MK-HOOAEG ALGAB: Sellel pildil on Algo Kärp (vasakul) mullu Kuusamos, kus tal kõige paremini ei läinud. Nüüd on uus võimalus. Foto: Stanislav Moškov
Talisport
27. november 2014, 07:00

Hooaeg algab pühapäeval Soomes 15 km klassikaga

Kas Eesti distantsimehed jõuavad MK-sarjas pildile? (4)

Eeloleval pühapäeval saavad Eesti murdmaasuusatajad hooaja esimesel MK-etapil Soomes Ruka radadel võimed proovile panna oma lemmikdistantsil ehk 15 km eraldistardist klassikasõidus.

Eile tegid meie distantsimehed – Aivar Rehemaa, Algo Kärp, Raido Ränkel ja Karel Tammjärv – Olosel MK-etapi eel viimase tugeva treeningu. Täna hommikul harjutatakse kergemalt ja siis algab ligi viietunnine autosõit Kuusamosse.

"Ei taha sellele reisile mõeldagi," ütles eile õhtul Olosel tuba koristanud Kärp, kes peab autot juhtima. "Eks me Aivariga kordamööda roolis oleme, ühest külast teise ja nii see pikk maa läbitud saabki."

Algo Kärbil õnnestus tagasilööke vältida

Kui jutt läheb uuesti suusatamisele, muutub Kärp hoobilt lõbusamaks. Neli nädalat väldanud lumelaagris on ta saanud korralikult harjutada. Ka eilne treening polnud sugugi paha.

"Täna oli 50minutiline pingutus, kus tõstsin järk-järgult tempot," selgitas Kärp kolmapäeval. "Mina proovisin sellist tugevat trenni enne võistlust esimest korda – pehme ja pikk lahtisõit."

Kärp lisas: "Kõik mõõdetavad näidud – pulsid ja laktaadid – olid päris head. Ka enesetunne oli selle tempoga hea. Lõpetasin 170se pulsisagedusega. Samas on raske öelda, mis tunne on siis, kui liigun võistluskiirusel."

Kuusamo 15 km klassikasõiduks Kärp kindlat tulemust sihiks ei sea. "Punktikoht oleks muidugi positiivne, kuid ma ei ole mõelnud, kas lähen püüdma üht või 30 punkti," arutles Mati Alaveri õpilane. "Olen rohkem mõelnud sellele, kuidas sõidu üles ehitan, et mingil distantsiosal väga ära ei kukuks."

Üle-eelmisel nädalavahetusel Olosel toimunud esimese lume võistluste tulemusi Kärp liialt ei tähtsusta, sest rada oli kerge ja seal suutsid kõik mehed enamvähem normaalselt sõita.

"Klassikaga ma rahule ei jäänud," märkis ta. "Läksin suusaga alt, seetõttu oli lõpp väga raske. Uisule olen tänavu veel vähem tähelepanu pööranud kui eelmistel aastatel. Aga see on olnud mu teadlik otsus."

Kärp tahab hooaja parima etteaste teha veebruari teisel poolel Falunis algava MMi viimasel päeval peetaval 50 km klassikasõidus. Teel kõige tähtsamale võistlusele peab ta eriti tähtsaks verstapostiks 13. detsembril Davosi MK-etapil toimuvat 30 km klassikasõitu.

Koondisekaaslaste vormist rääkides avaldas Kärp arvamust, et hiljuti tõvevoodis lebanud Rehemaa võib Kuusamos olla päris hea.

"Eks Aivar teab ise kõige paremini, kui haige ta oli," sõnas Kärp. "Mina küll teda maha ei kannaks. Aivar võib teha oma viimaste hooaegade parima avastardi MK-sarjas! Ta võttis küll antibiootikume, kuid kõik antibiootikumid sooritusvõimet ei kahanda."

Rehemaa: ma olen natuke teadmatuses

32aastane Rehemaa möönab, et eilehommikune tugev trenn oli üllatavalt edukas. "35 minutit kõva tööd, pulsinäit oli maksimaalselt 190 ja laktaat 10. Enesetunne oli täitsa hea, aga lõplik tõde selgub võistlusel," osutab Anatoli Šmiguni õpilane, kes oli tunamullu MMil seitsmes.

Eile õhtul käis Rehemaa tund aega sörkimas. "Olen natuke teadmatuses," lausus ta siis, kui jutuks tuli pühapäevane 15 km klassikasõit. "Pikka võistluspingutust pole tänavu olnudki ja nüüd tuleb kohe MK-etapil starti minna. Samas olen Kuusamos kõigeks valmis."