VISKEL: Kaido Saks Aarhusi Bakken Bearsi särgis. Foto: Erakogu
Korvpall
26. november 2014, 07:00

Kaido Saks: üllatusin, kui hästi Taanis visatakse

Pärast kaheaastast perioodi Kalev/Cramo särgis karjääris allapoole liikunud endine Eesti korvpallikoondislane Kaido Saks on Taani esiklubi Aarhusi Bakken Bearsis ridades edukalt pallinud kaks kuud: Nüüdseks võib kindlalt väita, et 207 cm pikkune

ääremängija saab Euro-challenge’is mängivas tiimis igati korralikult hakkama.

Taani liigas on ta keskmiselt toonud 10,7 punkti ja 3,6 lauapalli, kolmes eurosarjamängus on tema laeks jäänud 8,0 punkti ja 2,3 lauapalli. Lisaks näpuotsaga muid statistilisi näitajaid. Platsil viibib ta 20 minuti jagu ning saab oma aja peaaegu alati kätte. Kui Taanis ollakse üheksa võiduga oodatult ainuliidrid, siis Eurochallenge’is pole "karud" kolme matšiga ühtegi võidupunkti teeninud.

Saksa trumbiks on kaugvisked, aga viimastel hooaegadel on ta selleski elemendis ebastabiilne olnud. Vähemalt Taani liigas on see näitaja 40st 19, millega võib rahul olla iga elukutseline korvpallur. "Tabavus on tõesti pisut paremaks läinud. Sellel aastal on kõvasti trenni tehtud ja erinevaid harjutusi juurde. Eks viset lihvitakse nagunii kogu aeg. Eestis käisin suvel palju viset harjutamas ja siin saab ka hommikuti korralikult asju teha," räägib 28aastane Saks ja lisab, et näiteks Kalev/Cramo oludega saab Bakken Bearsis toimuvat võrrelda küll.

Märklaud pidevalt selja peal

Kohanemisraskusi palluril polnud, sest peale selle, et Taanis mängitakse Saksale sobivat kiiret stiili, on seal tavaline, et igas pikkuses ääremängijad viskavad ohtralt kaugelt peale. "Taanis mängitakse palju abistavat kaitset ja läbimurded püütakse enne korvi alla jõudmist kinni panna, nii et kaugemalt jääb viseteks palju võimalusi. Kui vähegi vaba ruumi on, siis kallatakse kohe peale ja kokkuvõttes visatakse väga hästi, mis minule tuli üllatusena," kirjeldab Saks Taani liigat.

Saks märgib, et esiklubis olemine on päris mõnus, aga samal ajal väljakutsuv. "Meil on märklaud kogu aeg selja peal, kõik tahavad meid alistada. Ega võitmiskohustust kogu aeg ei rõhutata, aga see on selgelt olemas."

Viimati Rakvere Tarvases ja Tallinna Kalevis (praegune TLÜ/Kalev - toim) leiba teeninud Saks ei osanud suvel oodatagi, et mõni eurosarjaklubi võiks talle lepingut pakkuda. "Suvi oli maksuameti teemade tõttu Eestis üldse nii vaikne, et kellegi kohta mingit infot ei tulnud. Kuulasin ise maad ja ühiste tuttavate kaudu, keda ma kunagi Soomes mängides kohtasin, leidsin agendi, kes omakorda leidis Bakken Bearsi treeneri, kes otsis Euroopa passiga viskavat pikka. Seega juhuste kokkulangemine mind siia õnneks tõi," meenutab Saks, kes loodab võidelda ka septembris EMile sõitva Eesti koondise koha eest.

Võrreldes tüüpilise Lääne- ja Kesk-Euroopa klubidega, ongi Bakken Bearsis võõrleegionäre napilt. Saksale lisanduvad vaid USA tagamehed Maurice Acker ja Semaj Inge.

Eurochallenge’i kolme kaotuse kohta ütleb Saks, et klubis olukorda traagiliselt ei vaadata. "Eelmisel aastal said nad küll 16 parema hulka, aga üldiselt on siin kõik võidud boonuseks," tõdeb ta. Teisipäeval sõidetakse neljandas voorus külla Rootsi klubile Boras Basket.