Mario Balotelli uue skandaali keskmes. Keegi on üllatunud?Foto: Peter Byrne
Jalgpall
5. detsember 2014, 18:43

Inglismaa jalgpalliliit süüdistab Mario Balotellit juutide mõnitamises ja rassismis (3)

Isegi kui Liverpooli jalgpalliklubi tegi hooaja alguses mängijatele meediakoolituse, läks õppetund vähemalt ühe staari puhul vett vedama. Ründaja Mario Balotelli on Inglismaa jalgpalliliidu uurimise all, sest postitas Instagrami väidetavalt juute solvava pildi.

Juhtumit võid pidada kentsakaks, sest pealtnäha on sääsest tehtud elevant. Nimelt postitas Balotelli postitas Instagrami hiljuti pildi arvutimängukangelasest Super Mariost, kusjuures pildi peal oli sõnum „Ärge olge rassistid – olge pigem nagu Mariod. Mario on itaalia torumees, kes loodi jaapanlaste poolt, kes räägib inglise keelt ja näeb välja nagu mehhiklane."

Balotelli pidi aga pildi sõnumit täiendama oma vaimukate kommentaaridega. Pildi alla oli Balotelli lisanud "ja hüppab nagu neeger ning korjab münte nagu juut".

Pärast postituse üles minemist korjas selle kiiresti üles sotsiaalmeedia ja pilt jõudis ka Inglismaa jalgpalliliidu ametnikeni, kes leidsid, et Balotelli tegevus pole eetiline, sest „rikub reegleid, viidates solvaval kombel inimeste päritolule, rassile, rahvusele või usule". Balotellil on nüüd aega 15. detsembrini, et süüdistustele vastata.

Liverpooli vastuoluline staarmängija kustutas pildi enda kontolt kiiresti ja vastas kriitikutele teise sotsiaalmeediumi, Twitteri, kaudu: „Mu ema on juut, seega jääge palun kõik vait." (Suurepärane PR-taktika, Mario. Suurepärane.)

Pärast esimest vabandust tegi ta teisegi vabanduse, mis oli viisakam ja läbimõeldum. Küllap ka agendi filtri läbinud. „Ma vabandan kui solvasin kedagi. Mu postitus oli algselt mõeldud antirassistlikuna ja huumoriga. Ma saan nüüd aru, et seda võis rebida kontekstist välja ja tal oli vastupidine mõju. Kõigil mehhiklastel pole habet, kõik neegrid ei hüppa kõrgele ja kõik juudid ei armasta raha. Kasutasin kellegi joonistust, sest seal oli Super Mario ja arvasin, et see on naljakas, mitte ründav. Jällegi, palun vabandust," seisis avalduses kirjas.

Kaks aastat tagasi tabas Premier League'i analoogne juhtum kui kaitsja Rio Ferdinand saatis Twitteris ühe säutsu teele Ashley Cole'i suunas. Viimane oli andnud ülestunnistuse John Terry rassismiskandaali ajal ja Ferdinand ütles Twitteris, et Cole oli „jääkülm šokolaad". Ferdinandi trahviti selle eest 45 000 naela suuruse karistusega.