TRIKITAB: Kelly Sildaru etteasted pakuvad pinget ja põnevust. Foto: Tairo Lutter
Talisport
11. detsember 2014, 07:00

Otepää suusa MK-etapiks valmis! Kas magnetiks saab Kelly Sildaru? (4)

Viie nädala pärast peetav Otepää suusatamise MK-etapp on spordipeoks juba valmis. Korraldajad on tublisti vaeva näinud ja suusatajad võiks kas või täna rajale minna. Kellest saab aga publikumagnet? Kas sprinter Peeter Kümmelist või hoopis noorest vigursuusatajast Kelly Sildarust?

Veebruari teisel poolel Rootsis Falunis algavat Põhja suusaalade MMi silmas pidades kujuneb 17. ja 18. jaanuaril Otepääl toimuv sprindi MK-etapp paljude riikide sportlastele oluliseks katsevõistluseks.

"Kes tahab Faluni pääseda, sellel on viimane aeg Otepääl head tulemust näidata," räägib võistluse peakorraldaja Jaak Mae. "Klassikasprindis on meie meestest parim võimalus Peeter Kümmelil. Aga miks mitte ei võiks edukad olla Siim Sellis ja Raido Ränkel ning noorematest meestest Marko Kilp."

Otepääle tehti uus ja väga raske rada

Klassikasprinti eelistavad ka kaks parimat Eesti naist – Piret Pormeister ja Triin Ojaste. Novembri lõpus Kuusamo MK-etapil nad küll loodetud tulemusteni ei küündinud, ent möödunud nädalavahetusel võidutses Ojaste Soomes ühel väiksemal võistlusel.

Maksimaalselt saab Eesti Otepää MK-etapil välja panna 13 mees- ja 12 naissprinterit. Õrnema soo esindajate puhul on siiski vähetõenäoline, et nii palju meie suusatajaid 17. jaanuaril stardib.

Rahvusvahelise suusaliidu soovil on rada teistsugune kui varem. Ühelgi sportlasel ei tohiks enam tekkida mõtetki minna võistlema uisusuusaga. Tõusumeetreid on lubatud maksimumi lähedal ning Otepää rada võib nimetada MK-sarjas üheks raskemaks.

Kui klassikasprindis kodupubliku ootused ei täitu, pole põhjust noruspäi kodu poole liikuda. Juba tund aega pärast suusavõistlust algavad Väike-Munamäel Eesti meistrivõistlused freestyle’is ja lumelaua Big Airis, kus on lubanud osaleda meie talispordi säravaim tulevikulootus Kelly Sildaru.

18. jaanuaril on MK-etapil kavas tiimsprint, mis sõidetakse vabatehnikas. Praeguse seisuga on kindel, et Otepääl stardivad vähemalt 19 riigi suusatajad. Kuulsaimatest sportlastest on osavõttu juba kinnitanud kahekordne olümpiavõitja, poolatar Justyna Kowalczyk.

MK-etapi eelarve küünib ligi 650 000 euroni. Suurimad kulutused on seotud auhinnaraha, telepildi tootmise ja kunstlumega. "Kulud on natuke väiksemad kui 2012. aastal," märgib Mae.

Programm on korraldajatel tegelikult peensusteni läbi mõeldud. Üritused algavad juba reede hommikul kell 9 Tartu–Kääriku suusasõiduga.

Reede õhtul kell 19 on MK-etapi pidulik avamine ja ühtlasi toimub hooldemeeskondade sprindivõistlus. Kell 20 algavad Tehvandil Audentese karikavõistlused suusahüpetes.

Retrosõit toimub puusuuskadega

Laupäeval on kavas 6,5 km pikkune retrosõit, kus kasutatakse 55 aastat tagasi kasutusel olnud varustust, näiteks puusuuski.

Pühapäeval korraldatakse rahvusvahelise lumepäeva raames Tartu maratoni lastesõidud. Tegevust ja vaatamisrõõmu peaks olema nii täiskasvanutel kui ka põlvepikkustel lastel.

Kõrgaegadel, kui Otepää MK-etapil hullutasid publikut Kristina Šmigun-Vähi, Andrus Veerpalu ja praegune võistluse peakorraldaja Mae, kogunes tribüünidele ning raja veerde koguni 20 000 pealtvaatajat.

"Kui publik on raja ääres, siis on sõitmine hoopis midagi muud," arutleb Mae. "Mul on see isiklikest kogemustest hästi meeles. Pealtvaatajate kohaletulekuks peavad oma sportlased olema tugevad. Peeter Kümmeli sõit Kuusamo MK-etapil annab lootust, et meie sportlased on ka Otepääl pildil. Väliürituse puhul oleneb palju ka ilmast."