Erika Kirpu. Foto: Fie
Vehklemine
8. detsember 2014, 07:00

Tippu naasnud Erika Kirpu ületas väsimuse

Juulis Kaasanis vehklemise MMil individuaalse epeepronksi teeninud Erika Kirpu jõudis 2014. aasta lõpuks taas hiilgavasse vormi ja tuli eile Kataris Dohas peetud MK-etapil teiseks. Hea esituse üheks teguriks pidas ta tarka võistluskalendri plaanimist.

Nimelt ei osalenud Kirpu erinevalt teistest koondislastest kahe nädala eest Oslos toimunud MK-sarja satelliitturniiril ja keskendus märksa tähtsamale Doha etapile. Kirpu tunnistas, et pärast oktoobris alanud võistluskarusselli oli ta mingil hetkel päris väsinud.

"Hooaeg algas nii kiiresti ja mul polnud eriti aega puhata. Oslost loobusin just selle mõttega, et väsimustunnet pisut maha võtta. Nüüd tundsin värskust, aga varasematel MK-etappidel tundsin, et pole eelmisest hooajast piisavalt puhanud, eriti emotsionaalses mõttes," selgitas ta.

Kirpu jaoks ei alanud eilne päev siiski kõige sujuvamalt. 64 hulgas alistas ta itaallanna Federica Santandrea 15:10 ja 32 hulgas hiinlanna Chengzi Xu 15:13, kuid võitis siis veerandfinaalis kindlalt 5:0 hiinlannat Sheng Lini ja poolfinaalis koguni 15:5 maailma esinumbrit ungarlannat Emese Szaszi!

Ei osanud nii head aastat oodata

"Tegelikult ei oodanud, et Szaszi vastu nii hästi läheb, aga järsku sain ennast käima ja edasi läkski kõik hästi," ütles Kirpu. Finaalis pidi ta tunnistama rumeenlanna Simona Ghermani 10:15 paremust. "Vahepeal tundus, et mul on võimalusi, aga lõpuks polnud lihtsalt jõudu, et talle seekord vastu hakata," meenutas Kirpu finaaliheitlust.

Kuigi muidu tundis Kirpu ennast päeva jooksul füüsiliselt hästi, siis Ghermani vastu jäi teravusest puudu. "See näitab, et ruumi arenemiseks on. Kunagi on ka tema võidetav. Kokkuvõttes on praegu ikkagi kõige paremad emotsioonid. Olen väga õnnelik ja supertunne on," naeris 22aastane Kirpu.

2014. aastaks on Kirpu suuremad võistlused otsas, võib-olla teeb ta kaasa vaid nädalavahetusel Tartu lahtistel meistrivõistlustel. Lisaks individuaalsetele saavutustele oli ta ka MMil hõbeda võitnud Eesti epeenaiskonna liige ja suure tõenäosusega valitakse just tema Eesti aasta naissportlaseks.

Kirpu hinnangul ei osanud ta nii edukat aastat ette kujutada. "Samas lootust oli, aga midagi täpselt planeerida ei osanud. Tegin saavutuste nimel kõva tööd ja nüüd, jõulude eel, on hea tunne, et aasta viimane tähtsam võistlus hästi läks," lausus ta.

Teised Eesti koondislased seekord tipu lähedale ei küündinud. Kõige lähemale jõudis 22. kohaga Irina Embrich, kes kaotas 32 parema hulgas lõpuks kogu etapil esikoha saanud Ghermanile 8:9.

Laupäeval peetud meeste võistlusel sai kahekordne maailmameister Nikolai Novosjolov 21. koha. Põhiturniiri avaringis alistas ta venelase Aleksei Tihhomirovi 15:7, kuid kaotas siis jaapanlasele Satoru Uyamale 8:15.