Dimitris Itoudise tulek CSKA treeneripingile on Miloš Teodosicile (pildil) mõjunud kindlasti hästi.Foto: AFP / Scanpix
Spordiblogi
25. november 2014, 07:00

Ville Arike | CSKA mehed ei mängi enam püstolitoru ees

Euroliigas on kuus vooru peetud ja on paras aeg hakata vaatama, kes võivad mängida kevadel kõige kõrgemat mängu. Ja midagi pole öelda, suursoosikute ring on sama, mis eelmistelgi hooaegadel.

Vana Maailma tugevaimas liigas jätkab kaotuseta kolm meeskonda: B-alagrupis Moskva CSKA, C-grupis Barcelona ja D-grupis Pireuse Olympiacos. A-grupis juhib 5 võiduga Madridi Real. Omapärane on asjaolu, et kõik Euroliigas täiseduga jätkavad meeskonnad on kodusel tandril pidanud vastu võtma ühe kaotuse, Real aga jätkab tugevas Hispaania liigas ainsana täiseduga.

Aga tiitlikaitsja Tel Avivi Maccabi? Kindlasti ei tohi Maccabit kunagi maha kanda, mida näitas ka eelmine hooaeg. Kuid nüüd pole neil ei võidukat peatreenerit David Blatti ega eelmise hooaja põhitagapaari Tyrese Rice-Ricky Hickman. Nii et vaevalt siit uut võitu tuleb, oli ju kevadinegi üllatav.

Final Four peetakse sel hooajal Madridis ning on selge, et kodumeeskond Real tahab sinna pääseda ja ka pärast mitut finaalikaotust lõpuks ära võita. Samas kaotati üle-eelmisel nädalal Istanbulis sealsele Anadolu Efesele ja palju ei jäänud puudu, et sama saatus tabanuks meeskonda ka reedel Kaunases. Real ei liigu kõige veenvamalt, aga praegu ei peagi seda tegema, kevad on veel kaugel.

Küll esineb väga veenvalt üks meeskond – CSKA. Kui päris hooaja alguses kaotati VTB Ühisliigas võõrsil samuti väga tugevale Krasnodari Lokomotiv-Kubanile – too on EuroCupi üks soosikuid –, siis pärast seda apsakat on tunnistatud ainult võite. Hooaja eel kaheldi, kas enamiku karjäärist abitreenerina töötanud Dimitris Itoudis saab armeelaste tähekogumikuga hakkama. Siiani on ta saanud, aga jutt on sama, mis Reali puhul – otsustavad mängud tulevad alles poole aasta pärast.

CSKA minek on aga võimas: kahe sarja peale kokku on järjest võidetud tosin mängu, neist vaid üks vähem kui kümne punktiga. Suuremad vastased Maccabi ja Himki löödi vahepeal järjest maha vastavalt 19 ja 18 punktiga. Selles olid suured teened Miloš Teodosicil, kellele Itoudis on erinevalt eelmisest juhendajast Ettore Messinast jätnud piisavalt vabadust ja kes lõi kohe ka uuesti särama.

Armeelaste potentsiaali näitas viimane nädal: vigastatud Teodosicita mängides alistati Euroliigas Berliini Alba 95:66 ja Ühisliigas Astana 89:63.

Mida arvavad CSKA mängijad uuest juhendajast? Ajaleht Sport-Ekspress palus seda teha Andrei Vorontsevitšil. "Igal treeneril on oma nägemus mängust, oma lähenemine tööle, seetõttu on Ettore Messinat ja Itoudist raske võrrelda," alustas venelasest ääremängija ettevaatlikult. Ja jätkas julgemalt: "Oma tunde järgi võin öelda, et range distsipliin väljakul on hea asi, samal ajal ei karda sa tegutseda. Sul on vastutusekoorem, kuid sa ei mängi püstolitoru ees ega karda eksida. Itoudis hindab esmajoones tahtmist, töötahet ja kaitses endast kõige andmist."