ELAV LEGEND:Thierry Henry.Foto: AOP
Jalgpall
17. detsember 2014, 07:00

Mart Poom: "Oli au olla Thierry Henry meeskonnakaaslane."

Legendaarne prantslane teatas karjääri lõpetamisest

360 väravat 792 mängus, üks tiitel nii MMilt, EMilt kui Meistrite liigast ning loendamatult isiklikke autasusid – Prantsusmaa ründelegend Thierry Henry teatas, et tõmbab kuldsele karjäärile joone alla.

Henry karjäärist võib välja tuua kümneid tipphetki ja neid nii positiivse (hiilgavad väravad Tottenhami ja Manchester Unitedi vastu) kui ka negatiivse poole pealt (tahtlik käega mäng MM-valiksarja play-off’is Iirimaaga, millele järgnenud värav kindlustas prantslastele koha suurturniiril). Kõige rohkem on aga põhjust meenutada, kui pagana osav ja väle ründaja oma 20aastase karjääri jooksul oli.

"Kindlasti üks kõigi aegade parimaid mängijaid, kes Inglise kõrgliigas on mänginud, kui mitte kõige parem. Oma parimatel päevadel oli ta pidurdamatu," võttis Henry Arsenalis veedetud aastad kokku väravavaht Mart Poom, kelle selja taha virutas prantslane oma klubi rekordit tähistavast 228st väravast kaks. "Kui Derby Countyga tema vastu mängisime, olid alati kõvad lahingud. Ma olen suutnud tema vastu nullid hoida, nii et mul läks isegi päris hästi," meenutas Poom 11. novembrit aastast 2000, kui kuulsal Highbury staadionil Arsenaliga 0:0 viiki mängiti.

Henry karjäär algas aastal 1994 Monaco meeskonnas ning sellest ajast saati on ta vaid kulda ja karda kogunud. 1998. aastal krooniti ta Prantsusmaa meeskonnaga maailmameistriks ning järgmisel aastal liitus Arsenaliga, mis oli talle koduks kaheksaks hooajaks. Neist ühel ei kaotanud Londoni klubi koduliigas Henry 30 värava toel mitte ühtegi mängu ja meeskond sai hüüdnime Võitmatud.

Arsenaliga jäid Henryle püüdmatuks suured Euroopa trofeed, ent enne, kui ta lahkus Barcelonasse, et võita oma karjääri ainus Meistrite liiga karikas, sai temaga aasta jagu ühte meeskonda kuuluda ka Poom. "Mul oli privileeg ja suur au olla Thierry Henry meeskonnakaaslane ja teha temaga päevast päeva koos trenni. Sa ju teadsid küll, et talle meeldib tulla vasakult äärelt sisse, avada oma keha ja siseküljega keerutada posti kõrvale, aga ta tegi seda nii briljantselt, nagu tänapäeval Arjen Robben. Ka treeningutel olid need pallid nii täpsed, et kaitsjad ja väravavaht ei suutnud neid tõrjuda."

Puurilukk seletab oma kogemuste põhjal, miks väravavahid Henryd kartsid: "See näitab klassi, kui ründaja näeb silmanurgast ära, kummal jalal sul tasakaal rohkem on ja siis ta paneb palli teise nurka. See jõud ja täpsus, millega ta rünnakuid lõpetas - ta oli parimaid, kellega ma koos treeninud olen."

"Ta on ka väga meeldiv inimene. Kui mina läksin Arsenali, siis ta rääkis minuga ja ei pidanud ennast uhkemaks või paremaks. Tore mees!" meenutas Poom ka prantslase iseloomu.

Arsenalil on Henry südames alati eriline koht olnud: kui peatreener Arsene Wenger vajas 2012. aasta jaanuaris abimeest, kes asendaks Aafrika rahvuste karikal osalenud Gervinhot ja Marouane Chamakhi, võttis ta toru otsa New York Red Bullsis pallinud Henry. Et Ameerikas oli parajasti mängupaus, ei kahelnud ründaja hetkegi, tuli laenulepinguga londonlastele appi ja lõi oma viimases liigamängus Sunderlandi vastu üleminutitel 2:1 võiduvärava.

See oli Henry teine Arsenalis käik ja vaid vähesed fännid arvavad, et see jääb ta viimaseks. Kuigi jalgpallurikarjääriga on legendaarsel ründajal nüüd kõik, leiab ta ehk tee klubi juurde tagasi ning miks mitte peatreenerina – kunagi peab ju ka Wenger pensionile minema.

Seni teenib Henry leiba vutikommentaatorina. Mees teatas oma erruminekust telekanalile Sky Sports antud intervjuus ning sama firmaga sõlmis ta ka lepingu, mille väidetav väärtus on 31 miljonit eurot – 7 miljonit enam kui summa, millega Barcelona ta 2007. aastal Arsenali käest soetas.

Vutimaailm Henryst: iidol, sõber, legend

Henry otsus saapad varna riputada oli eilse jalgpallipäeva kõmulisim uudis. Siin on väike valimik ründaja ülistamistest:

  • "Meid on siin riigis õnnistatud, et me nägime Henryd, võimalik, et maailma üht parimat jalgpallurit, mängimas oma tipptasemel. " Endine Manchester Unitedi kaitsja, Henry tulevane kolleeg Sky Sportsis Gary Neville
  • "Kaitsjad üle ilma ohkavad kergendatult, et ta oma saapad varna riputas. Ta oli kõige sitkem vastane, kelle vastu ma mängisin ja ehk isegi parim mängija, keda kunagi Inglismaa kõrgliigas nähtud." Endine Liverpooli kaitsja, Henry tulevane kolleeg Jamie Carragher
  • "Aitäh, mu sõber, nende mängude eest!" Barcelona endine kaitsja Carles Puyol
  • "Sa olid minu karjääri inspiratsioon. Aitäh Thierry ja edu su uuel teel!" Arsenali ründaja Theo Walcott
  • "Rõõmsat pensionipõlve mu kangelasele ja iidolile!" Liverpooli ründaja Daniel Sturridge