RIVAALID: Lewis Hamilton (vasakul) ja Nico Rosberg tegemas viimast käepigistust enne Abu Dhabi etappi. Foto: Reuters / Scanpix
Auto-Moto uudised
22. november 2014, 07:00

Vormel 1 lõppvaatus: kas Lewis Hamilton peab Mercedeste duellis pingele vastu? (1)

Vormel 1 viimasel etapil Abu Dhabis näeb harukordset olukorda, kus esimest (ja ilmselt viimast korda) jagatavad topeltpunktid võivad otsustada kogu sarja võitja saatuse. Terve hooaja tulist võitlust pidanud Mercedese piloodid Lewis Hamilton ja Nico Rosberg selgitavad homme lõplikult, kumb on ikkagi 2014. aasta parim vormelipiloot.

Seni on Hamiltonil 10 etapivõitu Rosbergi 5 vastu, kuid pisut stabiilsemalt esinenud Rosberg jääb temast maha 17 punktiga. Õigem oleks öelda, et vaid 17 punktiga, sest võitja saab Abu Dhabis tavapärase 25 asemel 50 silma. Kui Rosberg tuleb esimeseks, piisab Hamiltonile teisest kohast. Erinevaid variante, kuidas emb-kumb tiitliga pärjatakse, on muidugi palju, aga suurem osa neist on senist aastat arvestades vähetõenäolised.

Kokku on Mercedesed 18 sõidul kaksikvõidu haaranud koguni 11 korral ja üldiselt on nende tehnika olnud vastupidav.

Rosberg ütles, et Hamiltoni katkestamist ta ei looda ega soovi. "Aga kui ta teeb seda oma süül, on muidugi teine lugu," lisas sakslane siiski BBC vahendusel. Välistada ei saa ka võimalust, et mängu tulevad ka räpased võtted, sest kunagise suure sõpruse minetanud duo pole karvupidi kokkuminekust kaugel olnud. Kõige tulisemaks läks nende vahel augustis Belgia GP-l, kui Rosberg sõitis inglasele poolmeelega tagant otsa ja lõpuks oli Hamilton sunnitud etapi katkestama.

Kui 2008. aasta maailmameister Hamilton on praegusega sarnases situatsioonis olnud varemgi, siis Rosbergile on see esimene kord nii hilises faasis tiitlikonkurentsis olla. "Varem tundsin viimastel etappidel rohkem pinget kui nüüd lõppenud kahe nädala jooksul. Ma tean, et olen nüüd rasketeks hetkedeks valmis rohkem kui kunagi varem. Olen võrreldes kuue-seitsme aasta tagusega tugevam nii füüsiliselt kui vaimselt," rääkis Hamilton enesekindlalt. Valmisolekut õhkus ka eilsetest vabatreeningutest, mille ta Rosbergi ees võitis.

Rosberg usub siiski, et just temal on psühholoogiline eelis. "Lewisel on ainult kaotada ja mul on ainult võita – see võib kõik senise pea peale pöörata."