ME POLE ENAM VÄIKESED!: Fääri saared alistasid EM-valikmängus Kreeka 1:0 ja on võtnud sihikule 2020. aasta finaalturniirile jõudmise.
Jalgpall
27. november 2014, 07:00

OHVREID TULEB ÜHA JUURDE! Fääri saarte ja San Marino jalgpallikoll ohtlikum kui kunagi varem! (2)

0:2 kaotus Fääri saartele. 0:0 viik San Marinoga. Just need kaks tulemust on igasuguse kahtluseta Eesti jalgpallikoondise lähiajaloo kaks kõige suuremat põrumist. Hullem on aga alles ees, sest kääbused kosuvad ja sääraste šokkide tõenäosus üha kasvab.

Muusikal "Väike õuduste pood" tõestab sõna otseses mõttes ütlust: annad põrgulisele sõrme, võtab terve käe. Esmalt näpuotsast veretilga lutsimisega rahuldunud verehimuline lilleke kugistab lõpuks alla oma peremehe Seymouri.

Analoogset plaani hauvad Euroopa jalgpallikääbused – peksupoistest on kasvanud meeskonnad, kes suutelised neid kunagi karjatanud suuri väga valusate tagajärgedega hammustama.

Kolm kääbust nõelasid korraga!

Novembri alguses peeti EM-valiksarjas neljas voor, mille silmapaistvaim nüanss polnud mitte mingil moel seotud Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovici või mõne traditsiooniliselt tugeva rahvuskoondisega.

Heerosteks kerkisid hoopis jalgpallikääbused – 50 000 elanikuga Fääri saared alistasid võõrsil 1:0 Kreeka, 35 000 elanikuga Liechtenstein naasis 1:0 võiduga Moldovast ning 30 000 elanikuga San Marino lõpetas 61mängulise kaotuste seeria, kui tegi 0:0 viigi Eestiga.

Kõigis kolmes mängus saatis 90-100% ulatuses amatöörmängijatest koosnev meeskond korda väikese ime ja alistas rahvuskoondise, kuhu kuuluvad vaid profimängijad. Näiteks Fääri saarte 36aastane kapten Frödi Benjaminsen peab arhipelaagi pealinnas Torshavnis puusepa­-ametit ja läks kolm päeva pärast Kreeka alistamist tööle.

"Päev nagu iga teinegi. Esmaspäeviti käingi tööl. Ei midagi erilist. Võit pole kolleegidel märkamata jäänud, õnnitletakse ja see on tore, sest pärast suuri kaotusi olen pidanud taluma sarkastilisi märkusi," sõnas Benjaminsen, haamer paremas ja naelad vasakus käes.

Fääri saared püstitasid maailmarekordi

Fääri saarte võit Kreeka üle tähendas maailmarekordit, sest mitte kunagi varem pole Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) edetabelis vastasest nii palju tagapool asetsev meeskond võitu noppinud. Ajaloolise mängu avavile kõlades asetses Kreeka antud edetabelis 18. ja Fääri saared 187. kohal ehk neid lahutas 169 positsiooni.

Antud pingereas hoiab teist kohta Kesk-Aafrika Vabariik, kes oli 2010. aasta novembris maailma edetabeli 172. number, kui alistas Aafrika meistrivõistluste valikmängus 2:0 Alžeeria, kelle 35. koht oli 137 võrra parem. Kolmas on Liibanon, kes oli 2011. aasta novembris 146., kui võitis MM-valikmängus 2:1 Lõuna-Koread (nr 29 ehk vastaseid lahutas 117 kohta).

Olgu öeldud, et FIFA edetabelit peetakse 1992. aastast, mistõttu varasemaid tulemusi võrrelda ei saa, aga et 22 aasta eest oli FIFA liikmeid 167 (praegu 209), ei olnud sedavõrd suure autsaideri [nagu Fääri saared nüüd] võit puht-matemaatiliselt võimalik, sest 169 on suurem arv kui 167.

Kauaks Fääri saarte – riik, kus on 1 teater, 3 kino ja 4 valgusfoori, millest 3 asetsevad samal tänaval – püstitatud rekord püsima jääb? Keeruline öelda, aga pole kahtlust, et Euroopa jalgpallikääbuste sportlik tase ja võimekus on tõusuteel.

Lisaks viimase aja tulemustele näitab kääbustele valiksarja jooksul löödud väravate arv selget langustrendi. Näiteks kui Liechtensteinile löödi 1996., 1998. ja 2000. aasta finaalturniiride valiksarjades keskmiselt 4,36 väravat, siis 2010., 2012. ja 2014. aasta puhul oli sama näitaja 2,32. Fääri saartel on need numbrid 2,76 ja 2,5, Maltal 3,07 ja 2,5.

Eelkõige Inglismaa meedia poolt külvatav kriitika, nagu oleksid valiksarjad kääbuste osalemise tõttu eemaletõukavalt ühepoolsed, tembeldas faktidega müüdiks ajaleht Daily Telegraph, kes tuvastas, et:

1) Euroopas peetavatest valikmängudest lõpeb ühe meeskonna kuni kaheväravalise võiduga (seda võib kindlasti pidada tasavägiseks ja sportlikult põnevaks kohtumiseks) 77,6%, siis Meistrite liigas, kus osalevatel klubidel on vaba voli koostada meeskond oma äranägemise järgi, ilma koondiste jaoks piirajana töötava kodakondsuse piiranguta, on see näitaja 79,4% ehk peaaegu sama.

2) Kui Euroopa nõrgima meeskonna San Marino mängud valimist välja tõsta, tõuseb punktis 1 nimetatud näitaja valikmängudes koguni 80%-ni.

3) Väga suurte võitude (marginaaliks seitse või rohkem väravat) tõenäosus on valiksarjades suurem kui Meistrite liigas, aga eelmises kolmes Euroopa valiksarjas oli selliseid kohtumisi kokku vaid 10 ehk 1,7%.

Koondised pakuvad klubidest rohkem üllatusi

Koondisejalgpalli klubivutiga võrreldes ei esine rohkem üksnes mammutskoore, vaid ka üllatustulemusi, sest rahvusmeeskonnad veedavad koos väga vähe aega, mistõttu pole nende mäng sedavõrd lihvitud (loe: on juhuslikum ja ühtlasi ka haavatavam).

Eesti koondise abitreener Janno Kivisild selgitab: "Rahvuskoondiste tragöödia on, et iga aastaga muutub üha vähemaks päevi, kui on võimalik üheskoos tööd teha. Kaitsetöö nüansside mängijateni viimine on selgelt vähem aeganõudev, kui ründemängu õpetamine. Kaitsega on võimalik kiiremini edu saavutada.

Kääbusriigid ongi suutnud ehitada endale aastatega korraliku vundamendi, millele saab omakorda rajada kiire kaitsest ülemineku või standardolukorrad. Kui leidub paar individuaalselt meisterlikku jalgpallurit, siis nende peale on võimalik mängu rajada."

Fääri saared sihivad 2020 EMi!

Kivisild nimetab kääbustest võimekaimaks just Fääri saari (vt kõrvallugu), kelle jalgpalliliidu president Christian Andreasen seadis pärast Kreeka üle saavutatud 1:0 võitu koondisele eesmärgiks 2020. aasta EM-finaalturniirile jõudmise.

20 aastat tagasi olnuks see siht absurdne ja 10 aasta eest utoopiline, aga praegu enam mitte. Lisaks paranenud sportlikule tasemele on Fääri saartel – nagu ka kõigil teistel Euroopa koondistel – peale valikturniiril olemas ka teine variant.

Nimelt jagatakse neli pääset välja esimest korda hooajal 2018–19 mängitava Euroopa Rahvuste liiga kaudu, mille iga divisjoni võitja lunastab koha EMil. Fäärid mängivad ilmselt madalaimas D-divisjonis, kuhu kuuluvad Euroopa edetabeli 16 nõrgemat riiki. Selles konkurentsis pole Fääri saarte võimalused kindlasti olematud.

* * *

Täna avaldab FIFA värske liikmesriikide tabeli. Esialgsetel andmetel tõusevad Fääri saared tänu Kreeka üle saadud 1:0 võidule 187. realt 105. kohale (+82; tabeli ajaloo suurim tõus) ning San Marino tänu Eestiga tehtud 0:0 viigile jagatud viimaselt ehk 208. kohalt 180. positsioonile (+28). Eesti peaks tõusma neli kohta 84ndaks.

 

Jalgpalliüllatused

2016. aasta EMi valiksarjas on mängitud nelja vooru jagu kohtumisi, aga leidub rohkesti näiteid, kus kehviku mainega riik on võitu eeldanud vastast valusalt nõelanud.

Bosnia ja Hertsegoviina – Küpros 1:2

Luksemburg – Valgevene 1:1

Liechtenstein – Montenegro 0:0

Bulgaaria – Malta 1:1

Portugal – Albaania 0:1

Albaania – Taani 1:1

Kreeka – Fääri saared 0:1

Moldova – Liechtenstein 0:1

San Marino – Eesti 0:0