PETLIK EDU: Londoni Arsenali sakslasest keskkaitsja Per Mertesackeri (vasakul) pöial on püsti, sest Dortmundi Borussiast saadi kodus 2:0 jagu. Suures plaanis on eelis siiski Bundesliga klubidel.Foto: DYLAN MARTINEZ
Meistrite liiga blogi
27. november 2014, 16:25

Ott Järvela | Saksamaa ja Inglismaa lahing Meistrite liigas – viies raund inglastele, aga kes lõpuks juubeldab? (1)

Eelmisel paaril hooajal igast asendist Saksamaa jalgpalliklubide käest vastu hambaid saanud Inglismaa meeskonnad said lõppeval nädalal rõõmustada – kõik kolm omavahelist duelli Meistrite liigas lõppesid inglaste võiduga. Üldseis soosib aga jätkuvalt sakslasi.

Viimasel viiel hooajal eurosarjades näidatud tulemuste põhjal koostatavas Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) rahvusliigade edetabelis hoidis Inglismaaa 2008-13 liidrikohta, ent kaotas selle siis aastatel 2000-08 esikohal asetsenud Hispaaniale. Nüüd hingab inglastele kuklasse Saksamaa, kes ähvardab nad kolmandaks kukutada.

Sisuliselt teisel ja kolmandal kohal vahet ei ole, sest Meistrite ja Euroopa liiga kvoodid on esikolmikul analoogsed. Aga Premier League'i au pihta käiks Bundesligast tahapoole langemine küll ja mitte vähe. Inglismaa kõrgliiga on kommertslikus mõttes Hispaania ja Saksamaa omadest pika puuga ees, aga rikkuse sportlikeks tulemusteks muundamine Premier League'i klubidel hästi ei õnnestu.

Inglased hoiak: raha lahendab kõik

Kuidas on võimalik, et 2,1 miljardi eurose klubide kogukäibega Bundesliga 3,4 miljardi eurose käibega Premier League'ist (andmed hooajast 2012-13) platsil parem on

Saksamaa jalgpalliajakirjanik Raphael Honigstein tõi novembri alguses portaalile espnfc.com kirjutatud kolumnis ebaloogilisuse selgituseks välja kaks nüanssi:

1) Inglismaa klubide suurem rahakott ei anna neile sisulist eelist, sest kõik teavad, et inglased on rikkad ja nende käest küsitakse tuimalt 20-30% kõrgemat hinda ehk Saksamaa klubi peab samaväärse mängija eest maksma vähem raha ja talle ka vähem palka.

2) Inglismaal valitseb hoiak, et edu saavutamine ongi otseses sõltuvuses kasutada olevast rahast. Kõik Saksamaa klubid peale pururikka Müncheni Bayerni ja näiteks ka kevadel Meistrite liiga finaalis mänginud Madridi Atletico on aga tõestanud, et saab ka teisiti. Ise endale mängijaid kasvatada on odavam. Inglismaal aga arvatakse, et kõik probleemid on võimalik lahendada raha abil.

Suures plaanis eelis Bundesligal

Eelpool öeldut arvestades on mõistetav, miks sai Inglismaa vutimeedias pärast lõppeva nädala Meistrite liiga kohtumisi tunnetada selget patriotismi.

Parafraseerides Barack Obama ametisse astumise kõnet, siis "Jah, me suudame küll!" ütlesid Londoni Chelsea, Manchester City ja Londoni Arsenal, kes said jagu vastavalt Gelsenkircheni Schalkest 5:0 (NB! Võõrsil!), Müncheni Bayernist 3:2 ja Dortmundi Borussiast 2:0.

Kui alagrupiturniiri avavoorus oli samades duellides Bayern ja Borussia noppinud võidu ja Schalke teinud positiivse alatooniga viigi, siis viiendas voorus nokauteeris Premier League Bundesliga puhtalt 3:0.

Suurem pilt inglaste jaoks siiski nii roosiline ei ole, sest Bayern ja Borussia olid enne käesolevat nädalat taganud juba esikoha ja/või edasipääsu. Samuti näeb 16 seas kindlasti Leverkuseni Bayerit kunas Inglismaal on seal kindlasti kaks esindajat (Chelsea ja Arsenal), sest Man City ja Liverpool peavad kahe nädala pärast mängitavas viimases voorus sooritama keerulise küpsuseksami.

Äsja Bulgaaria tšempioni Razgradi Ludogoretsiga hädise 2:2 viigi teinud Liverpool peab kodus alistama Šveitsi meistri FC Baseli, kellele võõrsil 0:1 kaotati. Man City peab võõrsil AS Romaga välja mängima vähemalt resultatiivse viigi ja lootma, et Bayern alistab samal ajal Moskva CSKA.

Olgu lisatud, et kui Bayern soovib Man City'le meelehärmi valmistada, võivad nad CSKAle meelega kaotada, mis välistaks Inglismaa meisterklubi 1/8-finaali jõudmise. Muidugi Bayern meelega ei kaota, aga ka säärane teoreetiline võimalus on järjekordne vihje, et Inglismaa – Saksamaa klubide duellis on jäme ots sakslaste käes.