Eesti saalihokikoondis alistas MM-finaalturniiri 1/8-finaalis 7:2 Slovakkia ja jõudis kaheksa parema sekka.Foto: ESHL
Spordivaria
10. detsember 2014, 16:08

REPORTAAŽ JA GALERII | Eesti põrmustas saalihoki MMil Slovakkia ja jõudis veerandfinaali! (15)

Saalihoki MM-finaalturniiril Rootsis alistas Eesti koondis 1/8-finaalis Slovakkia 7:2 (2:1, 2:1, 3:0) ja jõudis veerandfinaali. Varem on Eesti 8 parema sekka jõudnud kahel puhul – 2008 saadi MMil 8. ja 2010 7. koht.

Kui kõigis kolmes alagrupimängus oli Eesti jäänud kiiresti kaotusseisu, siis täna suudeti alguses ebaõnnestumist vältida. Kohtumise avavärava lõid 9. minutil slovakid, aga tegu oli omaväravaga ning 17. minutil viis Patrik Markuse lähivise (söötjaks Fredy Maalt) Eesti juba 2:0 juhtima. Kolmandiku viimasel minutil eksiti aga kaitses ning Roman Zeliezka avas Slovakkia väravaarve.

Kui alagrupis mängis Eesti kõik mängud kolme viisikuga, siis täna kasutati ainult kahte tugevamat, mille koosseise oli veidi ühtlasemaks muudetud. Slovakkial oli ohtlikeks rünnakuteks võimeline vaid esimene viisik kunas teine tegeles mängutempo tapmisega. Eesti ei lubanud sel juhtuda, vaid pani slovakkidele kõrge surve peale, mis osutus tulemuslikuks - Slovakkia eksis söötudel ja Eesti sai häid vaheltlõikeid.

Eesti jätkas domineerimist ka teisel kolmandikul ja 23. minutil sahises slovakkide võrgus Roman Passi kaugvise (söötjaks Vladimir Nurmi) ning 27. minutil viis Jonas Thomsson (söötjaks Andreas Woiduma) Eesti juba 4:1 juhtima.

Slovakkia siiski ei murdunud, vaid teenis 33. minutil karistusviske (bullit), mille aga Eesti väravas seisnud Marek Õige nurjas. Järgnenud arvulise ülekaalu realiseeris Slovakkia siiski 4:2 väravaks, autoriks Martin Kubovic. Perioodi lõppu domineeris pigem Slovakkia, kuigi võimaluse avanes mõlemal. Väravaraamid kolisesid väljaku mõlemas otsas, Markus ei saanud korra pihta tühjale väravale.

Kaheväravaline edu on saalihokis libe ning viimane kolmandik algas seetõttu ärevalt. Slovakkia proovis innukalt, Eesti kaitses võitluslikult, kuid sabistades. Õnneks oli pühapäeval Norra vastu väga hea partii teinud puurivaht Õige tänagi suurepärases hoos ja päästis meeskonna hullemast.

Leevendus Eesti pingetele saabus 50. minutil, kui tabas Woiduma, kes on Slovakkia tuuseldamise spetsialist - kevadisel valikturniiril, kui Eesti sama vastase 6:1 alistas, viskas Woiduma suisa neli väravat.

Viis minutit enne lõppu kasutas Slovakkia time-out'i, kus lepiti kokku suurte riskide võtmine kaitses. Peagi asendasid slovakid väravavahi kuuenda väljakumängijaga, mille kasutas aga 1.04 enne lõpusireeni ära Eesti, kui Nurmi lükkas pärast Markuse head eeltööd palli tühja väravasse ja viis Eesti 6:2 ette. Viimasel minutil lisas Mats Tamme seitsmenda värava (söötja Jaanus Kase) ja lõppskooriks jäigi 7:2.

Eesti parimaks tänases mängus valiti Jonas Thomsson, väravavaht Marek Õige arvele kogunes 26 tõrjet. Homses veerandfinaalis kohtub Eesti kell 20.00 seitsmekordse maailmameistri ja MM-finaalturniiri võõrustaja Rootsiga. Kui kaotatakse vähem kui 15 väravaga, võib endaga rahule jääda.

MM-finaalturniiri 1/8-finaal Eesti - Slovakkia täies pikkuses: