EMOTSIONAALNE: Enne Davis Cupi finaali tunnistas Roger Federer (pildil kallistamas Šveitsi koondise kaptenit Severin Luthit), et võit on teistele palju tähtsam kui talle, ent ometi kippus talle pärast järjekordset suursaavutust pisar silma.Foto: AFP / Scanpix
Tennis
25. november 2014, 08:00

Suurmeister Federer jõuab täiuslikkusele aina lähemale (3)

Tenniseässa Roger Federeri peavad paljud läbi aegade parimaks mängijaks, aga nädala­vahetusel sai ta säravasse karjääri veel ühe ristikese kirja. Kunagi varem polnud ta Šveitsi meeskonnaga võitnud hinnalist Davise karikat – nüüd on seegi tegu tehtud.

Pärast Prantsusmaa koondise tulemusega 3:1 alistamist on tal tiitlitest puudu vaid individuaalne olümpiakuld. Paarismängus sai ta selle koos nüüdseks samuti maailma absoluutsesse tippu tõusnud Stanislas Wawrinkaga 2008. aastal kätte, üksikmängus teenis ta 2012. aastal Andy Murray järel hõbeda. Peale selle kuuluvad talle rekordilised 17 suure slämmi turniiri esikohta ja ta on püsinud maailma edetabeli tipus kõige kauem ehk 302 nädalat.

Praegu ATP edetabelis teisel kohal asuv Federer pühendas sel hooajal ennast varasemast rohkem tennise tähtsaimale meeskondlikule võistlusele Davis Cupile ja lõpuks ei pidanud ta pettuma. Pärast rasket algust jõuti finaali, kuid seal alustas Federer kindla kaotusega Gael Monfilsile (ATP 18).

Muide, esikohaheitlus peeti Lille’i Pierre-Mauroy staadionil, kuhu kohtumisi kogunes jälgima üle 27 000 inimese. Varem pole ametlikku tennisematši nii palju inimesi kohapeal vaadanudki ja seega oli koduväljakueelis selgelt prantslaste poolel, hoolimata sellest, et Federeri armastatakse Prantsusmaal väga. Samal areenil peetakse ka 2015. aasta korvpalli EMi kohamängud.

Tüli Wavrinkaga pole

Et käesolevat aastat Austraalia lahtiste meistrivõistluste esikohaga alustanud Wawrinka (ATP 4) suutis üle olla prantslaste esinumbrist Jo-Wilfried Tsongast (ATP 12) ja Šveitsi superduo alistas kindlalt paarismängus vastu astunud Richard Gasquet ja Julien Bennetau, jäi 33aastasele Federerile võimalus matši saatus viimasel päeval ise ära otsustada.

Tsonga käevigastuse tõttu panid prantslased väljakule Gasquet’ (ATP 26) ja seekord ei jätnud Federer enam võimalust kasutamata. Kolme setiga tegi ta asjad selgeks ja kinkis Šveitsile ajaloo esimese suurturniiri võidu. "Elus on paljugi muud peale tennise, aga pole kahtlust, et see on minu jaoks suur asi," tunnistas Federer.

Enne Lille’i saabumist tõdes ta siiski USA Today vahendusel, et tema jaoks ei muutu Davis Cupi esikohamatši saatusest laiemas plaanis suurt midagi. "Davis Cup pole minu arvates enam päris see, mis varem. Näen seda rohkem kui asja, mis läheb hinge fännidele, Šveitsi alaliidule ja teistele tiimiliikmetele kui mulle."

Pärast Gasquet’ alistamist jätkas ta sama liini ja pühendas saavutuse kaaslastele. "See pole minu tähetund, olen küllalt võitnud. Ma olen lihtsalt õnnelik, et saime anda Šveitsi inimestele ajaloolise hetke," rääkis ta pisarsilmi.

Aastaid Federeri varjus püsinud, kuid tema praegune suur konkurent Wawrinka sai vanameistrilt samuti kiita. "Stan on pannud kogu oma hinge tennismängu ja meie koondisesse. Ta mängis taas suurepäraselt ja on ka põhjus, mis andis mulle võimaluse Šveitsile võidu kindlustada," lausus Federer.

Ühtlasi pandi koos lukku nende suud, kes arvasid, et Federeri ja Wawrinka on omavahel tülis. Eelmisel laupäeval olevat nad pärast ATP finaalturniiri poolfinaal lõppu omavahel kõva häälega arveid klaarinud, aga mõlemad kinnitasid juba enne koos Šveitsi meeskonnaga Davis Cupil võitlusesse asumist, et nende suhted on head.

"Jah, meil oli pärast matši vestlus, aga kõik osapooled on rahulikud. Meil pole üksteise vastu mingeid halbu tundeid. Me oleme sõbrad, mitte vaenlased ja meil keesid võib-olla hetkeks lihtsalt tunded üle," oli Federer kindel.

"Mul polegi midagi öelda, sest kogu loo on press üle võimendanud. Meil võttis viis minutit, et asjad selgeks rääkida ja saime sellega hakkama," lisas Wavrinka.