FIFA president Sepp Blatter (vasakul) ja 2018.a MMi korraldava Venemaa president Vladimir Putin Foto: Mikhail Klimentyev
Jalgpall
24. november 2014, 20:29

Saksamaa jalgpalliliiga juht: Venemaal ja Kataris toimuvate MMide boikoteerimine on võimalus

Kui hiljuti kutsus Inglismaa jalgpalliliidu endine juht David Bernstein Euroopa riike üles boikoteerima Venemaal ja Kataris toimuvaid MM-finaalturniire, siis nüüd on saanud Bernstein endale mõjuka liitlase Saksamaa jalgpalliliiga tegevjuhi Christian Seiferti näol. Ka Seiferti arvates on FIFA kaotanud vähimagi usaldusväärsuse ning seetõttu tuleks Euroopa suurtel järgmisi MM-võistlusi boikoteerida.

"Me (Saksamaal) ei tunne enam, et FIFA on tõsiseltvõetav organisatsioon, me ei tunne enam, et oleme selle organisatsiooni liikmed," rääkis Seifert Süddeutsche Zeitungile antud intervjuus.

"Kuid 75 protsenti MMil osalevatest mängijatest on lepingulises suhtes Euroopa klubidega ning kui Euroopa ütleb, et meie enam sellest osa ei võta, muudaks see kõike."

"Loomulikult eemaldaks FIFA Saksamaa, Inglismaa, Itaalia ja Hispaania järgmiselt kolmelt MMilt, kuid sel pole mingit tähtsust. Sest see ei oleks enam MM."

Seifert annab endale siiski aru, et kõik Euroopa riigigd boikotiga kaasa ei tuleks. "Bokiott oleks efektiivne relv, kuid sellega peaks kõik nõustuma, milles ma aga tõsiselt kahtlen. Prantsusmaad Katari vastu pöörata ei saa, sest [UEFA president] Michel Platini on kindel Katari liitlane. Kui [suurtest] jääks vaid Saksamaa ja Inglismaa, siis ma kardan, et sellest ei piisaks."

Seiferti ja Bernsteini karmid avaldused põhjustas FIFA esitatud kokkuvõte raportist, mis uuris Venemaa ja Katari valimist MMide korraldajateks. Selle kokkuvõtte kohaselt mingeid rikkumisi ei toimunud, kuid raporti koostamisel osalenud juristi Michael Garcia sõnul räägib täisdokumnet siiski teist keelt. Seda keeldub FIFA aga avaldamast.