Eesti saalihokikoondise väravavaht Marek Õige.Foto: ESHL
Spordivaria
11. detsember 2014, 10:29

Eesti väravavaht juhib saalihoki MMi tõrjete edetabelit

Rootsis jätkuval saalihoki MMil juhib tõrjeportsendi põhjal koostatud väravavahtide edetabelit Eesti koondise esivaht Marek Õige.

Soome kõrgliigaklubis Espoo Westend Indians mängiv Õige on kaitsnud Eesti väravat kahes mängus – alagrupikohtumises Norraga (2:4) kaotus ja 1/8-finaalis Slovakkiaga (7:2), kus on sisse lasknud kuus väravat, aga tõrjunud 55 pealeviset. Tulemuseks tõrjeportsent 90,16%, mis on MMil parim.

Järgnevad Taani väravavaht Mike Trolle Wede 89,65% ning soomlane Eero Kosonen ja rootslane Patrik Aman, kelle mõlema tõrjeprotsent on 85,71%. Wede ning kahe viimatimainitu vahele jäävad Jan Barak (Tšehhi) 88,88% ja Markus Jelsnes (Norra) 87,5%-ga, aga nad mõlemad on kaasa teinud vaid ühes kohtumises ja saalihokikommete järgi seetõttu tabeli täisväärtuslikud liikmed ei ole.

Tõe huvides olgu öeldud, et Õiget on antud tabelis soosinud ka Eesti koondise talitusviis, kus tema ja teine väravavaht Jarkko Saastamoinen mängivad kordamööda. Õige on defineeritud esiväravavahina ehk temale on jäetud mängud, mida Eesti on näinud võidetavana (Norra ja Slovakkia) kunas Saastamoinenile on jäänud mängud Šveitsi (3:7) ja Tšehhiga (2:12), kus võitu peeti juba ette tõenäoliselt.

Kõigi eelduste kohaselt jätkatakse samas vaimus – tänases veerandfinaalis Rootsiga, kus Eestil võiduvõimalused puuduvad, kaitseb väravat Saastamoinen. Laupäevases kohamängus, mis määrab, kas Eesti mängib pühapäeval 5. või 7. kohale, peaks mängima Õige.