ISIKLIK REKORD: Pjotr Degtjarjov ujus MMil 50 m vabalt 21,79ga. Foto: Tairo Lutter
Ujumine
5. detsember 2014, 07:00

Pjotr Degtjarjov ujus Dohas 50 m vabalt isikliku rekordiga

Pjotr Degtjarjov: "Võtsin MMi nagu järjekordset võistlust ja hea tulemus tuligi!"

Dohas toimuval lühirajaujumise MMil kroolisprindis isikliku rekordi püstitanud Pjotr Degtjarjovile on edu toonud tugevad treeningud Eesti eliitrühma juhendaja Peter Mankoci näpunäidete järgi ja varasemast parem vaimne ettevalmistus.

Degtjarjov parandas eile hommikul Kataris 50 m vabaujumises isiklikku rekordit koguni 0,24 sekundiga ning saavutas 173 mehe konkurentsis 21,79ga 22. koha.

"Ilus ujumine, Pjotr sai väga hästi stardipukilt minema ja tuli korralikult lõpuni välja," kiidab kahe olümpia kogemusega Martin Liivamägi Eesti esisprinterit. "Meie sportlaste senine parim esinemine MMil! Väike üllatus ka! See lisab kogu tiimile eneseusku."

Psühholoog aitas

Degtjarjov valmistus soorituseks teistmoodi kui varem. "Ma ei mõelnud, et olen MMil, mis on ülitähtis," räägib ta. "Võtsin seda nagu järjekordset võistlust, kus ma ei pea kellelegi midagi tõestama. Läksin rahulikult starti ja hea tulemus tuligi!"

Tippspordis on vaimu sättimine õigele lainele väga oluline. Degtjarjovil on eelmistelt tiitlivõistlustelt ses mõttes kurbi kogemusi. Probleemid hakkasid teda kimbutama eelmisel aastal universiaadil.

"Universiaadil läks alguses kõik väga hästi," meenutab Degtjarjov. "Pinged tekkisid siis, kui jõudsin finaali. Ma olin medalile juba päris lähedal. Finaalis kahjuks korralikult ujuda ei suutnudki."

Tänavu suvel läks Degtjarjovil aia taha pika raja EM. Vahepeal oli ta küll asunud harjutama itaallasest treeneri rühmas, ent tagasilöögi põhjused ei peitunud üksnes treeningukavades tehtud muudatustes.

"Kui Euroopa meistrivõistlused nihu läksid, siis hakkasin mõtlema, et asi pole ainult harjutamises, vaid ka vaimses pooles," lausub Degtjarjov. "Otsustasin pärast võistlust minna psühholoogi juurde. Usun, et sellest oli kasu. Ta andis mulle mõne olulise soovituse."

Kataris on Degtjarjov osanud mõistlikult tegutseda. "Enne võistlust on olnud rahulik aeg," märgib ta. "Peter soovitas meil võistlusest rõõmu tunda. Mina olengi nii teinud."

Jõudis jälle pildile

Viimase aasta jooksul on Degtjarjov vormi timminud kolmes eri tiimis. Veebruaris harjutas ta veel TOPis Heidi ja Ain Kaasiku juhendamisel. Seejärel läks 21aastane sportlane koos kallima Tess Grossmanniga Itaaliasse, kus treeniti Andrea di Nino tiimis. Septembrist kuulavad mõlemad Sloveenia staari Mankoci õpetussõnu.

"Oleme Peteriga head koostööd teinud," kinnitab Degtjarjov, rahulolunoot hääles. "Aga see periood võinuks pikem olla," lisab ta.

MMil poolfinaali jõudmiseks pidanuks Degtjarjov 0,17 sekundit kiiremini ujuma. "Praegu oli kõige tähtsam aeg, millega olen väga rahul," räägib ta. "Etteaste oli ka tehniliselt hea, Peter oli samuti rahul. Vahepeal ei suutnud ma isikliku rekordi lähedale jõuda. Nüüd olen jälle pildil."

Homme stardib Degtjarjov MMil 100 m vabaujumises. Grossmann läbis eile sama distantsi ajaga 56,41, mis andis 45. koha.