid poolteist aastat, mis möödub kähku. Eriti kui sul on suur soov midagi korda saata. Kolm aastat, mis mul on tagasilöökide tõttu kehvasti läinud, olen kõvasti tööd rüganud. Ma tahan selle töö realiseerida heaks tulemuseks."

2011. aasta MMil neljandaks tulnud ja universiaadil triumfeerinud Israel usub, et isegi medali jahtimine pole utoopia.

"Kui keegi oleks öelnud, et tänavu võidetakse EMi pronks 63 meetriga, oleks seda inimest peetud lolliks," lausub ta. "Kuid tiitlivõistlustel on hoopis teine heitmine. Tean seda omast kogemusest. 2010. aasta EMil kurnasin end soojendusega ära, järgmisel suvel olin MMil targem ja võitlesin medalikonkurentsis."

Jalg paraneb hästi

Novembris on Israel pimeda tunneli lõpus märganud valguskiirt. Esiteks on ta jala­lõikusest taastunud loodetust kiiremini ja paremini. Teda on abistanud füsioterapeut Indrek Tustit.

Teiseks hakkab paika saama kava, kuidas Israel valmistub tuleval suvel Pekingis MMiga kulmineeruvaks hooajaks. Esmalt kaalus ta võimalust minna Rootsi, käia seal kolm korda nädalas tööl ja harjutada oma senise treeneri Vesteinn Haf­steinssoni näpunäidete järgi.

"Rootsis polnud võimalik tööd saada ja ma ei oska rootsi keelt," ütleb Israel, miks ta nimetatud plaani kõrvale heitis. "Ma pole veel koostööst Vesteinniga loobunud, otsin alles võimalusi."

Ent suure tõenäosusega hakkab ta harjutama koos olümpiavõitja Gerd Kanteriga ja kuulama Tustiti õpetussõnu.

"Teisipäeval tegime Gerdiga esimese trenni," märgib Israel. "Arvan, et see on meile mõlemale hea lahendus. Oleme Vesteinni käe all olnud ja Indrek teab ka minu tausta hästi."

Märt Israel

Kettaheitja

• Sündinud: 23.09.1983 Karksi-Nuias.

• Isiklik rekord: 66.98.

• Saavutusi kettaheites: 2007. aasta universiaadil kolmas koht, 2010. aasta Euroopa meistrivõistlustel 9. koht, 2011. aasta MMil 4. koht, 2011. aasta universiaadil 1. koht.

• Õpingud: 2008. aastal lõpetas Tallinna tehnikaülikoolis logistikaõpingud bakalaureusekraadiga ja jätkas ärikorralduse eriala magistrantuuris.