Saraatovi Avtodori koljat Kyrylo Fesenko (vasakul) 2011. aastal Utah Jazzi särgis.Foto: Rich Pedroncelli
Korvpall
17. detsember 2014, 01:38

ÜLEVAADE: Mida kujutavad endast Tartu Ülikool/Rocki vastased eurosarja vahegrupis? (4)

Tartu Ülikool/Rock lõpetas korvpalli Eurochallenge'i sarja mängud 81:83 kaotusega Ungari klubile Körmend, aga tuli ikkagi B-grupis esimeseks. Selged on ka kõik vastased äsja sündinud K-vahegrupis: A-grupi teine Den Boschi Shoeters (Holland), C-grupi teine Frankfurdi Skyliners (Saksamaa) ja D-grupi võitja Saraatovi Avtodor (Venemaa).

Vahegrupi kaks parimat pääsevad veerandfinaalidesse ja mullu sai Rock sellega hakkama. Ka sel korral on selge, et surmagrupiga tegu pole ja edasipääs on täiesti võimalik. Kui kedagi favoriidiks pidada, on see aga 4 võidu ja 7 kaotusega Ühisliigas 10. kohal paiknev Saraatovi Avtodor.

Eesti meeskondadest kohtub Avtodoriga esmakordselt hoopis Kalev/Cramo, kes läheb nendega vastamisi juba 28. detsembril. Eurochallenge'i D-grupis võrdsete võitude arvu juures (mõlemal 5 võitu ja 1 kaotus) Ühisliiga konkurenti Astanat edestanud Avtodori mängu veavad viis välistäiendust, venelastest usaldatakse vastutust enim tagamängijale Aleksei Vzdõhhalkinile.

Neli ameeriklast Jeremy Chappell, Courtney Fortson, Travis Peterson ja Micah Downs on kõik äärmiselt korraliku tasemega, kuid eestlastele on vahest tuntuim Ukraina koljat Kirilo Fessenko. Pikkust on tal 216 cm ja kaaluks märgitakse lausa 135 kg! Seni on Fessenko nelja mänguga kogunud keskmiselt 15 punkti, 11,3 lauapalli ja 1,8 kulpi - lauapallides on ta sarja esimene ja blokkides kolmas.

Aastaid NBAs (peamiselt Utah Jazzis) põhitegijatele puhkust andnud Fessenko on Rocki vastu tegelikult varemgi mänginud. Selleks tuleb tagasi minna hooaega 2006/2007, kui Rock lõi kaasa Euroopa tugevuselt neljandas klubisarjas EuroCup Challenge. Toona 20aastane Fessenko tõi Tartus peetud matšis Tšerkassõ Mavpõ'le Rocki vastu 7 punkti ja 7 lauapalli, kuid tartlased jäid peale koguni 99:74.

Palle aitab Fessenkole toimetada seni keskmiselt 9,6 resultatiivset söötu jaganud 180 cm pikkune mängujuht Fortson. Huvitav kuju on ka 28aastane täpsuskütt Downs, kes on kolmeste viskamise kõrval äärmiselt silmapaistev pealtpanija. Mõni stiilinäide:

Frankfurdi Skyliners pääses C-grupist teisena edasi tänu viimasele voorule, kui 87:72 oldi üle Rootsi klubist Boras Basket. Olemuselt on Skyliners tüüpiline Saksamaa keskmik ja praegu ollaksegi koduliigas võitnud 6 ja kaotanud 7 mängu.

Skylinersi koosseisus on koguni kaheksa välismaalast, aga noored sakslased Johannes Voigtmann ja Danilo Barthel kuuluvad samuti tiimi liidrite hulka. Soome koondislane Mikko Koivisto on saanud kaasa teha seni vaid ühes kohtumises - viimati Boras Basketiga - ja seega peaks ta mängukõlbulik olema ka Rocki vastu.

Kui Rock viskas alagrupiturniiril kõikidest meeskondadest vähim punkte (71,3), siis kuigi ründav polnud ka Skyliners (22. koht 32 tiimi seas, 77,3 punkti). Kaitses oldi Rocki järel neljandad, lastes endale keskmiselt visata vaid 70,2 punkti. Kahjuks ei arvesta antud numbrid mängutempoga, aga midagi need siiski näitavad.

Den Boschi Shoeters edestas A-grupis Ulmi Ratiopharmi ja jäi alla vaid Brindisi Enelile. Võib eeldada, et Rocki jaoks on Den Bosch tasemelt nõrgem vastane kui Saksa liigas kõrgel 4. kohal olev Ulm.

Den Boschil pole Hollandi liigas samuti midagi kurta. 11st matšist on võidupunkt saadud üheksast ja napilt ollakse tabelis tagapool vaid Leidenist. Siiski võiks just Den Boschi vastu asetada soosikukoorma Rockile.

Mängijate nimekiri pole aastatel 2004 - 2006 Gert Kullamäe koduklubiks olnud Den Boschil kuigi esinduslik. Lisaks kolmele vähetuntud jänkile veavad meeskonda Hollandi koondislased Kees Akerboom, Alvin Slagter ja Ralf de Pagter. Alagrupiturniiril mängiti Hollandi klubidele iseloomulikult üsna lahtist stiili, ise visati keskmiselt 83 punkti ja enda korvi lasti laduda sama palju.

Rocki mängude ajakava vahegrupis:

13. jaanuar: Rock – Skyliners

20. jaanuar: Avtodor – Rock

27. jaanuar: Shoeters – Rock

10. veebruar: Skyliners – Rock

17. veebruar: Rock – Avtodor

24. veebruar: Rock – Shoeters