«Ega see mingi hull lõikus olnudki. Võib–olla tuli hingetõmbepaus pärast raskeid laagreid mulle isegi kasuks.» Kahevõistleja Kristjan Ilves oktoobri lõpus tehtud ninaoperatsioonist.Foto: Stanislav Moškov
Talisport
1. detsember 2014, 07:00

18aastane kahevõistleja Kristjan Ilves jõudis laupäeval Soomes esimest korda MK-sarjas punktikohale

Kristjan Ilves: eelmiste aastatega ei saa võrreldagi. Siis kukkusin, kukkusin ja ootasin, millal distants otsa saab! (1)

Kui kahevõistleja Kristjan Ilves ligi viis nädalat enne hooaja avavõistlust ninaoperatsioonile läks, meenutas olukord natuke spordilotot: võis tulla tühi loos, aga ka peavõit. "Konsulteerisime arstidega ja teadsime, et risk on suur, aga risk tuli võtta," lausub treener Tambet Pikkor.

Ilvest kimbutas talisportlase puhul küllalt tüüpiline probleem – õhk ei tulnud ninast korralikult peale. Pärast laupäevast võistlust Kuusamos, kus kahe talve taguse juunioride MMi pronksmedali omanik jõudis esimest korda MK-sarjas punktikohale, lõpetades etteaste 29ndana, võis öelda, et risk õigustas ennast.

"Nüüd käib õhk paremini läbi," räägib 18aastane Ilves. "Operatsioonist taastumine väga kaua aega ei võtnudki. Ega see mingi hull lõikus olnudki. Võib–olla tuli hingetõmbepaus pärast raskeid laagreid mulle isegi kasuks."

Enam pole matkaja, vaid suusataja samm

Varasematel hooaegadel oli suusasõit Ilvesele sõna otseses mõttes kannatuste raja läbimine. Nüüd tundis ta end palju mõnusamalt, ehkki langes 10 km pikkusel distantsil 17 kohta tahapoole.

"Eelmiste aastatega ei saa võrreldagi. Siis kukkusin, kukkusin ja ootasin, millal distants otsa saab!" meenutab Ilves möödunud talvede ponnistusi. "Nüüd on sõiduvorm hoopis teine, hakkab suusataja samm ka tulema, ei ole enam matkaja samm."

Mõistagi on Ilves ettevalmistusperioodil kõvasti vaeva näinud, et suusarajal kiiremini liikuda. "Olen ülakeha tugevdamisele rohkem rõhku pannud ja suusatehnikat parandanud ning ka treeningumaht on tõusnud."

Pikkor lisab: "Kristjan kannatab tõusudel hästi ja jaksab tugevate meeste kannul sõita, tasasel maal jääb rammu veel väheks."

Ainsana jäi Ilvese hing kripeldama oma trumpala ehk suusahüpete pärast. Nimelt läks arvesse niinimetatud varuhüpe, põhivõistluse pidi halbade ilmastikutingimuste tõttu ära jätma.

"Ma ei suutnud siis korralikku hüpet teha, mäel jäi mul väga suur varu," kinnitab 131 meetrit kirja saanud ja 12. suusarajale pääsenud Ilves. Pikkor täiendab: "Trennis on Kristjan palju paremaid hüppeid teinud."

Laupäevasel võistlusel triumfeeris sakslane Johannes Rydzek, kellele järgnesid austerlane Bernhard Gruber ja tšehh Miroslav Dvorak. Ilves kaotas võitjale 2.17,8ga. Karl-August Tiirmaa lõpetas 49. kohaga (+3.58,7).

Tiirmaa võistlusele jättis jälje haigus

"Karl–August oli nädal aega tagasi tõbine, tal oli kõva nohu ja kurk valutas. Haigus lõi rütmi sassi. Ta pidi paar päeva puhkama," põhjendab Pikkor Tiirmaa oodatust kehvemat etteastet.

Meeskondlikus sprindis said Ilves ja Tiirmaa 15. koha. Võitsid norralased Jörgen Graabak ja Haavard Klemetsen, kellele eestlased kaotasid 2.43,6ga.

Eeloleval laupäeval osalevad Ilves ja Tiirmaa Lillehammeri MK-etapil, pühapäeval stardivad samas kohas vennad Kail ja Han Hendrik Piho.

Ilvesel tuleb nii-öelda kahe küüruga hooaeg: veebruari alguses osaleb ta juunioride MMil ja kaks nädalat hiljem täiskasvanute MMil.