TŠEMPION: Lewis Hamilton tähistamas teist vormel 1 maailmameistritllitlit, mis maitseb tema sõnul palju paremini kui esimene. Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
24. november 2014, 07:00

Legendiks tõusnud Lewis Hamilton – kireva elukäiguga vormelimaailma popstaar (14)

Hulljulge britt Lewis Hamilton (29) krooniti eile Abu Dhabis teist korda vormel 1 sarja tšempioniks ja alles nüüd saab väita, et kireva elukäiguga piloot on tõeline legend. Sportlike saavutuste kõrval saab teda vaieldamatult pidada ka praeguse võidusõitjate põlvkonna poptäheks.

Eralennuk, kuldketid, teemantkõrvarõngad, Monaco residents ning lauljannast ja modellist tüdruksõber Nicole Scherzinger (36) viitaksid justkui mõnele räpimogulile, ent Hamilton on suutnud staari eluviisi ideaalselt spordiga ühendada.

Vähemalt pärast eilset suurt triumfi, sest pärast 2008. aastal maailmameistriks tulekut möödusid tema hooajad peamiselt ebaõnnestumiste tähe all.

Lõpuks sai ta enda käsutusse vormel 1 kiireima masina ja ei vedanud Mercedese talli alt. 11 etapivõitu sel aastal räägivad enda eest ja suurema osa hooajast oli ta selgelt väledaim piloot.

Enne viimast etappi juhtis Hamilton meeskonnakaaslase Nico Rosbergi ees 17 punktiga, aga inglane suutis pingetest mängleva kergusega üle olla.

Laupäevases kvalifikatsioonis jäi ta küll Rosbergi järel teiseks, ent tõusis ideaalse stardi järel kiirelt juhtpositsioonile ja jäi sinna lõpuni. Tehniliste probleemidega maadelnud Rosberg langes aga 14. kohale. Seega ei sõltunud esmakordselt viimasel etapil jagatud topeltpunktidest enam midagi.

"Suur-suur tänu sulle Lewis, et sa ei pannud täna Briti publikut higistama. Sa oled täielik legend! Hästi tehtud, mees!" kõlasid pärast finišijoont prints Harry õnnitlussõnad Hamiltonile. Päevakangelane ise tõdes pärast sõitu, et teise tiitli võitmine andis hoopis võimsama emotsiooni kui esimene. "2008 oli minu jaoks eriline aeg, aga see, mida nüüd tunnen, on midagi hoopis teisest klassist. Ma pole kunagi ennast nii hästi tundnud," oli Hamilton joovastuses.

Vaesusest tippu välja

Kindlasti muudab Hamiltoni poolehoidjatele oma iidoli uue tähetunni veelgi sümpaatsemaks inglase nooruspõlv, mis ei meenutanud kuidagi sellist luksust ja raha, milles ta nüüd kümbleb. Sotsiaalmajas varjupaiga leidnud peresse sündinud talendi kasvatamise eest hoolitses eelkõige isa Anthony, kes käis Lewise kardisõidutreeninguteks raha leidmiseks mitmel töökohal korraga.

"Kes oleks toona uskunud, mis minust kunagi saab! Olime kardiringkondades ainuke musta nahavärvi perekond. Põhimõtteliselt küsisid kõik endalt, et "mida kuradit need sellised siin teevad?" See oli nii naljakas. Meil oli kardi vedamiseks kõige väiksem ja algelisem järelkäru. Tunnen ennast sellele ajale tagasi mõeldes väga uhkelt," meenutas Lewis Hamilton mõned nädalad tagasi.

Noormehe anne sai hoolimata eelarvamustest ruttu kõigile teatavaks ja 13aastaselt võttis McLareni pealik Ron Dennis ta meeskonna noorteprogrammi hoole alla.

Hamilton paistis silma kõige sellega, mille poolest ta on tuntud ka täna – agressiivne sõidumaneer, masinast viimase välja pigistamine ja üsna külm närv. Väiksemate sarjade tiitlid ei andnud ennast oodata ja 2007. aastal leidis ta ennast kiire McLareni F1-auto roolist. Äärepealt oleks ta kohe tulnud ka maailmameistriks, kuid Hamilton andis viimasel etapil seitsmepunktilise edu Kimi Räikkönenile ära. Selle vea parandas ta aga järgmisel aastal ja tuli Hõbenoolega tšempioniks.

Pärast seda andis britt kuni lõppenud hooajani üksikutest sähvatustest hoolimata rohkem kõneainet kõmupressile, sest MM-tiitile ta enam lähedale ei jõudnud. Suhe Hamiltonist vahest isegi kuulsama endise menubändi Pussycat Dollsi lauljanna Scherzingeriga on põnev siiamaani, sest paar on mitmeid kordi lahku läinud ja siis uuesti kokku saanud. Märtsikuust alates on nad jälle üksteisele toeks olnud ja USA staar tuli Hamiltoni suurt hetke Abu Dhabisse ka kohapeale kaema.

Lewis Hamilton

Sündinud 7. jaanuaril 1985

Pikkus 175 cm, kaal 66 kg

Vormel 1 tiimid: McLaren-Mercedes (2007-2012), Mercedes (2013-…)

Vormel 1 maailmameister 2008, 2014

33 võitu, 70 poodiumikohta, 1486 punkti

38 kvalifikatsioonivõitu,

21 kiireimat ringi

Elukaaslane:

Nicole Scherzinger (36)

Abu Dhabi GP

1. Lewis Hamilton 1:39.02,619

2. Felipe Massa +2,5

3. Valtteri Bottas +28,8

… 14. Nico Rosberg + 1 ring