MEIE VÕIT!:Rolands Freimanisel on Läti kirjaga dress Tallinnaski kaasas, mees ootab kodust EM-turniiri põnevusega. Foto: Stanislav Moškov
Korvpall
4. detsember 2014, 07:00

Kalevlane Rolands Freimanis: EM Riias on meile suur kingitus! (2)

Tänasest jääb korvpalli EM-finaalturniiri alguseni 275 päeva, juba esmaspäeval loositakse aga Pariisis alagruppide koosseisud. Üks mees, kelle vastu eestlased tuleval aastal tõenäoliselt mängima peavad, on Kalev/Cramo ääremängija, lätlane Rolands Freimanis.

Nii et üks, milles oleme lõunanaabritega ühel nõul – soovime ühiselt endale võimalikult soodsat alagruppi. Selge see, et Läti on ootusärevuses – nii mängijad kui ka fännid, kogu korvpallirahvas. Erand pole ka Freimanis.

"See on väga tore. Olen õnnelik, et Riia sai EMi ühe alagrupi korraldusõiguse!" lausub Freimanis elavalt. "Koondis on aastatega kasvanud. Alagrupiturniiri korraldamine tähendab meile suurt kingitust, saame kodupubliku ees mängida ja näidata, milleks oleme võimelised. Loomulikult on ka kõik meeskonnakaaslased õnnelikud. ­Ootame loosimist suure huviga!"

Taastatakse vahepeal kadunud usaldust

Kui mõne kuu eest tuli jutuks ka Eesti võimalik huvi korraldamise vastu, juhtis nii mõnigi inimene tähelepanu asjaolule, et kodune võistlus paneb mängijatele ka väga suure vaimse pinge peale.

"Jah, vastutus ­kodupubliku ees on suur," noogutab Freimanis. "Praegu on sellele vara mõelda, ehk kusagil augustikuus hakkab selline surin tekkima. Võib-olla esimene mäng on keerulisem, aga arvan, et oleme selleks vastutuseks ja pingeks valmis. Oleme viis aastat koondisega ühte sammu astunud ja usun, et kõik läheb hästi. Arvan, et kokkuvõttes on kodus parem mängida kui kusagil võõrsil."

Freimanis viib jutu 2009. aastale, mil Läti korvpalli tabas suur skandaal, kui distsipliinirikkumiste pärast visati mitu meest (sealhulgas teine praegune kalevlane Armands Škele) koondisest välja ning veel mitut mängijat karistati tingimisi.

"Sinnamaani oli koondisel väga kõva rahva toetus, aga siis kukkus kõik kokku. Oleme aasta-aastalt fänne tagasi võitnud, usalduse tagasi saanud ja nüüd saanud jälle rahva saali, meid toetatakse jälle.

Meil oli väga raske aeg. Nüüd on halvad ajad jäänud seljataha, meeskonna "keemia" suurepärane, tuumik on viis aastat koos püsinud. Tunneme üksteist hästi, liigume käsikäes," räägib Freimanis.

Eesti–Läti mäng sini-punasekirjus saalis

Tõsi, täissaalile pole Riga Arenal veel mängitud. Suvine EM-valikturniir, kui jagu saadi nii Slovakkiast, Rumeeniast kui ka Rootsist, tõi saali 4200-5200 huvilist.

"Loomulikult loodame, et järgmisel sügisel toetab meid igas mängus täismaja. Sest kes teab, võib-olla tuleb EM-finaalturniir Riiga ainult korra elus. See võimalus tuleb ära kasutada," muheleb pikk mängumees.

Aga kohtumine Eestiga, kuhu maarjamaalastele on broneeritud 3500 kohta ja lätlastele üle 5300 pileti ei jää?

"Loomulikult tuleb siis huvitav mäng!" hüüatab Freimanis. "See pole tavapärane olukord, kui mõlemal poolel nii palju fänne on. Mõlemad saavad võimsa toetuse ja kindlasti on äge vaadata, kui ühed fännid on sinises, teised punases särgis. See oleks Riias midagi uut, aga kahtlemata väga huvitav olukord."

Freimanis mängis tänavu juulis ka Pärnus ja Valgas peetud kohtumistes Eesti B-koondise vastu, mängud jäid mäletatavasti 1:1.

Kuidas 26aastase, rahvusmeeskonda 2009. aastast esindanud Freimanise koondisekohaga lood on? "Eesliinis konkurentsi jätkub, on kogenud mehi ja noori. Neist, kes sel suvel koondisse ei kuulunud, võitlevad EM-tiimi pileti pärast kindlasti Davis Bertans, Kristaps Porzingis. Ma ei murra selle üle praegu pead – mis tuleb, see tuleb. Aga koondis on mulle muidugi tähtis!"

Millega tegeleb Läti veel mõne aasta tagune parim mängija, kuid eelmistel hooaegadel NBAs vaevalisi mänge ja minuteid saanud Andris Biedrinš? "Ei tea!" laiutab Freimanis käsi.

Eelmise EMi viga tahetakse parandada

Mõistagi ei soovi Freimanis Riiga nn surmagruppi. Kui aga hakata lätlasega mõtisklema, kuidas see välja võiks näha, lõpeb arutlus kiirelt: "Võib tulla kergem ja väga raske alagrupp. Loodame nagu eestlasedki, et tuleb soodne loos! Meil on Leeduga alati väga raske mängida, ehk oleks Hispaania huvitavamgi variant. Teisest korvist tuleb Serbia või Ukraina… Ah, ei saa hakata liiga palju ette mõtlema! Peame mängima iga vastasega, iga päev tuleb uus mäng. Kalev kaotas Jenisseile 40ga, aga suutis järgmise mängu võita. Korvpallis võib juhtuda kõike."

Eelmise aasta EMil Sloveenias pääses Läti alagrupist edasi ning veerandfinaalist jäi sisuliselt lahutama ainult üks korv.

"Ei jäänud palju puudu, et saanuksime kaheksa parema seas heidelda ka MM-pileti eest," kahetseb Freimanis. "Järgmisel aastal on play-off’i (16 parema sekka – toim) pääsemine miinimumeesmärk. Loodan, et nüüd suudame jõuda veel kõrgemasse mängu."

Rolands Freimanis

Sündinud 21. jaanuaril 1988

Sünnikoht Gulbene, praegune kodu Riias

Pikkus 210 cm

Koduklubi BC Kalev/Cramo

Läti koondises 2009. aastast

Parim koondiseturniir: 2011. aasta EMil keskmiselt 10,2 punkti ja 5,6 lauapalli mängus