EDUKAD JA ARMUNUD: Eesti parim purjelaudur Ingrid Puusta ning tema treenerist elukaaslane Matthew Rickard vaatavad lootusrikkalt olümpia poole. Foto: TEET MALSROOS
Spordivaria
2. detsember 2014, 07:00

Armastus tööpostil: Eesti parima purjelauduri Ingrid Puusta ja tema treeneri Matthew Rickardi lugu (5)

Eesti seni ainsa Rio de Janeiro olümpiakoha teeninud purjelauduri Ingrid Puusta treeneriks on tema elukaaslane Matthew Rickard. Maarjamaa piiga võlus lõuna-aafriklase kolm aastat tagasi Austraalias toimunud MMil ning armastusest on võrsunud edukas koostöö.

Märjamaalt pärit 24aastase Puusta ning Kaplinnas sündinud 31aastase Rickardi armulugu sai alguse 2011. aastal Perthi MMil, kui kohtuti purjetajaid majutanud hostelis. Tol hetkel 49er paadiklassis purjetanud Rickard oli just võistluspaika kohale jõudnud, kui äsja RS:X klassis olümpiakoha teeninud Puusta ning teiste koondislastega kokku sattus.

"Tundusid toredad tüdrukud, jäime Ingridiga pikemalt rääkima ning nii see alguse saigi. Sädemed lendasid," muigab Matthew.

Suhe algas distantsiga

Kuna Puusta õppis Taanis Aarhusis ning Rickard Suurbritannias Londonis, prooviti kaugsuhet ning kasutati tihti odavlennufirma Ryanair teenuseid. Ühel hetkel otsustas aga Rickard sammud Taani seada ning Puustat ise treenima hakata.

"Majanduslikult oli Lõuna-Aafrika sportlasena raske toetust leida ning olin Londonis juba vaikselt treenerina töötanud. Mõtlesin, miks mitte Ingridit toetada, kuigi me ei teadnud, mis saab," tõdeb ta.

Koostöö tõsisemad sugemed kandsid vilja sel suvel Santanderis toimunud MMil, kui Puusta teenis 23. kohaga Eesti esimese Rio de Janeiro olümpiapileti. Kaks aastat varem oli ta samal võistlusel alles 48.

Rickard tõdeb, et MMi lõppedes vallanud tundeid on võimatu sõnadesse panna. "Me ei tahtnud endale vägisi kvalifitseerumismõtteid pähe suruda ning strateegia oli hiljemalt 2015. aasta lõpus olümpiakoht teenida. Kui Ingrid mõistis võistluste keskel, et ta võib tõesti juba OMIle pääseda, pani ta järgmise käigu sisse ning tegi kõik nii, nagu pidi. See oli ühtaegu rõõm kui ka kergendus. Koorem langes õlgadelt," meenutab Matthew MMi tipphetki.

Milline sportlane Puusta on? "Ingrid ei lähe merel kunagi endast välja. Muidugi võib ta kaldale jõudes vahel vahutada, kuid kõik inimesed ju pahandavad vigu tehes endaga. Arutame hiljem, mis läks hästi, mis halvasti, mida võiks järgmisel korral paremini teha. Ma ei ütleks, et ta oli varem närvis, kuid nüüd on ta mõtlemine muutunud. Ta on väga kiire, väga võitluslik ja strateegiline. Varem võinuks maailma tähtsaimad võistlused teda äkki endast välja viia, aga tal on uskumatu keskendumisvõime," kiidab Matthew oma kallimat.

Jõusaali Puustaga minna ei julge

Lõuna-aafriklast paneb tihti imestama ka eestlanna töökus. "Ma ei saa temaga jõusaali minna, sest ma jään talle alla ja see on mehena väga piinlik!" tõdeb ta. "Käisime ettevalmistus-

perioodil palju kordi jõusaalis. Ta ei ole just kõige suurem tüdruk, kuid ta astub jõusaali sisse, läheb raskuste juurde ning paneb neid järjest kangile. Teised – ja seal oli väga palju suurte musklitega mehi – jõllitavad suurte silmadega ning ta tõstabki need raskused ära!" räägib noormees imetlusega. "Tema füüsis on super, ta on tark ning ta oskab väga tasakaalukalt mõelda."

Puusta on juba varem öelnud, et tööd koju kaasa ei võeta ning Rickard kinnitab ta sõnu. "Kui oleme merel, siis lülitamegi oma töömeeleolu sisse ning oleme treener ja purjetaja. Meil on omad reeglid. Me ei tohi olla võistluste ajal üksteisest liialt sõltuvad. Väike kallistus vee peal on tavaline, kuid ei midagi rohkemat. Me töötame ning peame olema maksimaalselt keskendunud," selgitab ta.

Mida noored puhkehetkel teevad? "Me ei käi väljas pidutsemas, vahel saame sõpradega kokku. Ega elurütm – jõusaal, kool, paar tundi vee peal, koju, magama – ei annagi paljuks ruumi. Need on ohverdused, mida peame tegema," selgitab Rickard, kuid lisab, et armastus on kõikvõimas. "Arvan, et oleme õnnelikud, sest vähemalt oleme teineteisel olemas!"