Vormelite võidusõitu olümpiamängude kavva lisada pole kellelgi kavas.Foto: KARIM SAHIB
Olümpia
10. detsember 2014, 19:15

ROKi presidendilt päriti aru: miks auto- ja motosport olümpiakavas ei ole? (2)

Eile lõppes Monacos Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) üldkogu istung, mille järel vastas president Thomas Bach ajakirjanike küsimustele, milles omapäraseim oli kahtlemata auto- ja motosporti puudutav.

Nimelt uuriti Bachilt, kas ta näeb tulevikus, näiteks paarikümne tehnikaspordil olümpiamängude kavas kohta. Bach oli küsimusest üllatunud, aga enda põgusa kogumise järel märkis, et iga olümpiale lisanduv spordiala tuleks heaks kiita 7 aastat enne mänge.

"Kui küsisite paarikümne aasta perspektiivi kohta, siis on see küsimus suunatud ilmselt mu ametijärglasele," märkis mullu 8aastast ametiaega alustanud sakslane. "Aga praegu on olümpiahartas kirjas sätted, mis välistavad tehnikaspordi olümpiakavva lisamise ning ka eile üldkogu poolt vastu võetud olümpiareformi arutelu käigus ei näinud ükski töögrupp põhjust seda reeglit muuta."

2012. aastal ütles eelmine ROKi president, belglane Jacques Rogge: "Olümpiamängude kontseptsiooniks on võistlus sportlaste, mitte tehnika vahel. Kogu austuse juures tehnikaspordi vastu, ei ole kavas neid alasid olümpiakavva lisada."

Tehnikasport on olümpiakavas olnud kahel puhul – 1900. aastal Pariisis oli autovõidusõit näidisala ning 1908. aastal Londonis veemotosport täieõiguslik medaliala.