Kgosi Mampuru vanglaFoto: STEFAN HEUNIS
Spordivaria
25. november 2014, 16:19

Kas vanglas sünnipäeva tähistanud Pistoriust ootab "retside pealiku" kättemaks? (8)

Oma tüdruksõbra Reeva Steenkampi tapmise eest Pretoria Kgosi Mampuru vanglas viibiv Lõuna-Aafrika Vabariigi invaspordikuulsus Oscar Pistorius sai hiljuti 28 aastaseks ning sel puhul tulid talle õnne soovima ka õde Aimee ja vend Carl. Paraku teab kohalik meedia rääkida, et külastuse käigus rikuti mitmeid reegleid ning LAVi kinnipidamisasutuste osakond ongi asunud asja uurima.

Väidetavalt tõid sugulased Pistoriusele kingikoti, tordi ja õhupallid - see kõik peaks olema tegelikult keelatud - ning nende külastus venis tunduvalt pikemaks, kui vanglaeeskirjad lubavad. Samuti ei otsitud läbi nende autot. Aimee on küll hiljem väitnud, et mingit "pidu" ei olnud ning nad said Oscariga suhelda läbi vaheklaasi vaid kolmveerand tundi, kuid et kinnipidamisasutuste osakond on asja asunud uurima ning lubanud kõiki reeglite vastu eksinud vanglatöötajaid karistada, võib arvata, et päris laest need jutud siiski võetud ei ole.

Kui vanglaametnikud tegelevad oma uurimisega, siis ettevaatlik peab olema ka Pistorius ise - mäletatavasti hoiatas Lõuna-Afrika vanglate "kroonimata kuningas", paadunud kurjategija Khalil Subjeed veel enne kohtuotsuse teatavaks tegemist, et kui "keegi arvab, et võib siia tulles hakata elama nagu kuningas, saab ta peagi aru, et nii need asjad ei käi" ning "Kui ta arvab, et tuleb siia ja ostab oma nodi eest võimaluse kasutada arvuteid ja telefone, siis peab ta teadma, et nii kaua, kui mina siisn olen, seda ei juhtu. Kui ta seda üritab, võtame ta maha."

47-aastane Subjeed - omade seas tuntud ka kui "Kindral" -  kes on vanglatrellide taga viibinud koguni 33 aastat, juhib kõrilõikajate rühmitust "26's", mis kuulub omakorda LAVi vanglate kurikuulsasse "Numbrite gängi."