Kuusamo MK-etapil 38. koha saanud Algo Kärp peaks kahe nädala pärast Davosis 30 km klassikas 30 parema sekka mahtuma. Siis oleks põhjendatud loota, et Faluni MMil teeb suusamees oma senise karjääri parima etteaste.Foto: LAURA OKS
Spordiblogi
1. detsember 2014, 10:52

Deivil Tserp | Talihooaja algus: imet ei sündinud (3)

Kahjuks tuleb nädalavahetusel toimunud Kuusamo MK-etapi järel nentida nagu mitmel eelmisel aastal: imet ei sündinud.

Kuigi väike lootus jõudis korraks juba tekkida. Eriti siis, kui lugesin laupäevasest Postimehest treener Mati Alaveri tõdemust, et Eestis on tema lemmikalal ülimalt põnevad ajad: "Hulk mehi on vaatamata keerulistele oludele murdmas end suusamaailma tippu. Olen kindel, et nende areng on sel aastal märgatav."

15 km eraldistardist klassikasõit oli Eesti murdmaasuusatamise kuldaegadel meie trumpala. Eile jagati Rukal MK-punkte samal distantsil, kuid parim eestlane Algo Kärp oli 38. ning 30 hulka jõudmisest jäi tal puudu 20,9 sekundit.

Aivar Rehemaa, Karel Tammjärve ja Raido Ränkeli tulemused olid oodatust kesisemad. Rehemaa puhul tuleb pehmendava asjaoluna arvesse võtta hiljuti põetud viirushaigust, ent kaks nooremat spordimeest valmistasid oma tulihingelistele pöidlahoidjatele pettumuse.

Samas võime end lohutada faktiga, et Sotši olümpiamängude kangelased – šveitslane Dario Cologna ja venelane Aleksandr Legkov – pidid leppima vastavalt 24. ja 30. kohaga. Tšehhi staar Lukaš Bauer lõpetas etteaste sootuks 36. kohaga.

Rõõmustamiseks oli eile põhjust meie põhjanaabritel. Nimelt jõudsid koguni kolm soomlast esikümnesse: võitis Iivo Niskanen, kolmandaks tuli Sami Jauhojärvi ja kümnendaks Matti Heikkinen. Kaks esimesena nimetatud suusatajat krooniti mullu olümpiavõitjateks ja kolmas on varasemast ajast maailmameister. Aga ikkagi tundub soomlaste selline dessant uskumatult vägev. Ilmselt tuleb siinkirjutajal vapralt tunnistada, et naabrite edu korral on kadedus isegi suurem kui sugutung.

Õnneks pakkus Kuusamo MK-etapp eestlastelegi pisut hingekosutust. Suusasprinter Peeter Kümmel oli hea, läbides kvalifikatsiooni kadalipu kümnenda ajaga. Poolfinaali uks läks kinni just Eesti esinumbri nina ees ja ta sai kirja 13. koha. Kui Kümmeli ettevalmistus sujub edaspidi tõrgeteta, on tal lootust korrata kolme talve tagust kordaminekut ning jõuda veebruarikuisel MMil finaali.

Plusspoolele jääb kindlasti noore kahevõistleja Kristjan Ilvese jõudmine MK-sarjas punktikohale – 29ndaks. 18aastane sportlane, kes kuulub veel viimast hooaega juuniorideklassi, on täiskasvanute hulgas liikunud kukesammudega. Vähemalt praegu püsib lootus, et ta ei hakka kunagi mõtlema alavahetusele ega siirdu Kaarel Nurmsalu eeskujul suusahüppajana sinilindu püüdma.

Talispordihooaeg läheb kohe täiskäigul edasi. Kuid hooaja kulminatsioon saabub alles veebruari keskel Rootsis Falunis peetaval Põhja suusalade MMil.

Murdmaasuusatamises on eestlaste vaatevinklist järgmine põnev võistlus kahe nädala pärast Šveitsis toimuv Davosi MK-etapp, kus on kavas 30 km klassikat. Sel mõõduvõtmisel tahaks Kärpi näha juba punktikohal ehk 30 parema hulgas. Nii säiliks lootus, et MMil teeb ta senise karjääri parima etteaste.

Kui hooajaeelsel pressikonverentsil ütles Rehemaa, et tema eesmärk on jõuda MMil esikuuikusse, siis Kuusamo MK-etapi eel lisas vürtsi Alaver, kes lubas oma õpilaste silmanähtavat arengut. Jutt ei käi Kasahstanist Otepääle elama ja treenima saabunud Aleksei Poltoraninist, vaid Kärbist, Ränkelist ja Tammjärvest.