Brandis Raley-RossFoto: STANISLAV MOSHKOV
Korvpall
29. november 2014, 17:21

Brandis Raley-Ross jahib Alexela Meistriliiga parima skoorija tiitlit. Kes teda võivad üldse ohustada? (5)

Rakvere Tarvase tagamängija Brandis Raley-Ross viskas eile 38 punkti Tartu Rocki vastu, püstitades tänavuse hooaja punktirekordi ja tõustes hoobilt korvpalli meistriliiga ühes mängus visatud punktide arvestuses tipu lävele.

Raley-Ross on saanud meistriliigas kirja vaid kuus mängu, kuid eilsed 38 punkti tõstsid ta hooaja suurimaks skoorijaks (23.7 punkti mängu kohta). .

Rakvere skoorimasina eilne vägitegu pani siinkirjutaja mõtlema, kellel on šanss Raley-Ross troonilt kukutada ja kas neid mehi üldse leidub.

Elegar on liiga väärtuslik koduse liiga jaoks

BC Kalev/Cramole kuuluvad basket.ee (P.S. Kes iganes selle veebilehega seotud on, palun arendage oma platvormi, kujundust, statistikarubriiki. Me ei ela enam aastas 2002) andmete järgi koduse meistriliiga #2 ja #3 skoorija. Nendeks meesteks on 19-aastane tagamängija Sten Olmre ja tsenter Frank Elegar. Tõsi, viimane on koduses konkurentsis saanud kirja üheainsa mängu, visates hooaja avamängus 4. oktoobril Tartu Rocki vastu 17 punkti. Pärast seda on ta küll teinud kaasa VTB liigas, kuid koduses liigas eelistab Cramo peatreener Alar Varrak õigustatult pingimängijate kasutamist.

Olmre on saanud kirja kolm matši. Piiratud kohtumiste andmete lõikes on ta tulnud toime suurepäraselt, visates ühe mänguga keskmiselt 18,3 punkti. Kui hooaja keskmine jääb lõpuks 15-16 punkti kanti (realistlik eeldus), siis on tal head šansid olla hooaja lõpuks ka punktide kogusummas esikolmikus.

Kes on kõige reaalsemad ohustajad?

Üle 100 punkti on koos praegu seitsmel mängijal. Raley-Rossile (142) ja Kurbasele (137) järgnevad punktide kogusummas Janar Talts (121), Sten-Timmu Sokk (120), Toomas Raadik (113), Gert Dorbek (109) ja täpselt sada on kokku saanud ka TTÜ kolmas liider Jaan Puidet. Tõsi, mitmel mehel on koos ka üle 90 punkti, TTÜ mängijatel Kiur Akenpärgil ja Kristjan Makkel koguni 99.

Kuid kogusummad on reetlikud, sest mõned meeskonnad mängivad vähem matše koduses meistriliigas. Lisaks võib juba praegu eeldada senise statistika põhjal, et näiteks TTÜ meeskonna siseselt jagunevad punktid enam-vähem võrdselt ära. Sama lugu kehtib ka Rockis, kus Talts ei pea lammutama iga mäng 30 punkti ja 15 lauapalli, et tuua võit lõpuks koju.

Seega, ainsad tõsiseltvõetavad konkurendid Raley-Rossile paistavad hooaja alguse põhjal olevat Cramost Olmre ja Kitsing (saavad koduses meistriliigas mõnusalt müdistada), Valga kolm Läti sõpra, Rapla Ernestas Ezerskis (keegi peab Zeidaksi ja Paasoja punktid endale nõudma) ja Pärnust ehk Renato Lindmets või Janis Vahter. Musta hobuse kandidaadiks võib pidada EJ Singlerit Cramost.

Raley-Ross ei suuda tõenäoliselt panna hooaja lõpuni välja sellises tempos nagu ta praegu liigub. 20 punkti keskmiselt mängu kohta, miks mitte. Sealt edasi? Autor pakub, et ameeriklast hakkavd jälitama Kitsing, Sten-Timmu Sokk,Kurbas, Valga trio, Lindmets ja üks TTÜ mees, kuid Tarva skoorimasinat ei püüa keegi, kui teda ei taba just vigastus (ptüi, ptüi, ptüi).