Viktor Tihhonov. Foto: AFP / Scanpix
Jäähoki
25. november 2014, 08:00

Suri "Punamasina" loonud hokitreener Viktor Tihhonov (1)

Pärast pikka haigust suri eile Moskvas legendaarne hokitreener Viktor Tihhonov, kes tüüris aastatel 1984-1992 NSV Liidu ja Venemaa koondise kolme olümpiakullani. Ent enamgi – ta oli legend, terve ajastu sümbol.

"Kõik teavad, kui palju medaleid ja meistrikarikaid ta NSV Liidu koondise ja CSKAga võitis. Kõik mäletavad, kuidas meie koondis rõõmustas võitudega tervet riiki. Ta tegi hokirevolutsiooni, hakates mängutempo tõstmiseks mängima nelja viisikuga. Ta kindlustas meie hokideržaava hegemooniat. Ta kasvatas üles terve põlvkonna võitjaid," ütles üks Tihhonovi võitjatest, väravavavaht Vladislav Tretjak.

Venemaa ajakirjandus märkis eile, et uskumatu küll, kuid mängijana ei kandnud Tihhonov kordagi CSKA särki. Ta alustas Moskva sõjaväeringkonna õhujõudude meeskonnas (1949-1953), seejärel siirdus kümneks aastaks Moskva Dinamosse. Riia Dinamos alustas ta 1968. aastal treenerikarjääri ning ta tüüris Läti meeskonna 1977. aastal Liidu neljandaks. (Just ses meeskonnas hakkas ta kasutama revolutsioonilist nelja viisikut.) Pärast seda tulid toonase aja kohta vastuvaidlemist välistavad ettepanekud võtta vastu CSKA ja Liidu koondise peatreeneri koht.

Tihhonov lõi Põhja-Ameerika meedia poolt "Punamasinaks" nimetatud meeskonna (kus oli superviisik Fetissov, Kassatonov, Makarov, Larionov, Krutov). 1980. aasta olümpiafinaalis Lake Placidis tuli noorte ameeriklaste vastu küll tõrge sisse, aga üldiselt võideti enam-vähem kõik, mis võimalik. Sealhulgas Kanada karikaid, mis sisuliselt tähendasid hokiplatsil toimunud kahe ühiskonnakorra vahelist sõda.

Enne karjääri lõpetamist Tihhonovi käe all kolm aastat mänginud ning seejärel tolle abiliseks siirdunud Boriss Mihhailov märkis, et Tihhonovi näol oli tegemist väga mõtleva treeneriga, kus kõik pidid kogu aeg midagi uut välja mõtlema ja keegi ei saanud end hetkekski lõdvaks lasta. "Väsisin sellest nõudlikkusest nii mängija kui ka treenerina. Aga mõistsin suurepäraselt: edasi liikumiseks tulebki palju töötada. Viktor Vassiljevitš rääkis seda kõigile teda ümbritsenud inimestele," lausus Mihhailov.

"Jah, temaga oli raske, kuid mängijad ja kolleegid hindasid seda tööd. Ta oskas inimestega suhelda, talle meeldis töötada noortega. Tihhonov tegi Vene hoki heaks väga palju, tema teened on hindamatud."

Pole üllatav, et üks esimesi Tihhonovi lähedastele kaastunnet avaldanuid oli eile Venemaa president, suur hokisõber Vladimir Putin.