Adrian Newey Austraalia GP ajal.Foto: BRANDON MALONE
Vormel 1
5. detsember 2014, 18:04

Red Bulli insener loobus kokkuleppest Ferrariga, sest pidas neid poliitiliselt mõjutatuks

Kui Eesti poliitmaastikul tõmbavad niite Rain Rosimannused, Edgar Savisaared ja „Res Publica gäng", siis F1-karussellis on suur võim Ferrari meeskonna ja Bernie Ecclestone'i käes. Neist esimene sai tänavuse aasta alguses hakkama suure prohmakaga kui lekitas meediasse, et meeskonnaga liitub Red Bulli imeinsener Adrian Newey.

Newey't peetakse vormeliringkondades põhjuseks, miks Sebastian Vettel on tulnud neljakordseks maailmameistriks – geniaalne insener on vaieldavalt maailma helgeim pea vormelite aerodünaamika alal ja on pea igal hooajal leidnud reeglites mingi augu, mida saaks tehniliselt ära kasutada.

Viimasel ajal F1 kõige teravamast tipust taandunud Ferrari ihaldas Newey't juba mõnda aega endale ja tegi talle Itaalia meedia sõnul ka suure pakkumise, mis kindlustaks ära võib-olla ka 55-aastase briti lapselapsed.

Newey oli jõudnud juba Ferrari presidendi Luca di Montezemeloga kätt suruda, et anda suuline nõusolek, kuid seejärel lekkis info Itaalia väljaannetele, kes panid kuluaariveskid jahvatama. Newey'le jäi mulje, et Ferrari on pooleldi poliitiline organisatsioon, kes lekitab infot meelega kui see on neile poliitiliselt tulus ja loobus kokkuleppest, helistades di Montezemolole, et tehing jääb ära ja ta eelistab Red Bulli jäämist.

Nüüd keskendub Newey energiajoogifirma uue tehnoloogiakeskuse arendamisele, mis võimaldab inseneril end pühendada motospordile laiemas võtmes.