Marit BjörgenFoto: ROBERT MICHAEL
Talisport
28. november 2014, 18:08

Uus hooaeg, vanad teemad: Björgen pani Kowalczyku paika (11)

Murdmaasuusatamise MK-hooaeg saab sel nädalavahetusel alguse Kuusamos. Enne hooaja algust on aga jätkunud kahe suusakuninganna - norralanna Marit Björgeni ja poolatari Justyna Kowalczyku vaheline sõnasõda astmarohtude teemadel. "Ta on inimene, kellega ma sauna ei läheks," sõnas Björgen täna peetud pressikonverentsil. 

Novembris tunnistas Björgen, et poleks ilma astmarohtude, eriti Symbicorti nimelise ravimi abita maailma parimaks tõusnud. Björgeni sõnul vajab ta ravimit, et tema keha normaalselt funktsioneeriks, aga rõhutab samas, et seal pole midagi keelatut. Nüüdseks ongi rahvusvaheline antidopinguorganisatsioon (WADA) Symbicorti keelatud ainete nimistust eemaldanud.

See ei meeldinud aga põrmugi Kowalczykile, kes tõdes Poola ajakirjale Gazeta: "Mul on siiani kahtlusi astmaravimite tegelikus mõjus tema sooritustele."

Täna peetud pressikonverentsil üritasid poola ajakirjanikud Björgenit närvi ajada ning uurisid, millised on kahe suusataja omavahelised suhted. "Mitte ainult mina ei kasuta seda ravimit. Üritan end võimalikult vähe sellele teemale mõeldes närvi ajada. Justyna võib öelda, mida ta tahab. Mina võin öelda, et ma austan teda suusatajana," sõnas Björgen rahulikult.

Aga muu suhtlemine? "Ta on inimene, kellega ma sauna ei läheks. Samuti ei räägi me telefonis," kinnitas ta, et sõbrannad nad ei ole. 

Eelmisel nädalavahetusel Norra meistrivõistlustel 10 km vabatehnikadistantsil võidutsenud, kuid klassikatehnikas Therese Johaugile kaotanud Björgen sõnas Kuusamo MK-etapi eel, et on närvis. "Mul oli kõhuvalu, kui ma siia tulin. Kas selle pärast, et ma pean rääkima inglise keelt või seetõttu, et homme on võistlus. Samas on hea olla veidi närvis. Siis oled eriti terav," arvas ta.