MARTTI ALJANDFoto: MATI HIIS
Ujumine
3. detsember 2014, 17:53

Martti Aljandi võimetelaegas avaneb MMi lõpuosas

Täna Dohas alanud lühiraja MMil jäi Eesti koondise esinumber Martti Aljand 100 m rinnulidistantsil poolfinaali ukse taha, ehkki nii tema isa, ujumisliidu peatreener Riho Aljand kui ka senine juhendaja Siiri Põlluveer ootasid pääsemist 16 hulka.

"Sisimas lootsin, et Martti ujub 58 väikestega," ütleb poja etteastet sündmuste tulipunktis jälginud Riho Aljand. Ja lisab: "Aga Martti tunnistas, et tal olid tehnikaprobleemid."

Interneti ja televisiooni vahendusel MMi vaatav Põlluveer lootis endiselt hoolealuselt samasugust tulemust nagu Riho Aljand. "Martti on ujunud 57,5ga. Uskusin, et tema aeg tuleb 58 algusesse," räägib ta.

Isegi Lochte raskustes

Paraku piirdus Martti Aljand 58,87ga, mis andis 20. koha. Viimasena jõudis poolfinaali austraallane Jack Packard, kelle aeg oli 58,25.

"Kahju, et piirdusin eelujumisega," lausub Martti Aljand. "Tunne oli tegelikult hea, pigem on küsimus tehnikas. Oleme Peteriga (eliitrühma treener Mankoc – toim) sügisel rohkem selili- ja liblikujumist parandanud. Praegu tunnen end kindlamalt kompleksujumises."

Kahel olümpial osalenud Martin Liivamägi möönab, et pigem sobinuks Martti Aljandile nii-öelda lahtiujumiseks 50 m liblikat.

"Esimene ala MMi avapäeval on alati kõige raskem," selgitab Liivamägi. „Vähesed suudavad kohe parimat tulemust näidata. Isegi Ryan Lochte (ameeriklasest viiekordne olümpiavõitja) oli 200 m kroolis finaali pääsemisega väga suurtes raskustes (jõudis sinna viimasena ja edestas üheksanda koha omanikku vaid nelja sajandikuga)."

Martti Aljand nõustub Liivamäega. "Kaks aastat tagasi oli mul EMil eelujumises ka aeg 58 suurtega, aga läksin iga ujumisega paremaks. Usun, et suudan siingi järgmistel päevadel kiirem olla. Kuid 100 meetrit konna oli kõigi jaoks kavas esimesel päeval ja täna tuli ujuda nii hästi kui võimalik."

Martti Aljandi võimetelaegas peaks avanema hiljemalt laupäeval, kui ta stardib 100 m kompleksujumises. Sel alal poolfinaalist välja jäämine oleks ilmselge pettumus.

"Marttil on üks väga hea omadus – ta ei heitu, kui mõni asi läheb oodatust kehvemini," nendib Põlluveer. "Olen kindel, et Martti suudab end Dohaski kokku võtta ja 100 m rinnuliujumise aeg teda rohkem ei kiusa. Martti leivanumber on 100 m kompleksi!"

Allikveelt isiklik rekord

Edukalt esines MMi avapäeval Martin Allikvee, kes sai 100 m rinnulidistantsil 27. koha isikliku rekordiga 59,22. Samas oli 19aastane sportlane pärast etteastet vastakate tunnete küüsis.

"Lootsin ujuda kiiremini kui 59 sekundit," avaldab Allikvee. "Paraku tegin palju tehnilisi vigu. Stardis ja igas pöördes läksin liiga sügavale vee alla. 50 meetri pöördes läksid käed lahti."

Liivamägi ja Allikvee endine treener Põlluveer kiitsid tulevikumeest. "Parem ujuda isiklik rekord vigadega, kui saavutada sama aeg tehniliselt hästi ujudes," sõnab Liivamägi muigamisi. "Võib-olla olid Martinil lootused liiga suured. Seni on ta suutnud alati arenguhüppeid teha. Igatahes oli ta tubli."

Põlluveer täiendab: "Allikvee muutub kogu aeg paremaks. Samas on tal veel suur varu, mis teeb jätkamise lihtsamaks."