RÜNNAK: Martti Juhkami tõi teisipäevases kaotusmängus meeskonna parimana 12 punkti. Foto: Innsbrucki Hypo Tirol
Võrkpall
4. detsember 2014, 07:00

Eestlased ei saa Meistrite Liigas mootorit käima

"Tõenäoliselt maailma parim võistlus" – nõnda kirjeldas Martti Juhkami tänavuse hooaja eel võrkpalli Meistrite liigat. Nüüd, kui nurgaründajal on karjääri esimesed kolm mängu seljataga, pole tal enam mingit kahtlust.

Eesti vollemehi mängib tänavu Meistrite liigas lausa kolm: Ardo Kreek Pariisi Volley’s ning Juhkami ja Oliver Venno Inns-brucki Hypo Tirolis. Mõlemal meeskonnal on pärast eilset peetud kolm mängu ehk alagrupiturniir on poole peal. Aeg on paras teha vahekokkuvõtteid.

"Ootasime paremat algust," ei jää Juhkami oma esimese hooajaga Meistrite liigas seni rahule. Innsbruck alustas 1:3 allajäämisega Antverpenis, võitis 3:0 Ceske Budejovicet ning teisipäeval kaotati tasavägises mängus lõpuks kuivalt poolakate Belchatowile.

"Belgia mängu läksime võitma, aga põlesime kohe esimeses kohtumises kergelt läbi," ohkas Juhkami. "Aga midagi kadunud ei ole: tuleb lihtsalt teises ringis Tšehhi ja Belgia klubi võita ja oleme suure tõenäosusega edasi," lisas ta kähku.

Pariis otsib võitu

Kuigi Austrias mängivate eestlaste algus on olnud tagasihoidlik, läheb neil siiski paremini kui Kreegil Seine’i ääres. Ülitugevasse alagruppi loositud Pariisi klubi on ülikindlalt alla jäänud nii tiitlikaitsjale Belgorodi Belogoriele kui Itaalia meisterklubile Treia Cucine Lube – hiidude vastu on parimas geimis suudetud saada 22 silma.

Eile külastati Istanbuli, kus saadi külm dušš Feranbache käest: 2:0 eduseisust kaotati lõpuks 2:3 (25:23, 25:23, 22:25, 22:25, 14:16, Kreek 11 ). Valus kaotus paneb Pariisi täbarasse seisu, sest kui kodusaalis türklasi veenvalt ei võideta, jäädakse ilmselt alagrupis viimaseks ja ei jätkata ka CEV karikasarjas, mis möödunud hooajal võideti.

Vaatamata raskelt tulevatele tulemustele, on vollemeestele omaette kogemus juba Meistrite liigas mängida. Kui Kreek ja Venno on tugevaimas eurosarjas juba vanad kalad, siis esimest korda sel tasemel kaasa lööv Juhkami imeb kogu emotsiooni endasse käsnana: "Vaim on pidevalt valmis iga punkti nimel võitlemiseks. Nii kui end natukenegi lõdvaks lased, kohe karistavad vastased ära – selline tippvõrkpall ongi.

Rahvusvahelises mõttes on see ikka kõige prestiižikam liiga. Eile (teisipäeval – toim) olid meil vastas näiteks neli maailmameistrit. Selle jaoks ma siia tulin, et saaksin end tõeliste maailmastaaridega võrrelda."

Juhkami räägib, et kogu Innsbrucki klubi elurütm on novembris-detsembris üles ehitatud Meistrite liigat silmas pidades. "Järgmine mäng on kahe nädala pärast, kogu planeerimine ongi need nädalad ette. See, et nädala-vahetusel mängime kohalikku liigat, ei muuda midagi. Võime päev enne kohalikku mängu ikka tugeva jõusaali teha."

Teisipäevases matšis oli nurgaründajal täita üpris harjumatu roll: Venno ebaõnnestus esimesel kuuel rünnakul ning peatreener kamandas Juhkami rahvuskaaslase asemele. "Kuna

Oliver on ainus diagonaalipaberitega mees võistkonnas, siis vajadusel peab keegi seda kohta mängima. Sain üsna okeilt hakkama, aga kuna meeskond kaotas, tuleb ka endale tuhka pähe raputada," rääkis Juhkami.

Kas teda näeb tulevastes mängudes diagonaali kohal Vennole konkurentsi pakkumas, on juba peatreeneri otsus. "Tal on natukene keeruline mõtlemine ja ega ma päris täpselt alati aru saagi, mida ta mõtleb," muheles nurgaründaja, et eks järgmise kahe nädala trennides ole näha.

Eestlased Meistrite liigas

Martti Juhkami 20 punkti, ründeresultatiivsus 33%

Oliver Venno 32 punkti, ründeresultatiivsus 36%

Ardo Kreek 19 punkti, ründeresultatiivsus 52%