Vladimir Voskoboinikov naaseb Hiinast Nõmme Kaljusse. Foto: fckalju.ee
Jalgpall
25. november 2014, 12:27

Voskoboinikov: minu Hiina klubi treener murdis ManU-s testimisel jala

Nõmme Kalju ja meistriliiga parim väravakütt aastal 2013, Vladimir Voskoboinikov naaseb pärast edukat hooaega Hiinas Eestisse, et aidata Kaljul meistritiitlit püüda. 

Tänavu veebruaris Hiina esiliiga klubi Qingdao Hainiuga laenulepingu alusel liitunud Voskoboinikov aitas klubil teha eduka hooaja. Hiina esiliigas saavutati eesmärgiks olnud püsimajäämine ning karikasarjas jõuti välja lausa poolfinaali. Vosko panustas omalt poolt 22 mänguga, lüües 6 väravat, andes 4 resultatiivset söötu ning teenides 4 penaltit.

Kas Nõmme Kalju poolt pakutud laenuleping Hiina tuli sulle veebruaris üllatusena? 

Ühelt poolt muidugi üllatas, kuid teisalt teadsin, et erinevaid pakkumisi võib tulla, natukene ootamatu oli minu jaoks huvi Hiinast. Suvel oli ka teisi variante välismaale minna, kuid otsustasin hooaja lõpuni Kaljusse jääda. Peale head hooaega Eestis tuli pakkumine Hiinas ning otsustasin väljakutse vastu võtta.

Kuidas möödus hooaeg Hiinas, jäid sa otsusega sinna minna rahule? 

Hea otsus oli ja jäin rahule. Olen rahul nii enda kui ka meeskonna esitusega. Klubi, kus mängisin on alles noor, vaid kaks aastat tagasi loodud ning tegi oma esimest aastat esiliigas. Hiina karikasarjas jõudsime poolfinaali ja ka liigas täitsime eesmärgi – jäime püsima.

Milline on Hiina jalgpalli tase?

Hiina esiliiga tase on minu hinnangul kõrgem kui Eesti kõrgliiga tase, eriti nendel meeskondadel, kelle eesmärk on jõuda kõrgliigasse. Selliseid võistkondi on viis või kuus. Üldiselt on tase Hiinas ühtlane ja pakub tihedat konkurentsi.

Milline nägi välja sinu elu Hiinas. Kuidas oma vaba aega seal sisustasid? 

Enne Hiinasse minekut ei teadnud ma sealsest elust midagi, kuulnud olin vaid linnadest nagu Peking ja Shanghai. Hiina jõudes asusin elama Qingdaos, mis on kuurortlinn ja sealne elu oli tõesti nagu paradiisis. Elamiseks anti mulle klubi poolt 4-toaline korter ning kuigi tegu on väga suure linnaga, siis meeskonna hotell ja staadion olid mu kodule
väga lähedal.

Qingdao ei olnud selline tavaline Hiina linn. See on ehitatud sakslaste poolt ning hiljem on sellele lisatud Hiina kultuuri, mis segunevad omavahel. Kindlasti üks ilusamaid linnu Hiinas, kogu aeg oli midagi vaadata. Loomulikult külastasime ka Pekingis Suurt Hiina müüri.

Kuidas toimus klubis suhtlemine välismaalaste ja kohalikega?

Hiina keelt selle lühikese ajaga õnneks õppima ei pidanud. Igas meeskonnas on oma tõlk, kes tõlgib hiina keelest inglise keelde. Samuti oli abiks šotlasest abitreener, kes küll hooaja keskel perekondlikel põhjustel kodumaale naasis. Välismaalasi oli klubis kolm, meid abistas igal ajal vajadusel tõlk ning kõik oli väga hästi. 

Kirjelda võistkonda, milline oli sisekliima? 

Meeskonna sisekliima oli väga hea, ei olnud probleeme. Meil oli meeskonnas palju noori. Hiinlased on väga sõbralikud, koguaeg valmis tööks, kuulavad ning ei olnud mingeid konflikte. Väga rahulik meeskond. Lisaks sellele oli meil päris kuulus treener, Su Maozhen, kes käis omal ajal Manchester Unitedis testimisel ning murdis seal oma jalaluu. Sir Alex Ferguson kutsus ta hiljem treenerikursustele, kuna ta rääkis hästi inglise keelt.

Milline oli atmosfäär mängudel ning kui palju oli pealtvaatajaid? 

Atmosfäär oli suurepärane! Hiina staadionid on väga kaasaegsed, vaid 1-2 vanemat, kuid üldiselt on kõik uued ja ilusad. Publiku huvi on väga suur, keskmiselt käis mängudel 15 000-20 000 pealtvaatajat. Hooaja viimasel mängul oli staadionil 35 000-40 000 pealtvaatajat. Publik oli väga sõbralik, ka vastasmeeskonna vastu.

Räägi mõnest huvitavamast juhtumisest Hiinas? 

Meil oli hooaja alguses mäng linnas nimega Shenzhen. Mängupäeval hakkas vihma sadama ning avavileks oli väljak täielikult vee all, kuid kohtunik otsustas, et mäng toimub! Vett oli väljakul nii palju, et nagu oleks ujulas jalgpalli mänginud. Ma olen õnneks pikka kasvu, kuid mõnel lühemal mehel oli palju raskem, kuna vett oli reaalselt põlvini. Mäng
"ujulas" lõppes seisuga 0:0. Mäletan, et pärast mängu läks vastasmeeskonna välismaalasest kapten kohtuniku juurde ja ütles: "Ainult Hiinas on võimalik sellisel väljakul mängida!" Väga hea kogemuse sain! 

Oled mänginud välismaal Belgias, Venemaal, Rootsis, Aserbaidžaanis ja Gruusias. Millise mulje jättis üldiselt Hiina? 

Hiina on väga arenenud riik, väga palju rahvast. Võin ausalt öelda, et me ei teadnud Hiinast suurt midagi, kuid see oli suurepärane kogemus. Nende riik ja kultuur jätab väga hea mulje. Soovitan kõigile, kel võimalus, kindlasti külastada Aasiat, sealhulgas Hiinat.

Nõmme Kaljul on selja taga keeruline hooaeg, väravalööjaid nappis peale sinu lahkumist. Kas sa jälgisid Hiinast ka Kalju käekäiku ja kuidas sina kõrvaltvaatajana Kalju hooaega hindaksid? 

Interneti teel põhiliselt vaatasin tulemusi, mõningaid mänge jõudsin vaadata ka. Hooaeg algas suure pettumusega, kui võit Infoneti üle tehniliseks kaotuseks muudeti. Hooaja keskel suudeti siiski esikohale tõusta ning mõtlesin, et selliste Eesti mõistes tippmängijatega nagu Martin Vunk ja Mikk Reintam suudetakse seda ka hoida. Kuid siis näitasid Levadia ja Sillamäe, et ka neil on sisu ning hooaeg lõppes meie jaoks pettumusega. Lootsin väga, et Kalju tuleb meistriks, aga ei õnnestunud. 

Nüüd kus sa oled Eestis tagasi ja tõmbad Kalju särgi uuesti selga, milliste mõtete ja ambitsioonidega lähed sa vastu uuele, 2015 hooajale? 

Vaatamata sellele, kus ma mängin, kas Hiinas, Venemaal või Eestis, peab profimängijal alati siht kõrge olema. Eesolevale hooajale vaatan vastu optimistina ning kindlasti tahame karikat nii Eesti karikasarjas kui ka meistritiitlit!