Rakvere Tarva maskott on sättinud ennast Balti riikide lippude taustale.Foto: MATI HIIS
Korvpall
4. detsember 2014, 07:00

BALTI LIIGA: Eesti klubid on paremaks läinud, aga mitte ülemäära

Eilsed korvpalli Balti liiga kohtumised kinnitasid fakti, et kokkuvõttes on Eesti klubid varasemast konkurentsivõimelisemad, aga ette võib tulla ka tõeliselt kohutavaid esitusi, eriti välismängudes. Arengut näitab juba võiduprotsent, aasta tagasi oli see alagrupiturniiril 26, nüüd on seni kätte saadud 45 protsenti matšidest. Sõltuvalt meeskonnast on jäänud pidada mõne erandiga 3-5 mängu.

Rakvere Tarvas võitis sel hooajal juba teist korda Venemaa tugevuselt teise liiga meeskonda, kuulsa ajalooga Moskva Dünamot, ent TTÜ jäi võõrsil Panevežyse Lietkabelisele alla 54:116 (!). Oktoobris oldi sama satsi kodus võidetud...

Peale Kalev/Cramo, kes pole sarjas veel kordagi kaotusekibedust tundnud, on oodatult parimaid esitusi näidanudki Tarvas, kellele koidab C-grupist kindel edasipääs. Eilse 87:81 võiduga kindlustati oma positsioone veelgi, sealjuures viimasel ajal järjest võimsamasse hoogu minev Brandis Raley-Ross kostitas venelasi 35 punktiga!

„See oli meie hooaja üks vägevamaid võite! Meil puudusid kaks lätlast Roberts Stumbris ja Kaspars Cipruss, aga võitlesime kõvasti ja olime vahepeal päris suurelt ees. Dünamo võttis järgi, aga siis saime uuesti turvalise vahe sisse ja nad andsid ise ka veidi alla," võttis Tarva peatreener Andres Sõber eilse esituse kokku ja lisas, et võrreldes hooaja algusega on Dünamo hoopis paremast mastist.

Kuigi Rakverel on võrreldes möödunud aastaga Balti liigas seni oluliselt paremini läinud, on Sõbra hinnangul kõik ikka samamoodi. "Mis meil seal ikka lihtsam on. Meil on vastas ikka samad kõvad pundid, üldiselt on võrdsete võitlus. Ehk on meil varasemaga võrreldes rohkem õnne olnud." 

Fifolt läks minema, Rapla otsib täiendust

Tarva võit parandas samuti C-grupis mängiva Rapla Tyco seisu, kes püüab kaheksandikfinaali saada vähemalt neljandana. Teisipäeval jäädi Dünamole alla, aga klubi presidendi Jaak Karbi sõnul ei saa palluritele midagi ette heita. „Me pole praegu parimas seisus, aga olime tugeva vastase vastu taas võidule lähedal. Kui saame play-off-i, oleme juba miinimumeesmärgi täitnud. Hooaja alguse järjestikused väga head võidud tekitasid muidugi lootuse millelegi suuremale," rääkis ta.

Eile teatas Rapla, et meeskonnast lahkub omal soovil 21aastane Sloveenia tsenter Žiga Fifolt. Karp ei teadnud täpselt, mis 210cm pikkust koljatit vaevas, aga tunnistas, et tema selle hooaja esitused ei pakkunud rahuldust kummalegi osapoolele. Karbi sõnul tuuakse kindlasti välismaalt lisajõudu, aga kui palju, selgub alles pärast Kristers Zeidaksi dopinguproovi tulemuste saabumist. Rapla ootab teateid analüüsidest juba reedest saadik, ent neid pole siiamaani saabunud.

Kui Zeidaks peab Raplast lahkuma, on võimalik, et tuuakse lausa kaks täiendust, arutluse all on olnud ka variant, kus loodetakse leida vaid üks, aga selle eest tõeliselt kvaliteetne mängija.

Eesti liigat hästi alustanud Pärnu on Balti liiga A-grupis saanud viie kaotuse kõrvale vaid ühe võidu, aga nende juhendaja Heiko Rannula usub, et viimaste voorudega on võimalik veel imet teha. Pärnu vorm pole sugugi kehv, sest teisipäeval oleks võõrsil Tampere Pyrintöle peaaegu kott pähe tõmmatud. „Teadsin meeskonda juhendama asudes, et meil tuleb mõõnasi ja vigastusi ette, aga nüüd oleme vaikselt jalad alla saanud," lausus Rannula.

Eesti klubidele tüüpiliselt õhukese koosseisuga Pärnu ajas lisaajamängus Pyrintö vastu läbi peamiselt kuue mehega. Muidu on rotatsioon veidi mitmekesisem, aga põhitegijad nagu Janis Vahter, Sandis Silavs, Renato Lindmets ja Ronaldas Rutkauskas saavad alati kõvasti vatti.

Kolme Eesti klubiga B-grupis on üsna kindel, et TTÜ ja TLÜ/Kalev edasi ei pääse, Valga šansid on paremad. Nii Pärnu kui viimatinimetatud kolmiku jaoks on oluline, kas Ventspils saab Eurocupil vahegrupiturniirile või mitte. Praeguse seisuga pigem ei saa, aga seal sõtub kõik viimastest voorudest.

Eesti meeskondadele sobiks Ventspilsi edenemine, sest siis saaks lisaks iga grupi neljale esimesele edasi kaks paremat viiendat kohta, kui Ventspils välja langeks, siis ainult üks.

Korvpalli Balti liiga

Panevežyse Lietkabelis – TTÜ 116:54, Rakvere Tarvas – Moskva Dünamo 87:81, TLÜ/Kalev – Valga Maks&Moorits 66:81

A-grupp: Kalev/Cramo 6 võitu ja 0 kaotust, Pieno zvaigzdes 5-2, Tampere Pyrintö 4-5, Riia Barons 3-3, Pärnu 1-5, Jurmala 1-5

B-grupp: Lietkabelis 6-2, Jekabpils 5-2, Valmiera 5-2, Valga 4-4, Prienai 2-3, TTÜ 2-5, TLÜ/Kalev 1-7

C-grupp: Liepaja 4-1, Utena Juventus 4-1, Tarvas 5-2, Rapla 3-4, Dünamo 2-5, Kedainiai Nevežis 0-5