REFORMAATOR: Rahvusvahelise Olümiakomitee presidendi Thomas Bachi plaan olümpiamängude nüüdisajastamiseks sai eile ROKi üldkogult ühehäälse heakskiidu. Foto: Reuters / Scanpix
Olümpia
9. detsember 2014, 07:00

Olümpiareform: korralduskulud alla ja uks uutele spordialadele valla!

Suur talispordimaa Soome pole kunagi võõrustanud taliolümpiat, sest mitme ala jaoks vajalikke kõrgeid mägesid neil lihtsalt pole. Eile Monacos vastu võetud olümpiareform annab Soomele taliolümpiašansi ning avab ukse uutele spordialadele.

2013. aasta sügisel Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) presidendiks valitud nooruslik sakslane Thomas Bach seadis kohe oma peamiseks eesmärgiks (suve) olümpiamängude nüüdisajastamise.

Sotši olümpial korra Eesti laskesuusatajatega sama katuse all ööbinud Bach rõhutab, et kui olümpia ajaga kaasas ei käi, kaotatakse staatus. "Kui me ise muudatusi juhtima ei asu, hakkavad teised meid nende suunas juhtima," sõnas Bach eile Monacos ROKi üldkogule enne 40 ettepanekust koosnenud olümpiareformi arutelu.

Hääletused ludinal nagu Põhja-Korea parlamendis

Edasi läks kõik ludinal nagu Põhja-Korea või Venemaa parlamendis – kõik 40 ettepanekut kiideti ühehäälselt heaks. Kusjuures erinevalt tavapärasest hääletas ROKi üldkogu seekord avalikult kätt tõstes, mitte salaja nuppe vajutades. Kas see oli nüüd lausdemokraatia või lausdiktatuur? Eks igaüks otsusta ise. Aga igatahes sai Bach üldkogult võimsa mandaadi. Kui seni oli olümpiareform plaan, siis nüüd heaks kiidetud tegevuskava.

Bachilt päriti hiljem, kas ta julges oma ilusaimas unenäos unistada, et mitte ükski ettepanek ei saa ainsatki vastuhäält? "Ei, ei julgenud," kõlas vastus.

Mis olid tähtsamad otsused? Korraldusõigusele kandideerijatele ei seata edaspidi sama rangeid ja kõrgeid tingimusi kui seni, vaid lastakse neil esitada oma visioon. Ei ole enam kivisse raiutud, et ehitada tuleb need ja need rajatised, mis peavad mahutama nii ja nii palju pealtvaatajaid. Olümpiat korraldada soovijatele antakse vabamad käed.

28 spordiala pole enam piir

Suisa nii vabad, et mängud võivad edaspidi toimuda ka mitmes riigis. Näiteks kui talispordimeka Lahti sooviks võõrustada talimänge, saaks mäesuusalad, mille jaoks Soomes piisavalt kõrgeid mägesid pole, korraldada Rootsis või Norras. Kui seni oli säärane variant välistatud, siis nüüd põhimõtteliselt võimalik, kuigi hõlmaks pöörast logistilist peavalu.

Tavalise spordisõbra jaoks kõige tajutavamad muudatused puudutavad aga olümpiamängude võistlusprogrammi. "Enam ei ole limiidiks 28 spordiala, vaid 10 500 sportlast ja 310 võistlusala. Nii muutub olümpiakava painduvamaks nii praegu programmi kuuluvate kui ka sinna pürgivate spordialade suhtes," selgitas võistluskava töögruppi juhtinud ROKi itaallasest liige Franco Carraro.

ROKi liikmed pärisid Carrarolt, millised spordialad peavad osadest võistlusaladest loobuma, et uutele tulijatele ruumi teha, aga said hiiliva vastuse. "Alade vähendamine spordiala raames pole midagi uut. Näiteks vehklemises oli kunagi võistkonnavõistlus kõigis kolmes relvaliigis, praegu on kahes," sõnas Carraro.

Aga ikkagi, kelle arvelt? Keegi peab ju uutele tulijatele medali-komplektid ja sportlaste kohad (need, nagu eespool öeldud, on piiratud) loovutama. Potentsiaalseid ohvreid ei tahtnud nimetada ka Bach pärast üldkogu antud pressikonverentsil.

Ilmselt on siinkohal mõistlik vaadata hierarhiat (vt ülal olevat tabelit), mis liigitab olümpiamängude kavva kuuluvad alad viide kategooriasse vastavalt nende olulisusele teletulude teenimises. Olümpialiikumine ei ela aga õhust, nostalgiast ja armastusest, vaid rahast.

Seega kuigi nii kergejõustiku kui ka ujumise võistlusprogrammid on väga ulatuslikud, on nende kärpimine vähetõenäoline, sest just neid tahab televaataja kõige enam vaadata. Pigem hakatakse napsama ikka altpoolt, C- ja D-kategooriast, kust leiab ohtrasti raskejõustikualasid (taekwondo, maadlus, poks, tõstmine), kus saab vähendada kaalukategooriad.

"See on suur samm olümpiamängude moderniseerimise suunas," lausus rahulolust hõõgunud Bach pärast võistlusprogrammi puudutanud ettepanekute vastuvõtmist.

Eestis kooseluseaduse üle peetud kirgliku debati valguses on paslik märkida, et ROK muutis eile ühehäälselt kuuendat olümpialiikumise põhimõtet, mis keelab diskrimineerimise. Kui varem oli seal eraldi välja toodud rassiline, usuline, sooline ja poliitiline diskrimineerimine, siis nüüd ka seksuaalse sättumuse põhine.

Suveolümpia alade hierarhia

ROK on jaganud 2016. aasta Rio de Janeiro suveolümpia kavva kuuluvad 28 spordiala viide kategooriasse vastavalt telehuvile.

Mida kõrgem kategooria, seda enam raha rahvusvaheline spordialaliit olümpialt teenib.

A-kategooria: kergejõustik, võimlemine, ujumine (sh veepall, vettehüpped, sünkroon-ujumine).

B-kategooria: korvpall, jalgrattasport, jalgpall, tennis, võrkpall.

C-kategooria: vibulaskmine, sulgpall, poks, judo, sõudmine, laskmine, lauatennis, tõstmine.

D-kategooria: aerutamine, ratsutamine, vehklemine, käsipall, taekwondo, triatlon, purjetamine, maadlus.

E-kategooria: moodne viievõistlus, ragbi*, golf*.

* uued olümpiaalad ragbi ja golf arvati automaatselt E-kategooriasse, sest praegu puuduvad andmed nende ahvatlevuse kohta.