PEREKOND: Esimesena said Mart Poomi elulooraamatu ta abikaasa Lissel, pojad Markus ja Andreas. «Kolmas poeg on alles kahene, ta veel ei oska lugeda,» naljatles perepea.Foto: Mati Hiis
Jalgpall
5. detsember 2014, 07:00

Mart Poom karjäärist: "Ütlen ausalt, ei ole rahul!" (5)

Eile oma elulooraamatut esitlenud vutilegend Mart Poom nimetas karjääri üheks ilusamaks hetkeks 1988. aastal Lõvidega saadud esikohta Helsingi Cupil. Ega suuri tiitleid ta ju võitnud polegi. Aga ei ole hullu, sest raskused karastavad ja õpetavad.

13 hooaega Inglismaal ja 13 operatsiooni – nõnda võiks ülimalt lihtsustatult kokku võtta Poomi karjääri profijalgpallurina.

Ilusamini sõnastas selle mees ise: "Kõik teavad, et mul pole ette näidata suuri karikavõite, aga ma pean juba seda suureks saavutuseks, et jõudsin Premier League’i (Inglismaa kõrgliigasse – toim.) ja püsisin seal nii kaua. Võtsin endast maksimumi."

Eile tutvustas Eesti jalgpalliajaloo seni kuulsaim mängija oma elulooraamatut "Mart Poom. Minu lugu", mis kokku pandud suuresti mehe enda poolt kirjutatud päevikute põhjal.

"Eks ennastki ehmatas, kui kriitiline ma olin ja endale halastamatu ning kui palju trenni tegin. Võib öelda, et ma panin vahest hullu," sõnas vutitäht, millised tunded teda minevikus sobrades valdasid.

Läbi aastate läksid sissekanded vaatamata ohtratele vigastuspausidele leebemaks ja positiivsemaks, näiteks kadusid ära skeemid, kus Poom kirjeldas sisselastud värava puhul, kus ta seisis ja kus ta pidanuks olema palli peatamiseks.

Kõva enesekriitik on Poom aga endiselt. "Ütlen ausalt, ei ole rahul," võttis ta eile pere ja sõprade ees seistes karjääri kokku.

Praegu möödunule tagasi vaadates on mees aru saanud lihtsat tõest: "Pisarad ja katsumused püsivad kauem meeles. Laineharjal olemist pidanuks rohkem nautima."

Tahab noori innustada

Raamatu kaasautor Indrek Schwede võttis teose moraali kokku jalgpalluri sõnadega: "Sul ei pruugi olla pillavalt talenti, aga keegi ei keela sul tööd teha."

Poom meenutas väravavahitee algust Lõvide meeskonnas: "Ma ei jõudnud joosta. Olin lihtsalt pikkade käte ja pikkade jalgadega poiss, kes ei kartnud palli."

Kuigi loodud väravavahiks, ei olnud Poom oma puudujäägiga rahul ja tegi ohtralt trenni, kuni võitis Inglismaal kõik hooajaeelsed vastupidavusvõistlused. "Poolkaitsjad ei saanud aru, et mis toimub, miks väravavaht jookseb," pajatas ta.

Just seda pidevat töötamist ja enda arendamist tahab Poom raamatuga sisendada nii enda (vanim poeg Markus sai isalt raamatu õpetussõnadega: "Kõik sõltub sinust enesest!") kui kõigile teistele tulevastele põlvedele.

"Ma loen seda raamatut õnnestunuks, kui kas või üks-kaks poissi saavad siit innustust oma eesmärkide poole püüelda," lootis Poom, et see raamat saab kellelegi sama oluliseks kui talle Erika Salumäe elulugu "Viraaž" või Jaan Taltsi "Tahtmine".