Poland's Justyna Kowalczyk competes during the ladies' cross country skiing sprint qualification in classic style at the FIS World Cup Ruka Nordic Opening 2014 in KuusamoFoto: LEHTIKUVA
Talisport
9. detsember 2014, 10:51

Poolatar Justyna Kowalczyk kritiseeris teravalt Norra domineerimist murdmaasuusatamises (16)

Viimatine Lillehammeri MK-etapp murdmaasuusatamises, kus nii naiste kui meeste esikümnes olid üle poolte norrakad, on avanud paari suusatamistipu suud välismaalt.

Poolatar Justyna Kowalczyk on üks väheseid, kes suudab naiste suusatamises Norra koondise liidreid Marit Björgenit ja Therese Johaugi võita. Ja tal on sellest kõrini. „"Norra üleolek talispordis on pannud mind tõsiselt muretsema, see pole spordile hea. Samas on neil ressursse ja taustajõude rohkem kui kellelgi teisel, seega pole siin midagi imestada," lausus Kowalczyk Poola meediale.

Ta jätkas olukorra kommenteerimisega enda leivaalal, murdmaasuusatamisel, kus olukord on muutunud juba pisut piinlikuks – kui Kowalczyk ja ehk ka rootslanna Charlotte Kalla välja arvata, võistlevad Norra naised tipus omakeskis. "Norralased armastavad murdmaasuusatamist rohkem kui ükski teine rahvus maailmas, kuid teisalt nad tapavad spordi põnevust praegu. Paradoksaalne olukord, tõesti. Mitte ühegi teise riigi koondis ei suuda nendega võistelga. Kellegil pole nii palju raha ja finantsilist võimekust, et toetada oma paremaid suusatajaid regulaarselt," ütles Kowalczyk.

Kahekordse olümpiavõitja kriitikale vastas kärmelt Norra endine suusakuulsus Odd-Björn Hjelmeset Norra TV2 vahendusel. „"Kowalczyk ei tea, millest räägib. Mitmed Norra suusatajad lähevad välislaagritesse, mis toimuvad suurtel kõrgustel, oma raha eest," ütles Hjelmeset.

Oma kommentaari andis ka Marit Björgeni ekstreener Svein Tore Samdal: „Ei ole õige süüdistada meie majanduslikku eelist või olukorda. Pigem ütleksin, et rasked treeningud ei ole kallis teenus. Norra on edukas murdmaasuusatamises, sest meie trennikultuur on väga hea ja sisekonkurents tubli – kõik tahavad üksteist üle lüüa. Mitmetel riikidel on meilt õppida," ütles Samdal.