Henrik Ojamaa tuli tänavu Varssavi Legia koosseisus Poola meistriks.
Spordiblogi
23. november 2014, 18:28

Ott Järvela | Miks Klavan esimene, Ojamaa teine ja Lindpere kolmas? (2)

Eesti aasta jalgpalluriks 2014 tunnistati Ragnar Klavan, kes oli esimesele kohale asetatud kõigi 40 hääletaja ankeedil. Põhjendan, miks oli minu esikolmikuks: 1. Ragnar Klavan, 2. Henrik Ojamaa, 3. Joel Lindpere.

Klavan esikohas pole kõige vähematki küsimust. Saksamaa Bundesliga jääb küll Vana Mandri rahvuslikke kõrgliigasid reastavas Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) edetabelis (esialgu) Hispaania ja Inglismaa liigadele alla, ent vaieldamatult on tegemist sportlikult erakordselt tasavägise ja mänguliselt kütkestava liigaga.

Esimese Eesti väljakumängijana ühesse Euroopa tippliigast jõudnud Klavan on Bundesligas eelmisel hooajal 8. koha pälvinud meeskonna võtmemängija. Nädalast nädalasse on tema vastasteks Robert Lewandowksi, Arjen Robben, Marco Reus, Stefan Kiessling, Klaas Jan Huntelaar ja teised staarid. Just koduklubi tase näitab kõige täpsemalt ära jalgpalluri taseme ning Klavan on hetkel kõigist teistest Eesti jalgpalluritest pika puuga ees.

Ojamaa Poola meistritiitel on kõva sõna. Olen aasta jalgpalluri hääletusel lähtunud eelkõige mängija klubi tasemest ja seal saavutatust. Näiteks ei mahtunud 2009 parimaks valitud Raio Piiroja toona minu esikolmikusse. Koondises oli Piiroja muidugi tavapärases võtmerollis, aga Norra kõrgliigast pudenes tema koduklubi Fredrikstad tol hooajal välja.

Minu esikolmik oli 2009: 1. Ragnar Klavan (Hollandi meister AZiga), 2. Sergei Pareiko (Venemaa kõrgliigas 9. koha saanud Tomski Tomi kindel esikinnas), 3. Konstantin Vassiljev (Sloveenia kõrgliiga 7. koht Lendava Naftaga). Valem on, et esikolmiku selgroo paneb paika klubis saavutatu, aga koondises kordasaadetu võib asju mõjutada.

Ojamaa Poola meistritiitel on väga kõva sõna ja ei pälvinud kevadel Eestis väärilist tähelepanu. Ojamaa võitis kuldmedali Varssavi Legia põhimängijana – hooajal 2013-14 tegi ta kaasa 33 liigamängus (neist 23 algkoosseisus). Poola kõrgliiga on eespool mainitud UEFA edetabelis tugeval 19. kohal. Ojamaa on üks 11-st välisriigi meistriks tulnud Eesti jalgpallurist. Minu silmis teine koht vaatamata jätkuvale väravapõuale Eesti koondises.

Lindpere renessanss on lihtsalt võluv. 26. augusti rõõm, et Eesti koondise mängujuht Konstantin Vassiljev leidis pika suve järel Gliwice Piast näol koduklubi, muutus paar päeva hiljem ahastuseks, sest vahetult enne EM-valiksarja algust tabas Vassiljevit Poola kõrgliiga debüütmängus põlvevigastus.

Kes haarab keskväljal ohjad? Peatreener Magnus Pehrsson tegi panuse kevadel Tšehhi kõrgliigaklubiga Ostrava Banik liitunud Joel Lindperele. Kevadel korraga mitme tervisehädaga (puusavigastus, purunenud näoluud, puugihammustus) kimpus olnud Lindperele mõjus tšehhi suvi hästi – tervis oli korras ja mäng sujus.

Peaproov maavõistluses Rootsiga läks hästi ning paanika, et Vassiljevile pole asendajat võtta, sai EM-valiksarja avamängu eel maandatud. Sloveeniaga vastu tegi Lindpere igati väärika etteaste ja aitas sepistada vahva 1:0 võidu. Lindpere roll oli kandev.

Banik hoiab hetkel Tšehhi meistriliigas kuuendat kohta, Lindpere on kuulunud 15 matšist 14 meeskonna põhikoosseisu. Kõik kokku – paslikem mees minu ankeedi kolmanda koha lahtrisse.

Aasta jalgpalluri valimise tulemused:

1. Ragnar Klavan 120 (40 esikohta)
2. Konstantin Vassiljev 33
3. Karol Mets 33
4. Henrik Ojamaa 10
5. Taijo Teniste 9
6.-7. Henri Anier, Joel Lindpere 7
8. Dmitri Kruglov 6
9. Ats Purje 4
10.-12. Sergei Pareiko, Igor Subbotin, Ilja Antonov 2
13. Ken Kallaste 2
14.-16. Sergei Zenjov, Mihkel Aksalu, Igor Morozov 1