FC Baseli ja Liverpooli vahelise esimese mängu võitis Šveitsi klubi 1:0. Täna vajab Liverpool võitu, muidu langetakse Meistrite liigast välja.Foto: Patrick Straub
Meistrite liiga blogi
9. detsember 2014, 10:17

Toomas Vara | Mis ühendab Liverpooli, kapten Klossi, nelja tankisti ja nende koera? (2)

Viasat Sport Balticu kanalil Meistrite liiga kohtumisi kommenteeriv Toomas Vara hoiab oma jalgpalliblogis Euroopa tähtsaimal vutivõistlusel silma peal. Erilise tähelepanu all on Eesti televaatajani jõudvad kohtumised.

21.35 Viasat Sport Baltic: Liverpool – FC Basel

Mis ühendab omavahel Liverpooli jalgpalliklubi ja legendaarset poolakast luurajat, sakslaste ridades agenditööd teinud, kapten Klossi? Aga loomulikult see, et mõlemal on kaalul rohkem kui elu (originaalis "Stawka Wieksza nis Zycie", Poola 1967). Soovitan kõigil see vana kuld üle vaadata, siis saate aru, et venelaste Stirlitz oli selle, veidi Eerik-Niiles Krossi meenutava mehe kõrval poisike ja II maailmasõja võitsidki tegelikult poolakad (loomulikult andsid lisaks Klossile oma väikese panuse veel neli tankist ja koer).

Sel teisipäeval on "elu", s.t. au ja mis seal pattu salata ka raha (ja peatreener Brendan Rodgersi puhul ka töökoht?) kaalul Liverpooli jaoks. Viie esimese vooruga on tänu eelmise hooaja Premier League´i 2. kohale üle mitme aasta Meistrite Liigasse jõudnud sats mänginud end olukorda, kus teekond Euroopa tähtsaimas sarjas võib otsa saada veel enne kui jõuluvana Soomest stardib.

Kui mõne varasema loo juures pidi veidi isegi nuputama: kuidas seletada, miks valitud mäng televaatajale korda peaks minema, siis enne viimast vooru on õnneks seis päris mitmes alagrupis selline, et edasipääseja(d) otsustatakse omavahelistes mängudes. Liverpooli kodumäng valitseva Šveitsi meistri vastu on just üks sellistest. Võitja saab koos edasipääsu juba ammu taganud Madridi Realiga play-offi, kaotaja peab jätkama oma euroteekonda Euroopa liigas (kui Ludogorets just oma viimase vooru mängus Reali vastu suursuurüllatust ei valmista).

Liverpool mängib kodus, aga Baselile piisab ka viigist, sest tabeliseis on hetkel selline: Real 15, Basel 6, Liverpool 4, Ludogorets 4. Liverpool võitis kahest esimesest Meistrite liiga kodumängust ühe – esimeses mänguvoorus Ludogoretsi vastu 2:1, ja kaotas selgelt teise – 0:3 Realile. Koduses liigas on nende saldo Anfieldil 8=3-3-2, nii et mitte just ülearu veenev. Ja seepärast pole ka ime, et hetkel asutakse Premieri tabelis alles 9. kohal.

Pooli fännid on sel hooajal kõikide sarjade peale kodustaadionil näinud ainult viite võitu. Need kõik on tulnud vaid üheväravalise vahega ja neist neli omakorda veel mängu viimastel hetkedel. Nii et pole imestada kui isegi kõige paadunumad optimistid on enne Baseli külaskäiku veidi murelikud.

Samas, enam-vähem täpselt 10 aastat tagasi, 8. detsembril 2004 oli Liverpool samasuguses ellujäämismängus kodus vastamisi Olympiakosega. Tookord tuldi välja 0:1 kaotusseisust, võideti mäng 3:1 (Gerrardi otsustav värav 86. minutil), ja kõik mäletavad, millega see hooaeg neile 2005. aasta 25. mail Istanbulis lõppes.

Aga. Need, kes nägid meie kanalilt Baseli mängu Realiga, teavad, et Rodgersi meestele tehakse edasipääsemine väga raskeks. Kui näiteks väike, 20-aastane Paraguay püss Derlis Gonzales jaksab pooltki nii palju kui Reali vastu mängides, siis piisab ainult sellest noormehest, et Liverpooli kaitse lahti harutada. Seepärast ennustan võitluslikku, aga Liverpoolile traagilist viiki 2:2.

TV6: AS Monaco – Peterburi Zenit

Tabeliseis grupis C on selline: Leverkusen 9, Monaco 8, Zenit 7, Benfica 4. Lihtne matemaatika ütleb, et Leverkusen on igal juhul edasi pääsenud, sest Monaco ja Zenit mõlemad koos sakslastest ettepoole tõusta ei saa ja Benfica on igal juhul edasisest mängust väljas. Kodumeeskonnale piisab viigist, Piiteri mehed peavad Monacos üllatama samamoodi nagu seda tehti esimeses mänguvoorus Lissabonis, kui võideti Beficat 2:0.

Esimeses omavahelises kohtumises Peterburis oli tulemuseks 0:0. Kui ka see mäng peaks lõppema sama skooriga, siis lisaks edasipääsule teeks Monaco veel omalaadse rekordi. Nimelt pole veel mitte kunagi varem Meistrite liiga ajaloos alagrupist edasi mindud ainult kahe löödud väravaga. Hetkel on Monacol viie vooruga, s.h. 2 võitu, 2 viiki ja 1 kaotus, väravate vahe 2:1.

Senise rekordi (3) tegid hooajal 2002-2003 AS Roma ja 2005-2006 Villareal CF. Televaatajate huvides loodan, et nii siiski ei lähe ja väravaid ikkagi näeme. Samas koduses liigas pole Monaco sel hooajal eriti veenev olnud ja üllataval kombel lüüakse võõrsil rohkem väravaid kui kodusel prints Louis II nimelisel staadionil.

Zenit on Venemaa meistrivõistlustel suhteliselt turvaliselt (vahe 2. kohal oleva CSKA-ga 7 punkti) esikohal, aga julgen ennustada, et kui Meistrite liiga teekond katkeb ilma play-offi jõudmata, siis ei pruugi kuulus portugaallasest peatreener Andrè Villas-Boas hooaja lõpuni vastu pidada.

Samas AVB-le annab enne hooaja kõige tähtsamat mängu kindlust teadmine, et keskväljamees Javi Garcia on taas mängukorras peale väikest vigastuspausi ja isegi kui mees ei kesta veel täit 90 minutit, siis asendaja on pingilt kohe võtta, sest viimases paaris liigamängus hispaanlast asendanud vanameister Anatoli Tymoshchuk on tõusnud väga heasse vormi.

Ennustan, et tuleb mäng kus külalised lähevad algusest peale suruma, löövad ühe ära, siis tormab kodumeeskond tagasi lööma ja laseb hoopis endale veel ühe lüüa. Nii et võit Zenidile 2:0.

Igal juhul näeme teisipäeval pisaraid. Sellest ka tänane valik lugemise taustaks.