KINDEL: EOK president Neinar Seli usub endiselt, et just tema on kõige õigem inimene Eesti sporti juhtima. Foto: Teet Malsroos
Spordivaria
12. detsember 2014, 07:00

Neinar Selit suudab ametist kangutada ainult spordirahvas (6)

Eesti Olümpiakomitee (EOK) esindajate kogu koosolekut varjutas spordi katuseorganisatsiooni presidendi Neinar Seli kohtu­saaga, mis pole organisatsiooni tööle ühestki otsast kasuks tulnud. Et Seli tahab protsessiga edasi minna, ei tõota see EOK-le kuigi rahulikke aegu.

Teatavasti mõistis Harju maakohus Seli teisipäeval süüdi korruptsioonikatses, sest 2012. aastal EOKd juhtima asunud Seli hääletas 2013. aasta oktoobris Tallinna Sadama nõukogu juhina EOK-le 250 000eurose toetuse andmise poolt. Kuigi Selil pole oma peamine lubadus – raha juurdetoomine – eriti hästi õnnestunud, siis võrreldes eelmise aastaga on eile vastu võetud eelarve (6,5 mln eurot) seitsme protsendi võrra suurem.

Samas tunnistas Seli ka ise, et kohtuvaidlus pole vahendite hankimisele soodustavalt mõjunud. "Positiivseid üllatusi oleks võinud eelarve osas rohkem olla. Eks ka enda energiat on selle aasta jooksul läinud mujale ja ei ole saanud seda nii palju (raha kogumiseks) rakendada, et tulemust parandada. Vähemalt edasiminek on ja järgmisel aastal saame parematest numbritest rääkida," märkis ta.

Seli: hinnangu annab spordirahvas

Riigi toetus hõlmab endiselt 80 protsenti EOK eelarvest. Näiteks eraldas riigikogu eile olümpia­komiteele nn poliitilise katuserahana 1,57 miljonit eurot, mida on ligi 400 000 eurot rohkem kui aasta varem. Sponsorite osa on vaid kuus protsenti.

Seli on kindel, et kaebab otsuse edasi ja tahab edaspidigi EOK presidendina jätkata. Kui ainult spordirahvas tema vastu ei pööra. "Ühestki ametist ei pea kinni hoidma, eriti kui see antud ühiskondlikel alustel, nagu minu puhul. Aga kuna ma olen olnud võitlejatüüp, siis ka esimese raundi kaotus ei anna põhjust kogu lahingut kaotada. Mina võitlen lõpuni ja minu saatuse üle otsustavad need, kes mind on siia valinud ehk esindajate kogu," rääkis Seli.

Seni pole Seli tagasiastumise nõudjate hääl kuigi kõlav olnud ja "punast kaarti" ei kipu ta saama. Seli parteikaaslane Reformierakonnast, endine tippsõudja Jüri Jaanson, võrdles juhtumit dopinguproovidega.

"Kui ta tunneb, et tema õigusi on riivatud, siis peab ta loomulikult kohtuvõitlust jätkama. Seli situatsioon on võrreldav sportlasega, kes on andnud positiivse dopingu A-proovi. Nii et praegu on tema ametisjätkamise õigsust vara hinnata. Jaanuaris koguneb EOK täitevkomitee ja seal arutatakse seda teemat. See on paljuski Seli sisetunde küsimus, kuidas edasi minna," sõnas Jaanson.

Praegu ei juhtu midagi

Peale hämarate tehingute oleks olümpiakomitee presidendil põhjus tagasi astuda siis, kui Eesti atleedid olümpiamängudel või muudel suurtel tiitlivõistlustel ebaõnnestuvad. Täpselt sellise hinnangu EOK Sotši taliolümpiale andiski. Seli arvates vastutab lõppude lõpuks nigelate tulemuste eest just tema. Samas on selge, et teema juurde saab tagasi tulla alles kolmveerandi aasta pärast, kui eestlasi peaks krahh tabama ka Rio suveolümpial, kus erinevalt Sotšist on meil reaalsed medalilootused.