Riia alagrupi üheks staariks peaks kujunema Toronto Raptorsi leedulasest keskmängija Jonas Valanciunas.Foto: John E. Sokolowski
Korvpall
8. detsember 2014, 22:14

Kes ässadest võivad Riias astuda Eesti vastu? (2)

Eesti korvpallikoondis sai teada oma EM-finaalturniiri alagrupivastased. Kõik nimetavad loosi soodsaks, aga millised mängijad võivad meile vastu tulla? Reaalsus on see, et peaaegu kõigil vastastel on olemas hiljutised või praegused NBA mängijad, lisaks Euroliiga tegijaid.

Alustame Leedust. Eelmise aasta EM-hõbeda tugevuses pole praktiliselt ühelgi turniiril kahtlust. NBAs mängivad hetkel Jonas Valanciunas ja Donatas Motiejunas, aga terve meeskond on ühtlane ja koosneb heal tasemel mängijatest. Tänavusel EMil jäädi kõige napimalt medalita, pronksimängus tuli tunnistada Prantsusmaa 95:93 paremust.
Euroliiga tipptegijad on Jonas Maciulis, vennad Lavrinovicid, Paulius Jankunas, noorematest on löönud särama Mindaugas Kuzminskas. Pikki kuid vigastatud olnud mängujuht Mantas Kalnietisel on EMini üheksa kuud aega.

Ukraina võimekuse kohta ütleb kõik asjaolu, et nad tulid mullusel EMil kuuendaks ja pääsesid sellega maailmameistrivõistlustele, kus ei jäädud samuti peksupoisteks. Eesliinis on võimsad Kirilo Fessenko, Vjatšeslav Kravtsov, Oleksi Petšerov (kõik eks-NBA) ja praegu ainsana ookeanitagusesse suurliigasse kuuluv mees, noor Aleksei Len. Selle riigi puhul on peamine küsimärk: kes tulevad koondisse (MMil mängis nimetatutest vaid Kravtsov) ja kas jätkab mängujuht Pooh Jeter? Laias laastus on ukrainlased olnud meile võrdväärsed vastased.

Tšehhide hiljutine NBA mees Jan Vesely jätkab karjääri Euroliiga paremate sekka kuuluvas Istanbuli Fenerbahce Ülkeris, suurliigas on ära käinud ka äsja Nymburkiga Tallinnas nähtud veteran Jiri Welsch. Euroliigas särab Barcelonas leiba teeniv mängujuht Tomaš Satoransky.

Belgial on ühtlane, omade liidritega kooslus, kus Pireuse Olympiacoses leiba teeniv kodustatud ameeriklane Matt Lojeski, viieaastase Madridi Reali kogemusega Axel Hervelle (praegu Bilbao) ja riigi aasta mängijaks valitud Maxime De Zeeuw (Rooma Virtus). Viimases EM-valiktsüklis viskas kaheksa meest keskmiselt vähemalt 6 punkti. Lisaks ka Valenciaga Euroliigas mängiv Sam Van Rossom, kes sel suvel koondist ei esindanud.

Ka peoperemehi lätlasi pole praegu NBAs, kuid Euroopa tugevates klubides küll ja veel. Noor Davis Bertans särab Euroliigas Vitoria Laboral Kutxas, lisame Janis Strelnieksi (Bamberg), Kaspars Berzinši (Samaara), Janis Blumsi (Panathinaikos), Dairis Bertansi (Bilbao), Läti enda klubide liidrid Janis Timma ja Kristaps Janicenoksi, samuti Rolands Freimanise (Kalev/Cramo). Ka peoperemeestel on koos ühtlaselt tugev seltskond.