UUS HÜPE: Ott Tänak sai lõppenud hooajal WRC-masinaga üsna vähe sõita, aga uuel aastal on ta kindlalt M-Sporti tehasemeeskonnas.Foto: AFP / Scanpix
Auto-Moto uudised
22. november 2014, 07:00

Ott Tänak tegi karjääris uue hüppe! (9)

Kauaoodatud uudis, et rallisõitja Ott Tänak pääseb tulevaks hooajaks Ford Fiestadega kihutavasse M-Sporti WRC tehasetiimi, sai eile teoks. Tänaku ja õpipoisiaasta lõpetanud kaardilugeja Raigo Mõlderi hooaeg polnud ideaalne, aga siiski piisavalt stabiilne ja kiire, et tiimi bossile Malcolm Wilsonile muljet avaldada.

27aastane Tänak saab endale karjääri lõpetanud teeneka soomlase Mikko Hirvoneni koha, tiimikaaslaseks saab waleslane Elfyn Evans (25), kes esindas M-Sporti ka lõppenud hooajal. Hirvonen teenis kokkuvõttes neljanda ja Evans kaheksanda koha, ülivõimsalt kiireimat minekut näidanud Volkswagenitest jäädi tempos selgelt maha. Suurema osa aastast WRC2 sarjas sõitnud Tänaku parimaks jäi WRC-klassi Fordiga välja sõidetud Rootsi ralli 5. koht.

2015. aastal võivad jõuvahekorrad muutuda, sest M-Sportil on kavas pärast esimesi etappe välja tuua Fiesta uus versioon, mis peaks Wilsoni hinnangul olema masina kõige suurem samm edasi pärast 2011. aastat.

Viimati tegi Tänak WRC-sarjas täishooaja kaasa 2012. aastal ja tuli kokkuvõttes kaheksandaks. Ka siis esindas ta M-Sporti, aga toona polnud see Fordi tehasetiim. Hoolimata heast kiirusest, sõitis ta paljudel kordadel rajalt välja ja kaotas seetõttu rallimaailmas kõvasti krediiti. Nüüdseks on ta selle aga taas tagasi võitnud.

Märtini roll väga suur

"Tänavuse hooajaga tõestasime Raigoga, et oleme valmis sõitma autoralli MM-sarja tippseltskonnas. See valik, mille tegime kaardilugeja osas, õigustas ennast. Raigo jaoks oli õppimist ja tööd palju, aga ta sai sellega edukalt hakkama ning meie koostöö sujub. Selge on see, et lihtsamaks ei lähe midagi, tehasemeeskonnas sõitmine tähendab veel rohkem tööd ja vastutust," sõnas ta eile pressiteate kaudu.

Wilson usub, et mõlemad piloodid, sealhulgas Tänak, on võimelised tegema suuri tegusid. "Nende potentsiaalis pole kahtlust ja ootan väga, mida nad suudavad. Terve meeskond on motiveeritud, sest nad võivad iga hetk teha läbimurdevõistluse. Ma usun täielikult, et mõlemad sõitjad on võimelised mitmel korral poodiumi ohustama."

Tänak rõhutas, et M-Sporti usaldus läheb talle kõvasti hinge. "Olen tõeliselt õnnelik, et mulle anti uus võimalus. Peame leidma esimeste etappidega hea rütmi, aga ma olen M-Sportiga pikka aega koostööd teinud ja olen Fiesta WRC-ga aegade jooksul pikki kilomeetreid läbinud. Seega usun, et kiiruse leidmine ei võta kuigi kaua aega," poetas ta uue hooaja kohta, aga lisas, et kindlaid eesmärke pole veel paika pandud.

Nagu varemgi, tundis Tänak ka viimasel ajal Eesti läbi aegade parima rallisõitja Markko Märtini toetust. "Kõik saigi võimalikuks tänu Märtinile ja Wilsonile, kes töötasid välja meie selle aasta programmi. Samuti on Markko ja Malcolmi koostöö selle taga, et saime tehasetiimi. Palju tööd on ära tehtud ja lihtsat polnud siin midagi," kiitis Tänak endist ametikaaslast. Hooaegadel 2002-2004 pedaalis Märtin ka ise Fordi ridades.

2015. aasta autoralli MM-sarjas on kokku 13 etappi, hooaeg algab 21. jaanuaril traditsiooniliselt Monte Carlo ralliga.