Kristers Zeidaks (viskel).Foto: LAURA OKS
Korvpall
10. detsember 2014, 16:17

Eesti antidopingu juht Zeidaksi ja Stumbrise juhtumitest: eraldi kahtlust pole meil korvpalli suhtes olnud (2)

Täna tulid teated kahe Eesti klubides mänginud Läti korvpalluri positiivsetest dopinguproovidest. Rapla Tyco ääremängija Kristers Zeidaks jäi vahele anaboolsete steroidide kasutamisega, Rakvere Tarva ametivend Roberts Stumbris tarvitas kanepit.

SA Eesti Antidoping juht Kristel Berendsen ütles Õhtulehele, et erilise jälgimise alla pole korvpalli mõtet nende juhtumite valguses võtta. "Me ei ütle, et korvpalli suhtes oleks eraldi kahtlusi olnud. Meie jaoks on kõik spordialad võrdsed ja neid kõiki tuleks ühtemoodi testida. Sellist kahtlust meil ei ole, et me arvaksime, et korvpall on mustem kui näiteks võrkpall või käsipall," rääkis ta.

Samas tervitas Berendsen mõtet korvpalluritelt rohkem proove võtta. "Muidugi on see plaanis, aga sama võib öelda iga ala kohta. Üritame tausta uurida ja n-ö targalt testida, et mitte raha niisama tuulde loopida. Oleme korvpalliliiduga kohtunud ja koostööplaane arutanud, tõsi, eelkõige noorte, juunioride ning ka meistriliiga klubide koolitamise ja harimise osas. Edaspidi pannakse rõhku ka testimise suurendamisele, sest korvpalliliit saab ise ka aru, et see on üks teema, milles nad peaksid ise ka osalema ja oma panuse andma."

Kuigi Zeidaksi ja Stumbrise täpsete karistuste selgumiseni kulub veel nädalaid, siis oletas Berendsen senise praktika ja Rahvusvahelise Antidopinguangentuuri reeglite põhjal, et Zeidaksile määratakse kahe-aastane keeld ja Stumbrisele 3-6 kuue kuu pikkune karistus, kui ei ilmne kergendavaid asjaolusid.

Et proovi võttis Eesti Antidoping ning menetlust ja karistuse määramist viiakse samuti ise läbi, pole Läti antidopingul Zeidaksi ja Stumbrise juhtumi menetlemises suurt rolli. "Oleme neid kursis hoidnud ka nad on meile head koostööpartnerid, kui on vaja näiteks keelelist abi," sõnas Berendsen.