Katrina Lehis.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Vehklemine
27. november 2014, 18:30

Katrina Lehis teistest Eestis pika puuga ees, maailmas aga mitte. Miks? (11)

Eesti epeevehklemine on muutunud põnevamaks kui kunagi varem – koondisesse rebivad kuus epeeneiut ning konkurents ei puudu ka meeste seas. Mis seis on?

Kohalikus edetabelis on juunioride maailmameister Katrina Lehis pika puuga teistest ette läinud – ta edestab teisel kohal olevat Irina Embrichi 46 silmaga (Lehis 165, Embrich 119). Embrichist ei jää paljuga maha maailmameister Julia Beljajeva (116) ning kolmekohalise arvu punkte on kogunud ka Kaasani MMil individuaalse pronksi võitnud Erika Kirpu (102). Valitseval Eesti meistril Kristina Kuusel on 82 punkti ning hooaja alguses Eesti karika võitnud Nelli Pajul 56 punkti.

Miks on koduse edetabeli punktid üldse tähtsad? Nimelt moodustatakse Eesti koondis ehk antud juhul naiskond põhimõttel, kus kaks reitingu esimest pääsevad otse kodumaad esindama, kaks ülejäänut valib peatreener Kaido Kaaberma. Sellest tulenevalt peaks Hiinas Xuzhou MK-etapil esimest korda naiskonda pääsenud ning 8. koha saanud 19aastane Lehis ka edaspidi naiskonda kuuluma.

Maailma edetabel on aga sootuks teistsugune –Kirpu on 108 punktiga 8. ning Irina Embrich 91 punktiga 14. kohal, mis tähendab seda, et nemad pääsevad edaspidigi MK-etappidel otse 64 sekka. Beljajeva on langenud 66 punktiga 27. kohale, mis tähendab, et koos Kuuse (31p, 53.), Lehise (23p, 73.) ja Pajuga (3p, 182.) tuleb neil alustada võistlustel alagrupiturniirist ehk päev varem.

Kuigi Lehis on teeninud tänavu epeenaistest MK-etapil parima koha, kui ta oli Legnanos seitsmes, on tema MK-punktid madalamad. Miks? Kuna maailma hooaja edetabelis arvestatakse ka eelmiste hooaegade tulemusi, polnud esimest aastat täiskasvanute klassis vehkleval Lehisel punkte ning ongi FIE reitingusse kontot suurendanud vaid Legnano 7. koha (14 punkti) ja Xuzhou 54. koha eest (2) MK-etappidelt ning satelliitturniidelt Oslo teise koha (3) ja Turu esikoha (4) eest.

Ilmselge, et Eesti ja maailma edetabelis on punktid teistsuguse väärtusega – MK-võit annab rahvusvahelisse edetabelisse 32 silma, Eesti arvestuses aga viis korda rohkem ehk 160 punkti.

Meeste epees pole Eesti edetabelil erilist tähtsust kuni 2016. aasta kevadeni, mil tuleb otsustada, kes läheb olümpiakohta püüdma. Vastavalt reglemendile saab õiguse valikturniiril vehelda koduse jõuproovi parim.

Kui oktoobri alguses juhtis Eesti edetabelit veel Sten Priinits, siis koduse Tallinna Mõõga turniiri järel on jõudude vahekord teine: 10. koha saanud Nikolai Novosjolov kerkis taas liidriks, olles kogunud 135 punkti. Kodus alagruppi pidama jäänud Priinits on 124 punktiga teine. Nende järel on tükk tühja maad, kolmanda koha hõivab vehklemisliidu peasekretär Jüri Salm 32 silmaga.

Maailma edetabelis on Novosjolov 80 punktiga 16. kohal, seega pääseb ta viimasena otse MK-etappidele. Priinits on 64 punktiga 19.