ESINUMBRID: Pärast mitmesuguseid sündmusi on Eesti iluuisutamise uued liidrid Gerli Liinamäe (pildil) ja Helery Hälvin. Foto: Aldo Luud
Talisport
27. november 2014, 07:00

Eesti iluuisutamine ringiga alguses tagasi (1)

Kui kõik asjaolud sujunuks parimal võimalikul moel, olnuks Eesti iluuisutamine esindatud läinud talvel peetud Sotši olümpiamängudel kõigis neljas distsipliinis. Nüüd on seis selline, et olemasolevaid EMi kohti ei pruugita äragi kasutada.

Asjast on varemgi kirjutatud, aga kordame üle: viimasel EMil naiste üksiksõidus 7. koha saanud Jelena Glebova loobus tippspordist, Sotšis terve Eesti delegatsiooni parima, 24. koha teeninud meesüksiksõitja Viktor Romanenkov võttis vaheaasta ja esineb mööda maailma meresid seilaval kruiisilaeval jääsõus, jäätantsupaari Irina Štork-Taavi Rand meespool teenib aega ning paarissõitja Natalja Zabijako, kes koos eelmise partneri Aleksandr Zabojeviga esines Eesti lipu all, esindab nüüd Venemaad.

Kes on meile järele jäänud? Täiskasvanute tasemel põhimõtteliselt ainult naisüksiksõitjad Gerli Liinamäe ja Helery Hälvin. Neist esimene tuli neli aastat tagasi Eesti üllatusmeistriks, alistades ka Glebova, teine aga teenis kuldmedali mullu napi eduga Liinamäe ees (Glebova ei osalenud).

Järgmisel nädalal peetaval võistlusel Tallinn Trophy on mõlemad stardinimekirjas, lisaks ka Sindra Kriisa. Rohkem Eesti uisutajaid täiskasvanute klassis üles antud ei olegi!

Hetkeseis ei rõõmusta

Ja paraku pole ka Liinamäe ega Hälvini hooaja algus olnud muljetavaldav. Mõlemad võistlesid kuu alguses Riias, kus küllalt tagasihoidlikus seltskonnas lõpetati esikümme – Liinamäe kogus 117,94 ja Hälvin 115,88 punkti. Hälvin käis kuu aega varem ka Soomes, kus tulemuseks oli 119,19 silma.

Võrdluseks: Glebovale EMil 7. koha toonud tulemus oli üle 155 punkti, sellega teenis ta Eestile tänavuseks talveks ka kaks kohta. Samas kogusid Liinamäe-Hälvin mullu Eesti meistrivõistlustel 148-150 punkti, mis võiks rahvusvahelisel tasandil lubada 130-140 silma kogumist.

"Kahjuks ei ole meil praegu midagi rõõmustavat," tõdes uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura. "EMil osalemise punktinorm on Hälvinil ja Liinamäel täidetud. Kuid pärast Eesti meistrivõistlusi peab uisuliidu juhatus otsustama, kas kasutame mõlemad kaks naiste kohta ära."

Juhul, kui jaanuaris Stockholmis peetavatele Euroopa meistrivõistlustele otsustatakse saata ainult üks naisuisutaja, läheb jõulude eel peetavate Eesti meistrivõistluste kullavõitja.

Vajavad võistluskogemusi

Järgmise nädala neljapäevast laupäevani peetavat rahvusvahelist Tallinn Trophyt võtavad nii Liinamäe kui ka Hälvin kontrollvõistlusena. "Gerli tegi Riias üle väga pika aja esimese stardi. Võistlusolukorra valgus, sära, glamuur on hoopis teised kui treeningu ajal, ta peab võistlustunnetuse tagasi saama. Tallinn Trophy on võistluskogemuse saamiseks väga vajalik. Kõige tähtsam on sõita oma sõitu ja teha puhtad kavad," rõhutas Liinamäe treener Tiiu Valgemäe.

Tervislikus plaanis pole Liinamäel suvel-sügisel suuri tagasilööke olnud. Kevadel gümnaasiumi lõpetanud piiga harjutab nüüd nädalas 20 tunni ringis, neist 15 jääl.

23aastane Hälvin võistleb rahvusvahelisel tasandil alles teist hooaega. "Ta oli hooaja esimesteks välisvõistlusteks tehniliselt valmis, psühholoogilises plaanis veel mitte," selgitas uisutaja treener Irina Kononova. "Usun, et vaimne pool tugevneb järjest ja punktisummad paranevad. Meie hooaja peaeesmärk on pääseda EMile ja seal korralikult esineda."

Eesti esindatus Stockholmi EMil piirdubki tõenäoliselt ühe-kahe naisuisutajaga.

Juunioride osas pilt rõõmustavam

Kui täiskasvanute klassi iluuisutajaid saame kokku lugeda ühe käe sõrmedel, siis juunioride osas on vähemalt kvantitatiivselt pilt märksa rõõmustavam. Tuleval nädalal läheb Tallinn Trophyle rahvusvahelist taset proovima 11 neidu, 5 noormeest ja 4 tantsupaari. Nende eesmärk on täita rahvusvaheliste tiitlivõistluste norm, omaealiste MMile pääsejad pannakse küll paika Eesti juunioride meistrivõistlustel.

"Uus olümpiatsükkel algab, paari-kolme aasta jooksul võivad esile kerkida hoopis uued nimed," pakkus Kuura.

Nõnda on Eesti iluuisutamine ringiga alguses tagasi.