Kalev/Cramo - NymburkFoto: TIINA KÕRTSINI
Korvpall
30. november 2014, 18:42

REPORTAAŽ: Kalev jõudis oma Ühisliiga rekordi, neljanda võiduni (2)

0, 1, 2, 3 – need olid BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonna võitude arvud Ühisliigas neljal esimesel hooajal. Mullusest ehk viiendast aastast loodeti nelja võitu, aga tuli poole vähem. Nüüd aga jõuti juba üheksa vooruga nelja võiduni, kui pühapäeval alistati Nymburk 77:70.

Kalev oli saanud kolm kaotust järjest, nädal tagasi mäletatavasti 45punktilise Siberi sauna Krasnojarski Jenisseilt. Lisaks täiendas nädala keskel laatsaretti Armands Škele, nii et Alar Varraku kätte jäi päris vähe nuppe. Kuid kes olemas olid, andsid endast kõik – pärast 15. minutit ei jäädud enam kordagi kaotusseisu.

Võõrustajatel läks skoori avamisega aega 2.20, kui Gregor Arbet tabas kolmese – vastasel oli selleks ajaks kirjas 4 punkti. Ette rutates võib öelda, et Eesti koondise esisnaipri käsi oli esimesel poolajal kuum – suureks vaheajaks sahistas ta kaugelt neljal korral. Jätkati ülimalt tasavägiselt, kord oli üks ees, kord teine. Neljapunktiliseks suurenes vahe taas alles sekund enne veerandaja lõppu, kui Arbet jõudis juba 9. punktini – 19:15. Vastastest oli Vojtech Hrubani arvel 7 silma.

Teine veerand algas ülehelikiirusel. Kahe minutiga oli Kalevi punktiarve suurenenud 7, külaliste oma aga tervelt 11 võrra. See oli kurjast ja Alar Varrak võttis aja. Kaitseasjad saadi paremaks siiski alles perioodi teiseks pooleks, kui Kalev viskas seisult 31:32 kaheksa punkti järjest. Vastastelt võeti mitmel korral pall käest või lõigati sööt vahelt ja nii teeniti mitu kerget korvi. Hea hooga jätkati veerandi lõpuni – 52:41.

Omapärane oli asjaolu, et kalevlastest oli skoori teinud ainult neli meest, kuid nad kõik jõudnud juba kahekohalise arvu punktideni – osavalt läbimurdeid lahendanud Scott Machado 15, samuti osavalt korvi all keerutanud Rolands Freimanis 14, Arbet 13, Frank Elegar 10. Nymburki meestest ei saadud kinni vaid tuntud korvikütti Chester Simmonsit – 14 punkti. Machado arvel oli ka 7 korvisöötu, nii et ta liikus tõeliselt muljetavaldavas graafikus!

Teist poolaega ei alustatud sama ladusalt ning kui tšehhide tsenter Benda viskas kaks korvi järjest, võttis Varrak halvima vältimiseks juba 4. minutil aja (56:48). Nymburk oli otsustanud hakata kaitses kõvemini peale käima ja Kalevil tekkis palli liigutamisega raskusi, kuid õnneks oldi võitluseks valmis ja see hoidis võõrustajate edu kümmekonna silma piires.

Valus koht tekkis seisul 62:52, kui Elegar ei suutnud realiseerida kumbagi ebasportliku vea eest teenitud vabaviset, seejärel kaotas Kalev aga palli. Järgnenud rünnakutel ei tabanud EJ Singler täiesti vabadelt positsioonidelt kolmeseid. Õnneks seisti kaitses hästi ning enne viimast perioodi juhtis Kalev 65:55. Kui teine veerandaeg oli andnud tagajärje 33:26, siis kolmas vaid 13:14.

Viimase vaatuse alguses jäi Eesti meistri mäng juba tuttavalt ümmarguseks. Freimanist katsid temast oluliselt lühemad mehed, kuid 2.08 pikkust lätlast ei otsitud üldse. Kui ta lõpuks palli sai, järgnes kaks pallikaotust. Viie minutiga oli tablool seis 65:64. Alles 4.37 enne lõppu avas Singler raske viskega Kalevi selle perioodi skoori. Raskelt tuli edaspidigi, kuid Arbeti kaugvise ja Elegari ründelauast pealt surutud pall aitasid palju - 1.36 enne lõppu 73:68. Ka kaitses seisti jätkuvalt hästi ning Singleri vabavisked 38 sekundit enne lõppu otsustasid sisuliselt mängu saatuse (75:68).

Kalevi eest hiilgas taaskord Frank Elegar, kes kogus 21 punkti ja 15 lauapalli, Scott Machadol jäi aga napilt puudu kolmikduublist - Kalevi mängujuht sai kirja 17 punkti, 9 lauapalli ja 9 resultatiivset söötu. 17 punkti viskas ka Gregor Arbet, Rolands Freimanis lisas 16 silma. Nymburki resultatiivseim oli 20 punkti visanud Chester Simmons.

Mõlemal meeskonnal on nüüd kirjas 4 võitu - Kalevil 9st, Nymburkil aga 10 mängust.