Augsburgi keskkaitsja Ragnar Klavan võitlemas Schalke ründaja Klaas Jan Huntelaariga.Foto: Frank Augstein
Spordiblogi
26. november 2014, 08:00

Hugo Tipner | Ragnar Klavan on anomaalia (6)

Ragnar Klavan on anomaalia. Taasiseseisvunud Eestis on esile kerkinud vähe selliseid jalgpallureid, kes esindaks nõnda hästi intellektuaalse jalgpalluri kuvandit. Lisaks Klavanile veel Mart Poom. Ja sellega loetelu ilmselt piirdubki. Mõlemad on karjääris jõudnud staadiumisse, kus saavutused ja nendega kokku kõlav erudeeritus lubavad käituda rahvuskoondise väärtustekandjana ja positiivsete impulsside ladestajana kogu eesti kultuuriruumi.

Klavani karjääri vaadeldes torkab kõige jõulisemalt silma ebatüüpiline stabiilsus, katkematu järk-järguline areng tavapäraselt andekast Viljandi poisist rahvusmeeskonna kapteniks. See areng on eeskätt kasvamine, täiskasvanuks (selle laiemas, mentaalses mõttes) kujunemine. Kohati tunduvad olulisemad pidepunktid seguna õnnelikest juhustest ja loomupärasest kaalutletusest.

Nooruspõlv. Tugev isakuju eeskujuna (endise koondislase Džintar Klavani rolli Klavani arengus ei saa alahinnata); tavapärasest valutum puberteediea ületamine; Viljandi linn (siirdumine 17aastaselt Tallinnasse on astmelise arengutee algus, millest pealinna mängijad jäävad paratamatult ilma); tema praeguse abikaasa otsus pärast mõnekuulist tutvust Klavaniga Hollandisse kolida (vähe on noori, kes välismaale siirdudes saavad enda kõrvale kohe väga tugeva kindlustunde).

Jaanuar 2009. Hollandi meistritiitli suunas liikuv AZ Alkmaar toob Klavani laenulepingu alusel hooaja lõpuni meeskonda, keda juhendab legendaarne Louis van Gaal. Tagantjärele võib vaid spekuleerida, kuivõrd olulise kaaluga on esimene liigamäng, kui alistati Andres Operi Kerkrade Roda 1:0. Klavan sekkub pärast keskkaitsja vigastust mängu pool tundi enne lõppu, tagatipuks saab vigastada belglane Sébastien Pocognol, esimene valik vasakkaitses. Varem Heracleses olude sunnil poolkaitses mänginud 23aastane eestlane tõuseb mõne nädalaga AZi põhikoosseisu. Mis veelgi olulisem – van Gaal näeb teda kesk- ja vasakkaitsjana.

Kui otsida Klavani karjäärist mõnd tugevalt esile kerkivat mõõnaperioodi, siis selleks on hooaeg 2011-2012. Klavan saab hooajaks valmistudes vigastada ja kaotab koha AZi põhikoosseisus. Tema konkurent vasakkaitses on Taani ja keskkaitses Soome koondislane (vastavalt Simon Poulsen ja Niklas Moisander). Mänguaega lisandub visalt, algkoosseisu kuulub Klavan vaid 10 liigamatšis.

Hooaja lõpus pakub AZ Klavanile võimalust lepingut pikendada – Poulsen lahkub ja koht vasakkaitses oleks Klavani päralt. Kujutan ette Klavani dilemmat: kas nõustuda lepinguga ja jätkata elu kaunis Tartu suuruses linnakeses ka pärast seitset aastat Hollandis või langetada valik isiklikku a r e n g u t silmas pidades.

Suvi 2012. Klavan sõlmib lepingu ühe hooaja Saksamaa kõrgliigas mänginud Augsburgiga. Tundub järjestikuste õnnelike asjaolude kokkulangemisena, et Klavan kinnistab koha just keskkaitses ja põhikoosseisus. Muide, Eesti koondis on eelmisel sügisel kaotanud EM-valikturniiri play-off'is Iirimaale, Pärnu keskkaitsjad (Raio Piiroja ja Taavi Rähn) on jõudnud kriitilisesse vanusesse.

Kesisevõitu mänguajaga vasakkaitsjast on ühe pragmaatilise otsuse, töötahte ja õnne varal saanud Bundesliga põhikoosseisu keskkaitsja. Julgen väita, et alles see läbimurre tegi Klavanist täiskasvanud intelligentse jalgpalluri. Ja tundub, et just keskkaitsesse nihkumine on ülioluline ka tugeva Klavani-kuju tekkimisel Eestis üldisemalt.

Vaadeldes Klavani mängu Augsburgis näeme selgelt, kuidas varasemad eri positsioonidel mängimised on kujundanud teda keskkaitsjana, kuidas hollandi tehnilisuse ja saksa füüsise ühendamine on teinud temast mitme kraadi võrra etema mängumehe.

Lisaks tuleb kiita AZi, kes arvestas Klavani suhtumist treeningutel ja tema asjatundlikkust taktikalises plaanis. Jah, haritud inimese tunneb kõnnaku ja silmavaate järgi juba kaugelt ära. Muide, just see kaine mõtlemine ja lisatreeningud on Klavani karjääris mänginud suurt rolli ka vigastustest hoidumisel.