Chelsea players walk off the pitch after being defeated by Newcastle United at the end of their English Premier League soccer match at St James' Park, Newcastle, England, Saturday, Foto: Scott Heppell
Jalgpall
6. detsember 2014, 18:53

Draamatiline jalgpallilahing Newcastle'is päädis Chelsea esimese kaotusega tänavusel hooajal

Iga pidu ei kesta igavesti. Nüüd on läbi saanud ka Chelsea paraad, mil Inglise meistriliigas ei tunnistatud ühtegi kaotust esimese 13 mängu jooksul. Dramaatilisest matšist St Jamesi areenil väljus pisut ootamatult võitjana kodumeeskond Newcastle United, alistades favoriidi 2-1.

Esimese poole tunni jooksul polnud kahtlustki, kes on parem meeskond. Willian oli kahel korral lähedal nahkkera võrku löömisele. Hea šanss oli ka Gary Cahillil, kes sai jaole Cesc Fabregase antud nurgalöögile, kuid suunas palli napilt mööda.

Avapoolajal avanes üks hiilgav võimalus ka Newcastle Unitedil, kui Ayoze Perez andis ilusa söödu karistusalla Jack Colbeckile, aga väravavaht Thibaut Courtois nägi olukorra läbi ja jõudis õigel ajal pallile peale hüpata.

Esimese 45 minuti viimastel sekunditel tegi veel Oscar õhus niivõrd akrobaatilise käärlöögi, et mis võinuks kandideerida Aasta Värava peale, aga oodatud väravat ei sündinud. Ometi oli Newcastle sunnitud tegema avapoolaja lõpus kiire vahetuse, sest esiväravavaht Rob Elliot sai vigastada. Teda asendas noor Jak Alnwick.

Alnwicki oskused pandi tormakalt proovile teise poolaja alguses – Cesc Fabregas andis hea karistuslöögi, mis võinuks olla vabalt Newcastle'i väravas kui Alnwick polnuks näppe vahele saanud.
Newcastle'i peatreener tegi seejärel vahetuse, millest kujunes matši taktikaliselt parim käik – ta võttis välja Remy Capella ja lülitas mängu Senegali ründaja Papiss Cisse. Mõned minutid hiljem andis Shola Ameobi madala tsenderduse Chelsea karistusalla, Cahill oli positsioonilt väljas ja Cissel seega värav kirjas.

Jose Mourinho tegi kiiresti kolm vahetust pärast avaväravat, tuues mängu elavdamiseks sisse Didier Drogba, Andre Schürrle ja Filipe Luisi. Vahetused toimisid – ainult Newcastle'i kapteni Fabricio Coloccini imetlusväärne kaitsetöö vältis olukorda, kus Diego Costa viigistanuks. Lisaks põrutas Eden Hazard posti.

Ometi šokeeris 78. minutil just Newcastle Chelsea't. Keskväljamängija Moussa Sissoko mängiti vabaks, kuid ta koperdas ja oli äärepealt lähedal palli kaotamisele. Viimasel hetkel nägid ta silmad ja külmad närvid, et Cisse on jäetud vabaks ja kohmakas sööt jõudis senegaallasele kohale, kust tal jäi üle pall lüüa tühja väravasse.

Kuigi Drogba lõi ühe värava tagasi kõigest viis minutit hiljem Fabregase antud karistuslöögist, hakkas aeg otsa saama ja iga minut oli Newcastle'ile kulla hinnaga. Chelsea andis marutuld Newcastle'i väravale ja Alnwick kerkis mängu kangelaseks: ta tõrjus kõigepealt Costa löögi üle värava, seejärel reageeris õigel ajal Luisi sööstule värava alla, et sööt vahelt kinni püüda, ka lisaminutitel juhendas ta kaitseliini valju häälega, sest Branislav Ivanovic ja Drogba said löögile. Lõpuvile kõlades tabloo seis Newcastle'i õnneks ei muutunud ja Chelsea esimene kaotus Premier League'i tänavusel hooajal oli fakt.

Chelsea'l on nüüd 15-st mängust koos 36 punkti, millega juhitakse teisel kohal oleva City ees 6 punktiga (City'l üks mäng vähem peetud). Newcastle tõusis tänase võiduga 7. kohale 23 punktiga.