Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
21. august 1999, 00:00

Jaanson ja teised olümpiapileti jahil

Homme Kanadas St. Catharines alagaval sõudmise MM-il üritavad kaks Eesti paatkonda, Jüri Jaanson ühesel ning Leonid Gulov ja Andrei Šilin kahepaadil, jõuda vähemalt 11 parema hulka, lunastades nii pääsu Sydney’ olümpiamängudele. Eile Kanadasse teele asunud Eesti sõudeliidu peasekretär Jaan Tults rääkis, et kui nii Jaanson kui ka Gulov/Šilin kaheksa parema hulka jõuavad, mis tähendab ka Eesti olümpiakomitee jagatava 33 333-kroonise igakuise eliitstipendiumi saamist, oleks see superhea saavutus.

Väga hea on, kui mõlemad jõuavad 11 parema hulka ja lunastavad pääsu Sydney’ olümpiale. ”Rahule võib jääda ka juhul, kui olümpiakoha saab üks paatkondadest,” ütles Tults.



Rääkides reaalsetest võimalustest, märkis Tults, et noortel Narva poistel, hiljuti ühepaadil juunioride maailmameistriks kroonitud peagi 18-aastaseks saaval Leonid Gulovil ja temast paar aastat vanemal Andrei Šilinil on viis vastast, kes on neist kindlalt paremad. Kümme paatkonda, nende seas ka eesti sõudjad, on enamvähem võrdsed. ”Palju sõltub loosisit, kellega meie poisid eelsõidus kokku lähevad ja kuidas tugevamad kohe sõita viitsivad,” lausus Tults.



Ta mainis, et tegelikult anti noortele narvalastele võimalus kogemusi koguda. Kui seekord olümpianormi täita ei õnnestu, saab tuleval aastal Luzerni regatil veel üritada. ”Väga kõrgeid kohti on neilt alles vara nõuda,” sõnas Tults.



Jüri Jaansoni võimalustest rääkides märkis ta, et MM-il on meie teenekamalt sõudjalt raske medalit loota. ”Jürka (Jüri Jaanson — toim.) pole sellel aasta ühtegi sellist sõitu teinud, mille põhjal võiks medalit loota,” ütles Tults, kuid lisas, et on Jaansoni suhtes siiski mõõdukalt optimistlik.



Jaanson on tiitlivõistluseks valmistunud USA-s kuulsa norra treeneri Thor Nilseni käe all.



Mõlemad Eesti sõudepaatkonnad stardivad 22. augustil ning mõlema finaalsõidud on 28. augustil.