Naisgiid tutvustamas Picasso maali.Foto: DON EMMERT
Jalgpall
6. detsember 2014, 14:54

Sunday Times: Venemaa lobistid pakkusid UEFA presidendile Picasso maali MM-i korraldusõiguse eest (1)

Sunday Timesi uurivad ajakirjanikud on tänaseks juba neli aastat kaevanud välja detaile, kuidas 2018. ja 2022. aasta jalgpalli MM-i korraldusõigused läksid vastavalt Venemaale ja Katarile. Viimane uurimine tõi välja, et Venemaa jalgpalli MM-i lobistid pakkusid UEFA presidendile Michel Platinile ehtsat Picasso maali, et spordimaailma tippsündmus Maa suurimasse riiki tuua.

Sunday Timesi väitel tekkisid Inglismaa Jalgpalliliidul kahtlustused kui levisid sahinad, et Venemaa maksab kinni mitu korrumpeerunud UEFA kõrget ametnikku, et MM tingimata neile jääks. Jalgpalliliit ja anonüümseteks soovida jäänud allikad andsid pärast oma teabe üle Timesile, kes avastas, et üheks venelaste peibutuseks oli ehtne Pablo Picasso maal, mida pakuti loomulikult UEFA mõjukaimale juhile, Platinile.

Britid spekuleerivad, et Picasso maali üleandmine sai võimalikuks tänu Peterburi Ermitaažimuuseumile, kus on mitu Picasso maali, sealhulgas kuulsad „Kitarr ja Viiul" ning „Absindijooja". Picasso maale peetakse maailma kalleimateks, aktimaal „Alastus, Rohelised Lehed ja Rind" müüdi 2010. aastal maha 106,5 miljoni dollari eest, vahendab The Moscow Times.

Tuleb märkida ära, et Sunday Timesi süüdistustel on vähe asitõendeid. Väljaande sõnul on neid raske leida, sest Vene ametnikud hoiavad dokumente kiivalt endale ja kirjalisi tõendeid napib. Platini on mõistagi süüdistusi tõrjunud.

Kalli maaliga hääle ostmine poleks venelaste jaoks midagi uut, sest hiljuti levis Belgia meedias artikkel, kus kohalikku FIFA tippametnikku Michel D'Hooge't süüdistati ühe kalli maali vastuvõtmise tõttu korruptsioonis ja MM-i turniiri hääletamistulemuse manipuleerimises. D'Hooge tunnistas üles, et võttis maali vastu, kuid väitis, et tal polnud vähimatki aimu „uskumatult inetu" maali väärtusest.