Eesti meeste saalihokikoondis kaotas MMi teises mängus 2:4 Norrale.Foto: IFF
Spordivaria
8. detsember 2014, 15:06

Mäng täies pikkuses järelvaadatav!

GALERII: Taas mängu alguse kihva keeranud Eesti kaotas saalihoki MMil tugevale Norrale

Saalihoki MM-finaalturniiril kaotas Eesti oma teises alagrupimängus Norrale 2:4 (0:3, 1:0, 1:1). Sarnaselt eilsele Šveitsiga peetud mängule läksid Eesti meeskonnal untsu kohtumise avaminutid.

Kui Šveitsi vastu avastati end 90. sekundiks 0:2 kaotusseisus, siis Norra vastu oldi 0:3 taga enne kuuenda minuti täitumist. Tegemist ei olnud Norra meeletu surve, vaid pigem Eesti pabistamisest tingitud eksimustega.

Vaheaja järel Eesti mäng paranes tunduvalt ning kevadisel valikturniiril meie vastaste võrgud ribadeks kõmmutanud Andreas Woiduma 35. minuti tabamusest vähendati vahe 1:3-le, söödu andis Patrik Markus.

Kolmanda perioodi alguses viskas Norra arvulisest ülekaalust 4:1 ja sai peaaegu kohe seejärel nautida 1.20 jooksul viiekesi kolme vastu mängimist, aga Eesti kaitse pidas keerulises olukorras vastu. 46. minutil tegi Eesti kapten Roman Pass seisuks 4:2, mis ajas Norra silmnähtavalt ärevile - ilmselt olid viikingid eeldanud kergemat mängu.

Kaks minutit enne lõppu asendas Eesti väravavaht Marek Õige kuuenda väljakumängijaga. Riskantses arvulises ülekaalus jõuti mitme ohtliku pealeviskeni, aga Norra puurivahti üle mängida ei suudetud. 36 sekundit enne lõppu takistas Eesti ründaja Patrik Markus kõrge kepiga mängides vastaste rünnakut ning teenis 2minutilise karistuse, mis lõpetas Eesti viigiponnistused. Eesti parimaks valiti Pass, suuri kiidusõnu väärib ka väravasuul 30 tõrjet teinud Õige.

Alagrupiturniiri kolmandas voorus kohtub Eesti teisipäeval kell 17 Tšehhi meeskonnaga, kes võitis avavoorus Norrat 7:6 ja kohtub täna õhtul Šveitsiga. Et Eesti lootused jõuda alagrupis kahe parema sekka (ja seeläbi otse veerandfinaali) on tänase kaotusega sisuliselt kadunud, pole kahtlust, et treenerid peavad kinni esialgsest plaanist ja annavad põhimängijatele homme puhkust, et nood oleksid värsked kolmapäevases 1/8-finaaliks.

ENNE MÄNGU:

Norra alustas MMi 6:7 kaotusega Tšehhile ja Eesti 3:7 kaotusega Šveitsile. Tänase kohtumise võitjal säilib reaalne lootus pääseda alagrupis kahe parema sekka ehk otse veerandfinaali.

Reaalselt rääkides Eesti otse veerandfinaali pääsule ei looda. Matš Norraga on defineeritud kui kõige võidetavam alagrupikohtumine ja täna mängitakse täiskoosseisuga, aga homses viimases matšis Tšehhiga antakse põhimeestele puhkust, et nood oleksid värsked kolmapäevaseks 1/8-finaaliks. Kui näiteks jalgpallis oleks säärane mängude ette ära tähtsateks ja vähemtähtsateks kategoriseerimine totter, siis saalihokis sisuliselt mitte.

Jõudude vahekorrad on siiski üpris selgelt paigas ning tõenäosus võita nii Norrat kui ka Tšehhit (ja pääseda niipidi veerandfinaali, mis on Eesti eesmärk) on väga väike isegi siis, kui mõlemas matšis põhimehi igas teises vahetuses kasutada (ja nad seeläbi ära kurnata).

Mõistlikum on teha panus 1/8-finaalile, kus vastaseks nõrgema asetusega meeskondadest koostatud alagruppidest tulev koondis (ilmselt Slovakkia, võib-olla ka USA).

16 koondise osalusel peetaval saalihoki MM-finaalturniiril kasutatakse formaati, kus maailma edetabeli põhjal kaheksa tugevamat moodustavad alagrupid A ja B ning kaheksa nõrgemat alagrupid C ja D. A ja B kaks esimest pääsevad otse veerandfinaalid, kaks tagumist mängivad 1/8-finaali C ja D kahe esimese vastu.