TEGIJA: Eile ülirasketesse vigastustesse surnud kriketimängija Phillip Hughes jõudis ka Austraalia koondisesse.Foto: AFP / Scanpix
Spordivaria
28. november 2014, 07:00

Uskumatu õnnetus kustutas kriketimängija eluküünla (1)

Kriketimaailm leinab 25aastaselt surnud Austraalia ässa Phillip Hughes’i, kes sai teisipäeval Sydney’s kohaliku meistriliiga mängus nii ränga hoobi vastu pead, et saadud vigastustest enam taastuda ei suutnudki.

Õnnetus juhtus teisipäeval, kui Lõuna-Austraalia meeskonda esindanud Hughes sai Uus-Lõuna Walesi tiimi pallurilt Sean Abbottilt 160grammise palliga vastu pead, täpsemalt vastu kaela ülaosa, mis polnud kiivriga kaitstud. Tulemuseks oli eriti ränk vigastus – kaela lüliarteri rebenemine, mis tõi kaasa laialdase ajuverejooksu.

Hughes’ile tehti mitmeid operatsioone, aga Austraalia koondisesse kuulunud andeka kriketimängija elu päästmiseks polnud need siiski piisavad. Koondise arst Peter Brukner märkis eile, et Hughes ei tulnud St. Vincenti haiglas kahe päeva jooksul kordagi teadvusele ja neljapäeva hommikul ei jäänud muud üle, kui pingutused nurjunuks kuulutada.

Kiivrid turvalisemaks?

"On vähe öeldud, et me oleme täiesti rusutud. Spordis kasutatakse sõna "traagika" liiga tihti, aga see uskumatu õnnetus on päriselt juhtunud tragöödia," sõnas Austraalia kriketiliidu juht James Sutherland.

"Uskumatu" sobib sündmuste kirjeldamiseks hästi, sest koondise arsti Brukneri hinnangul oli tegi ülimalt haruldase õnnetusega. "Kaela lüliarteri rebenemine on väga erandlik. Kriketipalliga on varem sarnane asi juhtunud vaid ühel korral. Kokku on ajaloos selliseid olukordi olnud vaid saja ringis."

Austraalias, nagu ka Inglismaal, Indias, Pakistanis ja Lõuna-Aafrikas ülipopulaarses kriketis on võimalikud peavigastused juba alasse sisse kodeeritud. Nende vältimiseks kantakse kiivrit, mis kaitseb sportlasi peamiselt näo poolt. Revolutsioonilisi muutusi on raske ette näha, sest kui kiiver kaitseks ka kaela, muutuks mängimine selgelt ebamugavamaks.

Sydney ülikooli kriketi biomehhaanika uuringute pealik Rene Ferdinands arvas, et üks võimalus on kaelapiirkonda kaitsta pehme materjaliga, mis vähendaks löögi tugevust 50-70 protsendi ulatuses, aga ei piiraks pallurite liikumisvabadust.

Suurbritannia sporditarvete tootja Masuri esindaja väitis, et Hughes ei kandnud nende kriketikiivri kõige uuemat versiooni, mis pakub kaelale rohkem kaitset.

Austraalia koondise kapten Michael Clarke kirjeldas haiglas toimunud pressikonverentsil Hughes’i kui äärmiselt pühendunud sportlast. "Kriket oli Phillipi elu ja meie jagasime kriketiperekonnana temaga seda armastust. Tahame tänada kogu meditsiinipersonali suure pühendumise eest Phillipi ravimisel. Me armastame sind!"